Прогнози на 2014 рік: що справдилося, а що ні

2024 0

Ми у соцмережах:

Прогнози на 2014 рік: що справдилося, а що ні

Якби якийсь український експерт точно передбачив події 2014 року, то йому, скоріше за все, не повірили б. Однак цього все одно не сталося. "ВВС Україна" порівняла минулорічні прогнози політологів з передбаченнями, які давали астрологи, нумерологи та інші провидці, щоб подивитися, хто з них побачив більше правди в майбутньому.

Предсказатель Частина прогнозів справдилася. Однак було й чимало помилок. Ані політологи, ані астрологи, які увійшли до цього огляду, у своїх прогнозах не вживали слова "війна", не говорили про Донбас як осередок конфлікту, про роль Росії в ньому і не передбачили втрати Криму. Хоча деякі політологи і говорили про загрозу територіальної цілісності. Не було чітких прогнозів і щодо масових розстрілів на Майдані 18-20 лютого. Хоча румунський політолог застеріг, що протести можуть перерости в кровопролиття. Також наприкінці 2013 року ніхто не говорив про прихід до влади Петра Порошенка, хоча деякі політологи передбачали, що тодішня опозиція в новому році "орієнтуватиметься" саме на нього. Більшість прогнозів, наведених нижче, були опубліковані в другій половині грудня 2013 або на початку січня 2014.

"З ким ти?"

Про те, що 2014 рік буде важким, здається, знали всі — й астрологи, і політичні експерти. Різниця лише в градусі песимізму й епітетах, якими коментатори приперчували свої передбачення. "Суспільство значно поляризується в першій половині року й інтегрується в новій якості — у другій. Питання "з ким ти?" буде основним питанням 2014 року і в загальносвітовому, і в особистому плані, — передбачав астролог Костянтин Дарган на сайті ТСН. За його прогнозами, у 2014 році мала початися "фактична реконструкція держави Україна". Цього року мали бути закладені правові підстави для масштабної перебудови країни, що має тривати 15 років. "Ситуація з протистоянням влади та опозиції буде загострюватися неодноразово і стане гострішою, ніж зараз", — казав наприкінці грудня минулого року астролог.

Політологи щось знали

Попри відсутність конкретних визначень, прогнози політологів виявилися точнішими за більшість астрологічних. В інтерв'ю Інтерфаксу Вадим Карасьов, наприклад, передбачав, що перед Україною постане серйозна загроза збереження територіальної цілісності: "Політична криза вийняла стрижень з України. Країна сьогодні розпливається, фрагментується, розділяються еліти, суспільство, з'являються розмови про різного роду розколи, можливі дезінтеграції, протистояння по лінії Схід-Захід, починаються чорні прогнози з приводу цілісності України". А директор Агенції моделювання ситуацій Віталій Бала в інтерв'ю "Главреду" казав: "Головне питання — наскільки Україна як держава зможе захистити себе від ризиків втрати суверенітету. Такі тенденції, на мою думку, зараз простежуються". Він також вважав, що результати протестного руху, який тоді був у розпалі, впливатимуть на те, якою буде Україна в найближче десятиліття.

Війна

У прогнозах на 2014 рік часто трапляються слова на зразок "громадянське протистояння", "бунти" чи "агресія", однак слова "війна" практично ніхто не вживає. Так само ніхто з тих, хто потрапив до цього огляду, не зумів передбачити анексію Криму. "Масові заворушення знову — дуже ймовірні. Прогнозується ще кілька великих провокацій і різких змін в ситуації громадянського протистояння", — казав наприкінці січня, після початку сутичок на Грушевського, астролог Костянтин Дараган. Про агресію, яка чекає на Україну, через сайт ТСН говорила і нумеролог Людмила Савіна. А інший астролог, Ігор Нікішин, мав рацію лише наполовину: "Характеристика наступного року пов'язана з народними бунтами, тобто люди почнуть активніше виступати, боротися за свої права, змушувати владу прислухатися до себе. Однак революцій і силового протистояння не буде". Його "колега", екстрасенс Назар Лебяк, взагалі передрікав, що для України 2014 рік буде "майже спокійним". "Загалом рік має бути мирним, без стихійних лих, катастроф і бунтів", — говорив екстрасенс, застерігаючи, щоправда, про збільшення злочинності. Значно проникливішим за екстрасенса виявився директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко. "Необхідно уникнути ще гіршого сценарію — громадянського протистояння на тлі різних оцінок подій або перспектив України", — казав він у коментарі сайту "Aргумент".

"Непотоплюваний" Янукович

Політологи, опитані "ВВС Україна" наприкінці 2013 року, прогнозували у 2014-му подальше "закручування гайок" владою. Однак не всі вони бачили Януковича президентом у наступному році. Віктор Небоженко, приміром, допускав, що той може піти у відставку за станом здоров'я. "Він узяв на себе всю владу, а отже, і відповідальність як за побиття дітей на Майдані, так і за непристойний союз з Росією. У такі моменти людський організм зраджує", — казав експерт в коментарі "Экономическим известиям". Та чи не найближче до правди підійшов румунський політолог Дан Дунгачиу, який порівняв ситуацію в Україні наприкінці 2013 року з революцією в Румунії у 1989-му. Політолог казав, що Янукович ніколи самостійно не покине свого крісла і що все закінчиться, якщо в результаті його наказів будуть жертви. "Якщо Янукович не піде, то його або посадять, або уб'ють свої ж. Люди на Майдані не можуть стояти вічно. Тому завершення революції, яке політолог бачить незабаром, залежить від того, чи проллється кров", — писала газета Kiev Times. Однак астрологи та інші провидці бачили долю екс-президента далеко не так ясно. Однією з найближчих до правди була нумеролог Людмила Савина. За її прогнозом, 2014 рік для Януковича мав бути "вкрай тяжким". А Ігор Нікішин з астрологічного інституту Павла Глоби зробив цілком неправильний прогноз: силової зміни влади наступного року не буде, казав він наприкінці 2013-го. "Можу сказати доволі впевнено: судячи з карт України і Януковича, до 2015 року президент збереже свої повноваження", — цитував астролога ТСН. Понад те, пан Нікішин передбачав, що "позиції Януковича в наступному році зміцнюватимуться, він буде "непотоплюваним". Екстрасенс Назар Лебяк, схоже, у своєму прогнозі обрав середню позицію. У 2014 році на Януковича, за його прогнозами, чекало багато непорозумінь, втрат дружніх зв'язків зі своєю командою, але він передбачав, що "все інше в його житті буде гармонійно".

Курс гривні

Зрозуміло, що не передбачивши війни, прогнозувати різке знецінення національної валюти наприкінці 2013-го не могли ані економісти, ані екстрасенси. Астролог Дарган і екстрасенс Лебяк передбачали лише легке "просідання", а зовсім не падіння гривні. З такими прогнозами міг би погодитися й "оптимістично налаштований" астролог Нікішин: "У нашої країни передумов для знецінення національної валюти і фінансового краху нема". Зрештою, в схожому руслі міркували і "канонічні" експерти. "Якщо проблеми затягнуться, я не виключаю, що Нацбанк може переступити через поріг у 8 грн., — малював песимістичний прогноз у коментарі ТСН Ярослав Жалило з Центру антикризових досліджень. Міжнародні експерти називають цифру 8,5 гривні за долар, деякі — дев'ять гривень. Мені здається, це завищені цифри". Однак рейтингова агенція Standard & Poor's так не думала і очікувала ослаблення гривні в 2014-му до 9,5 за долар. Про можливе падіння гривні говорив у інтерв'ю "Експресу" і професор Віктор Мусіяка: "Відчуваю, що 2014 року на нашу національну валюту чекає неминуче знецінення. Проте наскільки сильним воно буде, мені складно судити". Загалом же експерти не прогнозували, що гривня перейде позначку 10 за долар.

Юлія Тимошенко

Небагато точних прогнозів було й з приводу долі Юлії Тимошенко. "Після відмови України підписувати Угоду про асоціацію з ЄС та з наближенням президентських виборів перспектива виходу з в'язниці екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко в 2014 році стає дедалі примарнішою", — підсумовувала "ВВС Україна" прогнози експертів-політологів наприкінці 2013-го. Схожу думку тоді мав і астролог Ігор Нікішин, який казав, що для пані Тимошенко в новому році нічого кардинально не зміниться і вона навряд чи зможе повернутися в політику. А ось екстрасенс Лебяк прогнозував вихід на волю лідерки "Батьківщини". "Але при цьому я бачу, що вона частково втратить майно. Проте загалом рік для неї буде сприятливим і принесе позитивні зміни", — казав він. Схоже, це — єдиний пункт, де пан Лебяк не помилявся.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також