Протокол є — ліків немає. Чиновники запевняють: лікування інфікованих COVID-19 — безкоштовне

1570 0

Ми у соцмережах:

Протокол є — ліків немає. Чиновники запевняють: лікування інфікованих COVID-19 — безкоштовне

Міністерство охорони здоров’я минулого тижня затвердило єдиний протокол лікування пацієнтів на COVID-19, які з середнім чи тяжким ступенем захворювання потрапляють до лікарень. У МОЗ коментували, що використали досвід кількох країн, адже єдиного протоколу, за яким би ефективно вдавалося лікувати цей вид коронавірусу, ще немає. Точніше, немає препаратів, які б могли безпосередньо вбивати вірус. Клінічні дослідження ліків, як і пошук вакцини, тривають.

В українському протоколі для лікування хворих на коронавірус у стаціонарах рекомендують препарати на основі гідроксихлорохіну. Якщо таких немає, на основі хлорохіну. Також у протоколі згадується лопінавір/ритонавір, проте, наприклад, на сайті Центру з контролю та профілактики захворювань у США зазначено, що використання «лопінавіру/ритонавіру не показало очікуваних результатів у лікуванні госпіталізованих хворих на COVID-19 з пневмонією під час клінічних досліджень у Китаї». У США використовують та проводять дослідження ефективності лікування коронавірусу гідроксихлорохіном та хлорохіном, хоча вони і можуть мати побічні ефекти, а також практикують застосування ремдисевіру, який в українському протоколі згадується побіжно.

На початку тижня у Рівненській міській та Сарненській районній лікарнях, де лежать хворі на коронавірус, не було згаданих у протоколі медичних препаратів. Хворим надавали підтримувальну терапію та лікували уже наслідки коронавірусу — пневмонію. Днями уряд заявив, що закупив дві тисячі упаковок «Плаквенілу» (діюча речовина — гідроксихлорохін). Отримати препарат мають і рівненські заклади. Відповідно до описів на сайті аптек, одна пачка «Плаквенілу», яким лікують малярію, ревматоїдні артрити і деякі інші хвороби, коштувала 500-600 грн. В упаковці — 60 таблеток. У протоколі для українських медиків рекомендовано хворим на COVID-19 давати цей препарат до п’яти днів (по дві таблетки на день).

Як запевняють чиновники, лікування хворих на коронавірус для пацієнтів повністю безкоштовне. Проте пацієнтам можуть рекомендувати купувати певні ліки самим, якщо таких немає у нацпереліку, за яким медзаклади закуповують препарати.

Олег Вівсянник, в.о. начальника обласного управління охорони здоров’я:

— Зараз усіх пацієнтів з коронавірусом лікують безплатно у наших лікувально-профілактичних закладах. 90% ліків, які є у лікувально-профілактичних закладах для лікування хворих на COVID-19, забезпечуються за рахунок самого закладу. Попри це, пацієнти не позбавлені можливості купувати ліки, які не передбачені у нацпереліку, але є в протоколах. Ми отримали наказ Міністерства охорони здоров’я щодо розподілу етіотропного препарату «Плаквеніл». Цього тижня ми заберемо 53 упаковки цього препарату в Укрмедпостачу, вони будуть пропорційно розподілені між закладами, де є хворі на коронавірус.

Віктор Іськів, начальник міського управління охорони здоров’я Рівного:

— Препаратів з рекомендованими у протоколі діючими речовинами на початку тижня у нас ще не було. Окрім того, ці препарати не внесено у національний перелік, тобто самі лікарні за бюджетні кошти не можуть їх купувати. Та й в Україні є дефіцит цих препаратів, в аптечних мережах їх фактично немає. Очікується, що буде централізована поставка. Як і у всьому світі, ми лікуємо хворих симптоматично. Тобто пневмонія лікується як пневмонія.

Лікування справді безплатне. Ми закупили за кошти міського бюджету певний запас лікарських засобів. Є проблема, що не всі препарати, яких потребують пацієнти, є у нацпереліку. Вирішуємо проблему поки за кошти благодійників.

Якщо у лікарні вимагатимуть кошти за ліки, які мають бути безоплатно, чи будуть посилати за ними в аптеку, потрібно звертатися в управління.

Василь Іванюк, головний лікар Сарненської ЦРЛ:

— Препаратів, які прописані у протоколі, ми поки не отримали. Проводимо симптоматичне лікування. Якщо є проблеми з диханням, використовуємо кисень, антибіотикотерапію, даємо кроворозріджувальні препарати. Таких ліків вистачає, всі препарати, які входять до національного переліку, даємо безплатно хворим на коронавірус. Трьох пацієнтів ми уже виписали.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також