Радіофобія?

3813 0

Ми у соцмережах:

Радіофобія?

Рівняни вчергове з новими жахливими подробицями переповідають чутки про «якусь аварію на якійсь атомній електростанції». Навіть з більшим завзяттям і острахом, ніж мешканці інших областей, бо добре знають, що перебувають у потенційній зоні ураження одразу двох АЕС — Хмельницької та Рівненської. І вже традиційно, інформації з офіційних джерел про те, що жодної аварії не було, багато громадян не довіряють. Час покаже — чи мають вони рацію, а поки чутки продовжують поширюватись — одних лякаючи, в інших викликаючи іронічну посмішку.

— Дійшло до того, що навіть, здавалося б, освічені люди піддаються на ті чутки про «новий Чорнобиль», якусь радіаційну загрозу, — каже керівник прес-служби Рівненської АЕС Володимир Шинкар. — Для прикладу, у вівторок ветеринари зі всієї області мали зібратися на виїзний семінар у Володимирці, і до нас на «атомку» планували з екскурсією завітати. Але вже й ні семінару, ні екскурсії, бо, вочевидь, повірили тій великій брехні й вирішили зайвий раз не ризикувати. А тим часом жодного ризику не існує. На Рівненській атомній електростанції станом на 12.00 у середу ситуація така. З чотирьох енергоблоків працюють три з сумарним навантаженням 1375 МВт. На третьому енергоблоці триває 48 доба планово-попереджувального ремонту. До цього шість з половиною діб був на ремонті й другий блок через незначне порушення ущільнення між першим та другим контурами. Радіаційний та протипожежний стан на атомній станції і прилеглій території в нормі. Якби насправді щось сталося на станції, цього не приховати. Контроль за радіаційною обстановкою здійснюють кілька незалежних одне від одного відомств. Зокрема, СЕС, МНС, управління екології. На РАЕС працює й автоматизована система контролю за радіаційною обстановкою, комплекс АСКРО, який за точністю параметрів і характеристик є унікальним. Тому ще раз запевняю, що не варто піддаватися на безглузді чутки. А також вважаю, що відповідні органи мали б серйозно зайнятися цим питанням, знайти тих, хто, переслідуючи якісь цілі, розбурхав всю країну, змусив хвилюватися тисячі людей. За повідомленням з прес-служби управління з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення Рівненської ОДА, на Хмельницькій АЕС також все добре — вчора перший блок станції працював з потужністю 930 МВт, другий — 993 МВт, а радіаційний та протипожежний стан був у нормі. Попри цю заспокійливу інформацію, цього ж дня в окремих селах Здолбунівського району, які входять чи майже входять у 30-кілометрову зону, вчителі, отримавши телефонний дзвінок від «поінформованих», про всяк випадок школярів застерегли: «На «атомці» стався якийсь вибух. Що там і до чого — ще невідомо, але краще не виходьте на вулицю, особливо, якщо піде дощ».

Коментарі Прес-служба МНС: — До МНС і редакцій ЗМІ надійшло чимало телефонних дзвінків від громадян, які схвильовані ситуацією на Чорнобильській та інших АЕС і радіаційним фоном в Україні. Міністр МНС Володимир Шандра заявив: ситуація на ЧАЕС є абсолютно спокійною і контрольованою. На станції здійснюються планові поточні роботи зі зняття з експлуатації ЧАЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. На майданчику ЧАЕС радіаційний фон не перевищує повсякденних показників. Ніяких аварій на інших АЕС в Україні не трапилося, всі атомні станції працюють у нормальному режимі. Радіологічний фон на території України в нормі: його перевіряють декілька разів на день за допомогою спеціальних приладів. Прес-служба НАЕК «Енергоатом»: — У зв’язку з поширенням чуток про радіаційні викиди, які нібито мали місце на «одній з АЕС», прес-служба НАЕК «Енергоатом», єдиної вітчизняної компанії, що експлуатує та відповідає за безпеку наших АЕС, офіційно заявляє: всі чотири атомні станції працюють стабільно та надійно. Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках українських АЕС — у межах норми. Викидів радіоактивних речовин не зафіксовано. 3 червня на атомних станціях України в роботі 11 з 15 енергоблоків. На чотирьох блоках тривають ремонти згідно з графіком. Володимир Синяк, директор ВАТ «Рівнефармація»: — На відміну від попередніх років, коли з чутками про радіаційну загрозу в аптеках нашої мережі збільшувався продаж йодистого калію та антиструміну, цього разу жодного ажіотажу немає. Препарати та вітаміни в нас є, але ніхто їх практично не запитує. Тобто, як на мене, люди навряд чи вірять чуткам. Віктор Семенюк, начальник управління з питань НС та ЦЗН Рівненської ОДА: — Ми отримали дуже багато дзвінків, люди хвилюються, просто радіофобія якась. З одного боку, зрозуміти людей можна, бо ж після катастрофи на Чорнобильській АЕС ніхто правди спершу не казав, але з іншого... Якщо б на сьогодні справді існувала якась загроза для громадян, ніхто б з нею не таївся, не взяв би на себе таку відповідальність. Також зараз набагато більший контроль за радіаційним фоном. Постійно працює відповідне обладнання, яке дозволяє оперативно визначати рівень радіоактивного випромінювання, пости у різних куточках області щоденно вимірюють гамма-фон. І жодного перевищення, жодних викидів — все в межах норми. Зокрема, у вівторок зранку в 30-кілометровій зоні навколо Рівненської АЕС фон становив від 8 до 13 мкР за годину, у Рівному — 12 мкР.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також