Примарні інвестиції

1731 0

Ми у соцмережах:

Примарні інвестиції

Щоб якісно підготувати тепломережу Рівного до нового опалювального сезону, потрібно не менше 70 мільйонів гривень. Принаймні таку суму називає директор міського теплопостачального підприємства «Теплотранссервіс» Петро Сергійчук. Він же говорить про те, що таких грошей немає і до осені не буде. Розмови про гостру потребу в інвестиціях у сферу теплопостачання і привабливість цієї галузі для інвестора уже набили оскому, але тих капіталовкладень так і немає.

Депозити вигідніші, ніж ТЕЦ? Петро Сергійчук усе ж розраховує на державну субвенцію у кільканадцять мільйонів гривень, бо ні саме підприємство, ні міський бюджет таких капіталовкладень зробити не можуть. Однак надії на ці мільйони вельми примарні. Ще кілька років тому рівнянам обіцяли дві ТЕЦ, які разом з уже діючою мали повністю вирішити проблеми рівнян з теплом та гарячою водою. Тепер же ніхто чітко не каже, чи будуть ті ТЕЦ хоч колись, — інвестор, який, згідно з проектом програми розвитку ООН, мав прийти зі своїми грішми ще торік, вкладати кошти не відмовляється, але й не поспішає. Розповідає програмний координатор з енергетики та енергоефективності програми розвитку ООН Олексій Пащенко: — Протягом останніх двох років на своїх сайтах та на спеціалізованих заходах ми усіляко поширювали інформацію про те, що залучаємо інвестора у проект ПРООН, який реалізуємо у Рівному. З 20 пропозицій врешті відібрали лише одну — компанію Independent Energy Company Limited, спеціально створену під цей проект. Але й вона нині вагається. Річ у тім, що ТЕЦ на вул.Князя Володимира успішно працює на обладнанні енергосервісної компанії «ЕСКО-Рівне», але прибутку компанії, яка на 40% є власником ТЕЦ, не приносить, прибуток на свій розсуд використовує «Комуненергія». А саме одержання компанією «ЕСКО-Рівне» хоча б мінімального прибутку було умовою переходу до наступної фази проекту. Якби, приміром, власник $1,8 мільйона поклав їх на депозит, то за кілька років роботи проекту його вигода була б очевидною. Зі слів голови правління «ЕСКО-Рівне» Ігоря Катульського, «Комуненергія» як акціонер і водночас клієнт «ЕСКО» повертати вкладені у ТЕЦ кошти не відмовляється, але... не повертає. Коли ТЕЦ лише почала працювали, тодішній директор «Комуненергії» Петро Сергійчук розпорядився повернути за обладнання певну суму грошей. Однак його наступниця на посаді Тетяна Казачек, мотивуючи тим, що цей проект є соціальним, сплачувати відмовилася. Тепер, зі слів п. Катульського, існує домовленість із п. Сергійчуком, який повернувся на свою колишню посаду, про те, що підприємство у квітні заплатить близько 70 тисяч гривень і за ці кошти буде прокладено трубу від ТЕЦ до перехрестя вул. Набережної та проспекту Миру, що збільшить навантаження на ТЕЦ і дасть якісне тепло і гарячу воду центральній частині міста. Труба, яку п.Сергійчук планував прокласти ще два роки тому, виявляється, увесь цей час лежала на складі.

Мільйони євро таки стоять у черзі? Що ж до пересторог інвесторів, то співвласник і президент компанії «Газтеплоенерго» Саулюс Ендрюшка має іншу точку зору на ситуацію: — Мене дивує те, як реалізується проект ПРООН у Рівному. Я зацікавлений у тому, щоб брати участь у цьому проекті як інвестор, але я не можу одержати від ПРООН первинної інформації про вимоги до інвестора, критерії оцінок його пропозицій тощо. Я у письмовій формі просив у ПРООН надати мені умови проведення тендера, але відповіді немає. Але сподіваюся, що ми все ж будемо працювати у Рівенській області, можливо, з іншою організацією. Зі слів п.Пащенка, Саулюс Ендрюшка жодного разу не заявляв письмово про свою зацікавленість вкладати гроші в комунальну галузь Рівного ні міському голові Віктору Чайці, ні компанії «ЕСКО-Рівне», ні її акціонерам. «Інвестор нам потрібен повсякчас, і якби компанія «Газтеплоенерго» в особі п.Ендрюшки письмово заявила хоча б про свою зацікавленість інвестувати в рівенські тепломережі, ми надали б їй більш детальну інформацію, — прокоментував п. Пащенко. — На сьогодні $3,5 мільйона, передбачені ПРООН на другу фазу проекту, усе ще чекають інвестора». Олексій Пащенко каже, що протягом серпня 2004-го — грудня 2006-го міський голова Рівного та президент компанії Independent Energy Company Limited підписали уже 8 протоколів, в яких описаний механізм входження інвестора, зобов’язання його та місцевої влади, термін окупності, рівень рентабельності проекту тощо. Але переговори усе ще не закінчені. Вочевидь, визначеності не буде доти, доки усі сторони не конкретизують, хто і чим володітиме у компанії, в яку мають піти гроші.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також