Рівненський бурштин – тільки державним компаніям?

1337 0

Ми у соцмережах:

Рівненський бурштин – тільки державним компаніям?

Торішній бум дозволів для приватних компаній видобувати бурштин завершився нічим. Фірми, які отримали зі скандалом погодження обласної ради, досі не можуть приступити до роботи. Бо у Києві припинили видавати потрібні дозволи, як і розглядати заявки від нових компаній. Саме тому обласна рада останніми місяцями не отримувала жодного пакету документів від охочих отримати бурштинові гектари.

Гальбин депутати бурштин «Ред.Мет» та «Інклюз-8» не можуть приступити до видобутку на території Дубровицького та Володимирецького районів через Держліс. Там відмовляються відводити компаніям земельні ділянки. У той же час Держгеонадра зі зміною керівництва припинили розглядати заявки від нових компаній. Як зазначають, за півроку з 500 поданих заявок на видобування корисних копалин у державі одержали ліцензію тільки з десяток фірм. Решті відмовили, серед них були і фірми, які претендували на видобуток бурштину на рівненському Поліссі. Гальбин депутати бурштин Тож наразі бурштин у Рівненській області, окрім, звісно, копачів, видобуває повноцінно лише одне приватне підприємство – «Сонячне ремесло», яке отримало ліцензію ще до Революції гідності та до розпалу «бурштинової лихоманки» у Володимирецькому районі. На Сарненщині ж нині працюють дві державні компанії, які ще кілька років тому не могли вибратися з банкрутства, - «Укрбурштин» та «Бурштин України». Обидві мають ділянки неподалік Клесова та займаються розробкою родовищ і дослідно-промисловим видобутком бурштину. А окрім того, чекають на розподіл між обома тисяч гектарів пошкоджених внаслідок незаконного видобутку земель, аби приступити до програми рекультивації, що перш за все, передбачає довидобуток «сонячного каміння». Гальбин депутати бурштин Фактично, левова частка бурштинових земель перейде у розпорядження двох державних компаній. З одного боку, звучить наче й непогано, проте давно виникають сумніви, що бюджет матиме з цього адекватну вигоду. Наприклад, державні компанії звітували, що видобувають за рік бурштину стільки, як нелегальні старателі у кразі часи приблизно за день. Окрім того, недавно мешканці Клесова та сусідніх сіл почали нарікати, що компанії працюють поза межами виділених їм територій та використовують… мотопомпи. Гальбин депутати бурштин Минулого тижня депутати обласної ради, які входять до екологічної комісії, виїздили в урочище Гальбин поблизу села Федорівка, де працює «Укрбурштин», та до родовища «Пугач» біля Клесова, на якому – «Бурштин України». На око порушень депутати не знайшли, проте збираються звірити те, що побачили, із погодженою підприємствам документацією. Володимир Валявка, голова екологічної комісії облради:

Гальбин депутати бурштин
-У проектах на розробку та дослідно-промисловий видобуток бурштину чітко вказано, скільки кар’єрів дозволено розкопати компаніям, якої глибини та ширини. Якщо виявиться, що вони вийшли за межі дозволеного, то вимагатимемо скасувати їм ліцензії. В «Укрбурштину» - три кар’єри. Ми побували на двох, один з яких, нам сказали, не працює, бо там замало бурштину і їм начебто невигідно його розробляти. Якщо невигідно, сказав їй, то нехай рекультивовують, на що отримав відповідь, що вони ще радяться з геологами. Бачили також і мотопомпу, про яку говорили селяни, але вона лише відкачувала воду. Лунок від вимивання бурштину не помітив. Якщо й мили мотопомпою, то мінімально. Основна претензія, яку висували до «Бурштину України», що працює поза межами своєї ділянки. Ми витребували у компанії документи, аби перевірити. У разі порушення подамо інформацію до прокуратури, хоча заступник директора запевняв, що вони працюють у межах території, яку їм виділили. Окрім того, підприємство досі не уклало інвестиційної угоди із місцевою сільською радою. Ми вимагали усунути цей недолік негайно.
Алла САДОВНИК. Фото - прес-служби обласної ради.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також