Яку ікру вибрати до свят

650 0

Ми у соцмережах:

Яку ікру вибрати до свят

Червона ікра, як мандарини і шампанське, здавна є атрибутом новорічних свят. Але ікра буває різною, і кожна має особливий вплив на організм.

Iкра кети. Вважається найбільш делікатесною з усіх, оскільки ікринки кети найбільші (до 7 мм у діаметрі) і мають ніжний смак практично без гіркоти, характерної для риб’ячого жиру. Крім розміру, цей вид ікри відрізняється кольором — світло-помаранчевим, як правило, світлішим від ікри горбуші.

Користь: зміцнює кістки, знижує ризик утворення тромбів, допомагає відновити зір, тонізує, знижує ризик розвитку атеросклерозу.

Iкра горбуші. Найпоширеніша і тому не найдорожча. Iкра горбуші досягає 5 мм у діаметрі, має більш насичений помаранчевий колір і тонку оболонку. В її смаку наявна легка гіркота, яка однак зовсім його не псує.

Користь: поліпшує кровообіг, підвищує еластичність судин, зміцнює нервову систему, стимулює мозкову діяльність, сприяє оновленню і зволоженню шкіри, живить нігті й волосся.

Iкра нерки. Iкринки не досягають більше 4 мм. Мають яскраво-червоний, насичений колір, але при цьому світліша від ікри кижуча. На смак гіркувата і, що важливо, має виражений рибний запах.

Користь: покращує роботу шлунково-кишкового тракту, нормалізує рівень цукру в крові, зміцнює скелет, нейтралізує вільні радикали, що уповільнює старіння тканин (іншими словами, вважається природним антиоксидантом).

Iкра кижуча. Iкру цієї риби важко сплутати з будь-якою іншою через її колір — навіть не червоний, а бордовий. До того ж вона найдрібніша (3–5 мм). Найкалорійніша, гіркувата і найкорисніша з усіх.

Користь: підвищує вироблення ендорфіну і серотоніну (гормонів щастя), нормалізує обмін речовин, знижує ризик розвитку онкологічних захворювань і атеросклерозу, стимулює мозкову діяльність, покращує кровообіг, сприяє регенерації тканин.

Найбільшою харчовою цінністю володіє саме ікра кижуча, в той час як для застіль найкраще підходить ікра кети, смак якої практично позбавлений гіркоти. При цьому будь-яка червона ікра зміцнює імунітет і підвищує рівень гемоглобіну.

Але в той же час у такого корисного продукту є протипоказання. Налягати на червону ікру не варто людям з хворобами сечостатевої системи і артритом (через значну кількість солі), а також з хворобами шлунково-кишкового тракту.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також