«Рівняни, подивіться сьогодні увечері на небо!»

3604 0

Ми у соцмережах:

«Рівняни, подивіться сьогодні увечері на небо!»

Над Рівним вечірньою зіркою засяє сьогодні Венера разом із Місяцем, кажуть, це рідкісне явище і гідне того, щоб ним помилуватись

Юрій Глівчук, рівнянин, вчора увечері поділився фотографією зіркового неба, написавши: «Подивіться на небо: Місяць і Венера видимі зараз». Зафіксував ще явище п.Юрій вчора о 19.28. І додав: «Завтра можна буде ще раз побачити цю красу, хто не бачив. Дует небесних тіл починається після заходу Сонця (північно-західний небокрай)». Тобто сьогодні увечері допитливим рівнянам, які вчора прогавили це явище, варто подивитись на небо.

МісяцьДо речі, як пише Deutsche Welle, упродовж всього року із Землі можна буде милуватися іншими планетами Сонячної системи. Навесні на небі вечірньою зіркою засяє Венера — найяскравішу після Сонця і Місяця зірку на земному небосхилі можна буде побачити в ясну погоду навіть вдень. В кінці квітня Венера досягне своєї максимальної краси і піде з вечірньої сцени наприкінці травня, але вже наприкінці червня засяє з новою силою на ранковому небі. Піку своєї нової яскравості Венера досягне 10 липня і до кінця року залишатиметься ранкової зіркою.

МарсМарс можна буде спостерігати на початку року вранці, а з червня — у другу половину ночі. Особливо помітною Червона планета буде восени: 14 жовтня Марс досягне протистояння з Сонцем у сузір’ї Риб і всю ніч буде виглядати на небосхилі. Вже в перший тиждень жовтня Марс максимально зблизиться із Землею — розділяти нас будуть усього 62 мільйони кілометрів. Четверту від Сонця планету важко буде розгледіти в сузір’ї Риб, за своєю яскравістю Марс перевершить навіть Юпітер і буде сяяти у вечірньому небі до кінця року.

ЮпітерЮпітер і Сатурн спочатку спостерігати можна буде вранці, а до липня перебування двох гігантів на небі розтягнеться вже на всю ніч. У сузір’ї Стрільця вони влаштують перегони: протягом року швидший Юпітер наздожене свого окольцованного сусіда. 21 грудня планети настільки зблизяться, що створять враження однієї зірки. Зустріч Юпітера і Сатурна називається великим з’єднанням. Оскільки Юпітер здійснює оберт навколо Сонця за дванадцять років, а Сатурн за тридцять, видимі з Землі «обійми» двох гігантів відбуваються раз на двадцять років.

Невловимий Меркурій буде видно лише кілька днів у році. Найменша планета Сонячної системи досягає лише невеликих кутових відстаней від Сонця і зазвичай знаходиться на денному небі. В кінці травня є шанс побачити Меркурій на небі ввечері, а наприкінці липня і в середині листопада — на світанку, повідомляється на www.dw.com.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також