Кілька десятиліть тому дослідники вважали, що рак в основному викликається спадковістю. На сьогодні доведено, що «провина» генів становить лише 5%.
Куріння становить такий самий ризик розвитку раку, як неправильне харчування та ожиріння — майже по 30%, тобто 60% ракових захворювань пов'язані зі способом життя. А сидячий спосіб життя додає ще 5% ризику. Інші 35% — це професійні ризики, спадковість, віруси, алкоголь та забруднюючі речовини. Натомість харчування і фізична активність є ключами до зниження ризику захворювання на рак. Підтримання нормальної ваги і регулярна фізична активність протягом всього життя можуть бути найбільш важливим способом захисту від раку, а також від серцево-судинних захворювань та діабету. Лікарі рекомендують 10?000 кроків або 30 хвилин ходьби на день. Продукти з високим вмістом калорій та низьким вмістом поживних речовин, зокрема, з високим ступенем переробки, солодких напоїв, підвищують ризик деяких видів раку, пов'язаних із надмірною вагою і ожирінням. Деякі низькоенергетичні продукти, наприклад, некрохмалисті овочі, фрукти і цільне зерно можуть захистити від раку ротової порожнини, глотки, гортані, стравоходу та шлунка. Вживайте більше страв із риби. Замініть червоне м'ясо на пісну птицю, рибу і боби як основне джерело білка. Граничне споживання солі — 5 грамів (1 неповна чайна ложка) на добу. Обмежте вживання червоного м'яса до двох разів на тиждень і намагайтеся уникати оброблених м'ясних виробів, копченостей, які містять багато нітратів.