Процес пішов. Повільно і не без проблем

1739 0

Ми у соцмережах:

Процес пішов. Повільно і не без проблем

Опалювальний сезон на Рівенщині розпочався як завжди: вчасно виданим розпорядженням голови облдержадміністрації, яким нагадали, що починається він 15 жовтня, але із зволіканням з його виконанням, хоч упродовж кількох днів середньодобова температура не піднімається вище +7 градусів. Як і завжди, чиновники не вилазять з Києва, вибиваючи для області ліміти газу, а комунальники авральними темпами завершують ремонт теплотрас.

Обнадійливу телеграму отримали У вівторок після обіду урядовою телеграмою підтверджено виділення на область лімітів газу, що дає можливість розпочати в повному обсязі опалювальний сезон. Щоправда, ліміти газу виділені поки що лише на жовтень. Директорам двох теплопостачальних підприємств Рівенщини п.Казачек та п.Новожилову довелося не один раз побувати у столиці, щоб довести чиновникам, що область спроможна розраховуватись за газ, для цього довелося взяти кредит. Як повідомив заступник голови облдержадміністрації п.Новак, станом на вівторок із 694 котелень в області працює 477, в основному малопотужні, здебільшого в районах і ті, які використовують тверде паливо. З 3928 житлових будинків до тепла підключено 413, з 133 лікувальних закладів — 124, обігріваються також понад 40 відсотків навчальних закладів та частина дитсадків. Як оптимістично запевнив під час прес-конференції у вівторок п.Новак, «процес пішов». Однак наступного дня він разом з міським головою Рівного Віктором Чайкою вже перебував у Києві, залагоджуючи деякі моменти з постачанням газу. Роботу цих посланців Рівенщини у столичних кабінетах координував у телефонному онлайн-режимі голова облдержадміністрації Віктор Матчук, посилаючись на особисті домовленості з віце-прем’єром і куратором Рівенщини п.Клюєвим.

На Київській — аврал Через тиждень обіцяють запустити котельню на вулиці Київській — тут все ще триває ремонт теплотраси. Комунальники з цього приводу тішаться — кажуть, що вперше вдалося отримати кошти з держбюджету в такому розмірі, що дозволило замінити не окремі аварійні ділянки труб, а в цілому мікрорайоні — від котельні до споживачів. Тепер, запевняють, 50 років про проблеми з їх ремонтом можна забути. Те, що пізно почали ремонт теплотраси, пояснюють тим, що кошти з держбюджету надійшли лише наприкінці вересня.

Боржникам доведеться померзнути Будинки-боржники матимуть тепло в останню чергу, — застерігають чиновники. Серед таких, очевидно, опиняться багатоквартирні будинки на вул.Дубенській, 40 та Макарова, 6, мешканці яких заборгували по понад 100 тисяч гривень. Причому, якщо дехто з них платить за послуги справно, то все одно страждатимуть через сусідів, які мають борги по 5 і навіть 10 тисяч гривень.

Є підстави для зменшення тарифів? Заяву про необхідність зменшення тарифів на послуги теплопостачання та підігріву води оприлюднила фракція БЮТ на сесії Рівенської міської ради. Обгрунтування таке: слід об’єднати два теплопостачальних підприємства КП «Теплотранссервіс» та КТП «Комуненергія» в одне, зменшити видатки на обслуговування адмінперсоналу, провести ревізію майна підприємств, а також запровадити спорудження дахових котелень у навчальних закладах. За їхніми підрахунками, це дасть можливість знизити тарифи з 4 гривень 16 копійок за опалення 1 квадратного метра до 3 гривень. На сесії вирішили створити комісію, яка займеться детальним вивченням цих пропозицій.

Якщо газ подешевшає, зроблять перерахунок Проблеми із забезпеченням газом не існує, — запевнив керівник підприємства «Рівнегаз» Петро Дубас, пояснивши це тим, що останні два роки рівняни майже стовідсотково розраховуються за послуги. Уточнимо, що йдеться про газ, яким рівняни користуються, включаючи газові кухонні плити та колонки, а також використовують для пристроїв автономного опалення. Причому газ цей зараз наполовину дешевший, ніж той, який подається до теплопостачальних підприємств. Уряд обіцяє, що газ для населення стане ще дешевшим, однак, як повідомив п.Дубас, поки що відповідної постанови Кабміну не прийнято. Тож радить рівнянам розраховуватись за тарифами, які бути прийняті з 1 липня: 444 грн. за 1000 куб. м, і 407 грн. — для тих, хто має лічильник. Як тільки з’явиться урядовий документ, яким буде визначено, з якого числа запроваджується обіцяний тариф — 339 грн. за 1000 куб. м, — споживачам буде зроблено перерахунок.

Тепло буде до суботи Станом на середу після обіду, як повідомив начальник міського управління житлово-комунального господарства Юрій Собчук, усі котельні міста уже були розпломбовані. З обіда вони почали прогріватися і давати тепло на дитсадки, школи, лікарні, пологові будинки, а трішки пізніше й на житлові. Повністю закінчити пуск тепла комунальники сподіваються до суботи.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також