Проблем із посівною немає — кажуть чиновники. Фермери не погоджуються

1493 0

Ми у соцмережах:

Проблем із посівною немає — кажуть чиновники. Фермери не погоджуються

Сільськогосподарські підприємства Рівненщини заготовили 17,9 тис. тонн насіння, а це 103 відсотки від потреби. Щоправда, мінеральних добрив закупили менше половини від того, що потрібно — 8,2 тис. тонн. Готова до весняно-польових робіт техніка. Трохи більше однієї тисячі тонн придбали дизельного пального (загальна ж потреба на ввесь період проведення весняно-польових робіт складає 5,8 тис. тонн). Та це, на думку обласних чиновників, не завадить розпочати посівну.

— Ми готові приступити до весняно-польових робіт, — стверджує начальник обласного управління агропромислового комплексу Олександр Слободянюк. — Залишається чекати на добру погоду. Однак фермери не поділяють оптимізму начальства — проблем, кажуть селяни, щороку стає більше, а державної та банківської підтримки — менше.

Коментарі Іван Осійчук, голова СФГ «Богуші», Березнівський район: — Посівну я не розпочинаю. Господарство в тяжкому фінансовому становищі. Раніше виручали кредити — сьогодні їх не дають, тому фінансових можливостей здійснювати господарську діяльність немає. І не тільки в мене одного, багато господарств у такому стані, бо немає державної підтримки і зупинене кредитування. Тим часом ціни на солярку та міндобрива зростають постійно. Володимир Гоч, Тутовицьке СФГ, Сарненський район: — Одна з найбільших проблем — це нестача обігових коштів. Немає за що купити пальне. Є пільгові ціни на дизпальне, яке можна придбати через механізми, що пропонує Кабмін, але для цього треба пройти тривалу складну процедуру. Міндобрива в достатній кількості також не можемо закупити, тож посіємо зернових цього року менше, ніж торік. Олександр Бескид, СФГ «Бескиди», Дубенський район: — Не погоджуюся, що проблем із початком посівної немає. Коштів не вистачає, кредитування припинене. Я навіть подумував продати комбайн, аби виручити якусь копійку на посівну. Закупили мінімальну кількість пального та міндобрив. Доводиться змінювати плани щодо посіву зернових — їх цього року буде менше.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також