Пора заготовляти бруньки

10521 0

Ми у соцмережах:

Пора заготовляти бруньки

Бруньки берези треба збирати з січня по квітень, поки вони не розкрилися. На березових вирубках зріжте гілочки берези, зв’яжіть їх у віники, прив’яльте на холоді, а потім добре оббийте. Зібрані у такий спосіб бруньки просійте або переберіть, щоб вони були чистими. Висушіть за температури, не вищої 25 градусів, щоб не випарувалась ефірна олія. Зберігайте бруньки у паперових пакетах. Хочу застерегти: збирати треба бруньки, з яких розвиватиметься листячко, а не пониклі чоловічі сережки, які жодних лікувальних властивостей не мають.

Бруньки берези треба збирати з січня по квітень, поки вони не розкрилися. На березових вирубках зріжте гілочки берези, зв’яжіть їх у віники, прив’яльте на холоді, а потім добре оббийте. Зібрані у такий спосіб бруньки просійте або переберіть, щоб вони були чистими. Висушіть за температури, не вищої 25 градусів, щоб не випарувалась ефірна олія. Зберігайте бруньки у паперових пакетах. Хочу застерегти: збирати треба бруньки, з яких розвиватиметься листячко, а не пониклі чоловічі сережки, які жодних лікувальних властивостей не мають. Завдяки великому вмісту смол, сапонінів, дубильних речовин бруньки берези з успіхом застосовують для лікування хворих суглобів. Наші бабусі знали, що білокора красуня рятує від ревматизму, подагри. А ще без неї не обійдеться шкіра. Допоможуть березові бруньки у разі виразки шлунка, бронхіту, водянки, вони усувають запальні процеси, добре лікують нирки, налагоджують їх функцію, виводять надлишки води, а також лікують сечокам’яну та жовчнокам’яну хворобу. Незамінний чай із березових бруньок у разі ожиріння, оскільки налагоджує обмін речовин, особливо жировий, виводить з організму шлаки та шкідливі речовини. Березові бруньки вживають у вигляді чаю, відвару або роблять спиртові настоянки. Щоб приготувати чай, на склянку окропу беруть чайну ложку бруньок, ставлять на слабкий вогонь і кип’ятять 2 хвилини, а потім настоюють протягом двох годин. Проціджують і п’ють по півсклянки чотири рази на день за п’ятнадцять-тридцять хвилин до їди. Відвари готують так само, як чай, але кип’ятять не дві, а п’ять хвилин, настоюють і вживають двічі на день. Для приготування спиртової настоянки беруть півлітра горілки, якщо немає 70процентного спирту, та півсклянки бруньок. Настоюють два тижні, потім проціджують.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також