Ректор Сорока

4736 0

Ми у соцмережах:

Ректор Сорока

Новим ректором Національного університету водного господарства та природокористування призначено Миколу Сороку. До цього призначення про інтерес пана Сороки до виховання фахівців водного господарства знало лише кілька людей. Саме вони згадали, що таке призначення планувалося ще вісім років тому, коли стало зрозуміло, що облдержадміністрацію очолить нова людина. Тим часом сам Микола Сорока опинився на посаді заступника міністра регіонального розвитку та будівництва, яке згодом ліквідували. Мало хто знав, що заступник міністра є кандидатом економічних наук, автором семи наукових праць, трьох відкриттів і дванадцяти винаходів і незабаром успішно (хто б сумнівався) захистить докторську дисертацію на тему державного управління. На жаль, із самим Миколою Сорокою нам зв'язатися поки що не вдалося. Тож пропонуємо зібрані нами коментарі з приводу нового призначення.

Світлана Ніколіна, голова Рівненської обласної організації УНП:

 
— Призначення Миколи Сороки ректором університету водного господарства — це ганебний факт державної кадрової політики. Оскільки йдеться не про покращення у галузі загалом і не про інтереси закладу, а про конкретний інтерес однієї людини — престижне місце роботи плюс стартовий майданчик у Верховну Раду. Наскільки мені відомо, пан Сорока збирається балотуватися по мажоритарному Дубровицькому виборчому округу, останнім часом він ніде не працював. А таке місце роботи — дуже хороший запис в бюлетені, особливо для таких виборців, як мешканці поліських районів. У будь-якому випадку, тобто незалежно від того, чи програє, чи виграє вибори, пан Сорока з цим призначенням нічого не втратить. Дивує те, що ця людина не має ні наукового, ні викладацького досвіду роботи і взагалі було мало публічної інформації, з громадою університету ніхто не радився. Хоча не це головне, аби справа не постраждала. Звичайно, Микола Петрович має великий досвід управлінської роботи, але університет — це інше. Роман Василишин, попередник Миколи Сороки на посаді голови Рівненської облдержадміністрації:
 
— У мене як в людини, котра давно знає Миколу Сороку, вже багато хто запитував, яка моя думка з приводу його призначення ректором. Скажу так: університет має ряд проблем, в тому числі й фінансову, чи не найголовнішу на сьогодні. А щодо того, що Микола Петрович не має саме такого досвіду роботи чи відомих загалу наукових здобутків, то я вважаю, що ректор і не має бути науковцем, а скоріше менеджером, який забезпечить нормальне функціонування закладу, в якому науковців є достатньо. Гадаю, що від цього призначення "водник" лише виграє. І навіть у разі обрання п.Сороки народним депутатом заклад не програє: на час депутатства він може бути почесним ректором і вирішити ще більше питань цього закладу. Результат його роботи побачимо ще до виборів, вже 1 вересня, коли збільшиться держзамовлення і покращиться робота закладу загалом. В облраді попереднього скликання ми з Миколою Петровичем працювали в одній фракції — "Відродження". З цією партією не склалося. На останні вибори я йшов під брендом партії "Всеукраїнський патріотичний союз", а Микола Сорока йшов від Демидівського району як позапартійний під брендом Партії регіонів. Не знаю, чи є він зараз членом цієї партії. Ігор Пасічник, ректор Національного університету "Острозька академія":
 
— Острозька академія плідно працювала з усіма попередніми ректорами університету водного господарства, відносно непогано — й з Василем Гуриним. З призначенням Миколи Сороки я сподіваюся на ще більш взаємовигідну співпрацю. Він добре знає проблеми освіти нашої області, і саме за роки його роботи на посаді голови РОДА у нас побудували академмістечко, і наша академія, й університет водного господарства отримали статуси національних. Сучасний ректор має бути менеджером, а не науковцем. Наскільки я знаю, ректор Гарвардського університету сам подав у відставку через те, що йому набридло постійно діставати гроші для закладу. А Микола Сорока і є та людина, яка дістане гроші для закладу. І якщо зараз статус науково-дослідної в області має лише Острозька академія, то тепер, я певен, і університет водного господарства як заклад з потужним науковим потенціалом такий статус отримає. Якщо ж Миколу Петровича оберуть до Верховної Ради, то виграє уся освіта області. Науковими досягненнями пана Сороки я детально не цікавився, знаю, що він займався дослідженням туфів. Василь Гурин, попередник Миколи Сороки на посаді ректора, від коментарів відмовився.
Світлана ФЕДАС.

Довідка "РВ" Микола Сорока родом із Житомирської області, батьки були колгоспниками. Після закінчення Української сільськогосподарської академії в 1974 році він працював головним інженером колгоспу. Невдовзі став заступником керуючого та головним інженером Рокитнівського райоб'єднання "Сільгосптехніка". У 28 років став заступником голови Рівненського обласного об'єднання "Агропромремтранс", ще через рік — генеральним директором, а пізніше і головою правління Рівненського обласного виробничого об'єднання "Облагротехсервіс", де безперервно працював аж до 1997 року. У лютому 1997-го Миколу Сороку було призначено головою Рівненської обласної державної адміністрації, яку він очолював до січня 2005 року.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також