Рибалка на Рівненщині упіймав зникаючий червонокнижний вид

31548 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

У річці Горинь.

 Рибалка Олександр Грицюк здивувався улову, який упіймав. Фотографію він розмістив у групі "Риболовля на Рівненщині" із запитанням: «Що це за риба?».

Деякі рибаки припускали, що це вугор. Однак інші чітко сказали, що це рідкісний вид, який має назву мінога. Її важко упіймати в наших краях.

Рівненський рибоохоронний патруль уточнює, що мінога є зникаючим видом, тому занесена до Червоної книги України.
Мінога українська (Eudontomyzon mariae Berg) – вузькоареальний ендемічний вид, що різко скорочує свою чисельність знаходиться під загрозою зникнення. Вона є мешканцем річок і струмків гірської та передгірської зони, а також рівнинних рік. Дорослі особини живуть на чистих, добре насичених киснем, із швидкою течією, дещо замуленим кам’янисто-піщаним ґрунтом ділянках, личинки — у місцях з повільною течією та добре замуленим дном.

На відміну від риб міноги не мають парних плавців (тільки непарні). Замість хребта у них хорда – суцільна хрящова вісь. Кісткового скелета та щелеп у міног також немає. Круглий рот міног здатний скорочуватися, як зіниця ока, завдяки кільцевим м’язам. Луска на шкірі міног відсутня. Замість зябер у них 7 зябрових мішків, які відкриваються отворами по боках тіла. Найбільша довжина тіла дорослих особин до 23 см, маса до 20 г, тривалість життя загалом від 5 до 7 років. Верхня частина голови, боків тіла і спина в дорослих особин темно-сірі, попелясті або чорні, боки і черево сірувато-білі з сріблястим або перламутровим вилиском.

Розмноження відбувається в квітні–травні при температурі води від 8–16°С. На нерест вони мігрують на невеликі відстані в чисті струмки і річечки. Самка викидає до 6 тис. ікринок, із яких виходять личинки-піскорийки. Личинка заривається в мул, живлячись різноманітними дрібними органічними частинками та водоростями. Дорослі особини міноги взагалі не живляться й після нересту гинуть.

Чисельність даного виду, у водоймах України дуже низька. Основними причинами зменшення ареалу є порушення типових біотопів у результаті зміни гідрологічного, хімічного та біологічного режимів водойм, спричиненої господарською діяльністю. Тому на вилов міноги встановлена заборона, а виявлення типових місць перебування встановлення там заповідного режиму.

За порушення заборони відповідно до ст. 90 КУпАП передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 340 до 510 грн. Крім того, постановою КМУ від 07.11.2012 № 1030 визначений розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження за один екземпляр незаконно виловленого миня річкового складає 74 грн.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також