Представники НБУ розповіли, чого чекати від ринку криптовалют

950 0

Ми у соцмережах:

Представники НБУ розповіли, чого чекати від ринку криптовалют

2022 рік став роком найбільшого випробування для світового ринку криптовалют. Тільки за перше півріччя курс найпопулярнішої цифрової валюти Біткоїн обвалився на рекордні 58%. Що чекати далі та чи буде стабілізовано ринок криптоактивів розповіли спеціалісти управління монетарної політики Департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ.

Стейблкоїни, як інструмент стабілізації ринку

Останні кілька місяців динаміка криптовалютних бірж, зібраних на cryptocart.com.ua, демонструє високий рівень коливання курсів більшості цифрових валют. Ключова проблема криптовалютного ринку - відсутність достатніх механізмів врегулювання. Ринок відносно молодий, а переважна його частка знаходиться в руках кількох великих гравців, які маніпулюють ситуацією на власний розгляд. Тому, на думку фахівців НБУ, сьогодні доволі важко точно спрогнозувати майбутнє криптовалют. 

У відповідь на різкі коливання курсу на ринку з’явились так звані стейблкоїни. Їх ключова відмінність - забезпечення офіційними валютами, цінними паперами чи банківськими металами. Однак, як показала практика перших місяців, кожен третій стейблкоїн не затримується на ринку. Представники відомої криптобіржі Куна пояснюють ситуацію тим, що від інструменту вимагають прозорого та надійного забезпечення, а на практиці емітенти нових валют далеко не завжди мають бездоганну ділову репутацію. До речі, вхід до системи криптовалютної біржі Куна  за посиланням.

Розвиток технологій сприятиме розв'язанню проблем

Через відсутність чіткого правового врегулювання проблемою залишається юридичний захист власників криптовалют. В ряді країн досі існує пряма заборона на розрахунки криптовалютами за товари та послуги. Хоча все більше компаній та брендів запроваджують оплату криптою. Не відстають і традиційні платіжні системи Mastercard, Visa та PayPal.

З розвитком технологій поступово вирішуються важливі проблеми, що існують на ринку криптовалют:

  • зростає пропускна здатність блокчейн-мереж (на разі середня тривалість підтвердження трансакції становить 8-25 хвилин);
  • поступово вирішується питання високої комісії за платежі криптою (користувачі жаліються, що вона часто перевищує $60, незалежно від суми трансакції);
  • поступово вирішується проблема незворотності трансакцій;
  • скоро користувачам стане доступною функція відновлення даних для доступу до гаманців.

З іншої сторони, потрібно бути готовим до того, що криптовалютні операції більше не будуть анонімними. 

На думку фахівців, розвиток технологій сприятиме розвитку ринку криптовалют, підвищенню зручності, швидкості та безпеки розрахунків. Якщо буде посилюватись прозорість емітентів та посередників, курсові коливання знизяться.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також