Поважаймо волю батьків і після їх смерті

6117 0

Ми у соцмережах:

Поважаймо волю батьків і після їх смерті

Після смерті нашої мами в селі, де вона жила, залишилось майно — хата з надвірними будівлями, а також земельні паї не лише її, а й покійного тата. Коли я звернувся в сільську раду, щоб з’ясувати, як нам бути із залишеним майном, хатою, земельними паями, грошовими заощадженнями в банку, отримав відповідь, що мама залишила заповіт на це майно на дочку та внука.

«Після смерті нашої мами в селі, де вона жила, залишилось майно — хата з надвірними будівлями, а також земельні паї не лише її, а й покійного тата. Коли я звернувся в сільську раду, щоб з’ясувати, як нам бути із залишеним майном, хатою, земельними паями, грошовими заощадженнями в банку, отримав відповідь, що мама залишила заповіт на це майно на дочку та внука. Заповіт завірено у сільській раді. Односельчани кажуть, що наша сестра має намір восени продати це майно. Чи можемо я, сестра і брат перешкодити цьому, щоб не було продане майно. Чи маємо якісь права на спадщину наших батьків?» Ростислав БАБИЧ, смт Квасилів Рівенського району.

Коментує адвокат Олександр Бражніков: — Суперечки навколо спадщини є досить поширеним явищем , тому справи такої категорії займають значне місце в судовій практиці. Причиною їх нерідко стає егоїстичне тлумачення нащадками права на майно своїх померлих предків. Багатьох дратує, що мама чи тато розпорядилися нажитим добром на користь когось одного з дітей чи онуків і вважають себе обділеними батьками. Щоб зрозуміти, що ти залишився осторонь спадщини цілком законно, хоча, може і, не дуже, на твою думку, справедливо, потрібно усвідомити, що права на майно батьків до їх смерті ти не мав, і якщо тебе обійшли увагою у заповіті, то і не матимеш. Власне, за логікою, ти нічого не втрачаєш і немає причин сумувати за втраченим. Закон чітко визначає, що розпорядитися майном власник може на свій розсуд. Ніхто ж не дивується, коли хтось щось купує-будує або продає-роздає за життя, і справ у судах про оспорювання такого права майже не буває. Чому ж тоді розпорядження власника на випадок своєї смерті, яким власне, і є заповіт, кожен хоче підкорити своїм інтересам? Право власника розпорядитися своїм майном залишається його правом і після смерті, тож будьмо терпимими до нього і поважаймо волю своїх батьків.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також