Рівняни запитали у кандидатів…

2412 0

Ми у соцмережах:

Рівняни запитали у кандидатів…

Їх залишилося двоє. Один з них стане новим Президентом України. Який він — майбутній Президент, що він робитиме, як складеться доля держави у найближчі п’ять років? Редакція газети «Рівне Вечірнє» спробувала віднайти відповіді на ці та інші запитання рівнян у самих кандидатів. Попередньої домовленості з центральними штабами двох Вікторів нам вдалося досягнути. Під час проекту «Дізнайся про все у Президента!», люб’язно підтриманого радіостанціями «Трек» і «Мелодія» та нашими колегами з «Рівненської газети» і «Панорами», читачі нашої газети ставили свої запитання кандидатам. Ми щиро вдячні нашим читачам, які вкотре підтвердили свою небайдужість до майбутнього країни. На жаль, Віктор Янукович відмовився відповідати на запитання читачів. «Деякі із запитань були для нього образливими, — повідомили нам із штабу кандидата, — він стомився виправдовуватися». Інший кандидат, Віктор Ющенко, свої відповіді читачам «Рівне вечірнє» надіслав, їх ми і публікуємо.

Відповіді кандидата у президенти України Віктора Ющенка на запитання читачів газети «Рівне вечірнє» Зараз ми отримуємо доплати до пенсії. Чи будемо ми отримувати такі доплати і тоді, коли ви станете Президентом? Бо чуємо, що гроші в Пенсійному фонді закінчуються…

Лідія Федорівна Власова, пенсіонерка, м.Рівне
— Дійсно, нинішній уряд Януковича дав пенсіонерам подачку до виборів. Ви правильно пишете, пані Лідіє, що мова йде не про підвищення пенсій, а про разові доплати. Адже не відбулося перерахування пенсій і коштів на цю статтю у проекті бюджету-2005, поданому урядом, не передбачено. Хоча у бюджеті -2004 були ресурси, аби підняти зарплати і пенсії ще з січня, проводити підвищення соціальних виплат поступово, щоб не провокувати зростання цін. Ми вимагаємо переглянути проект бюджету на 2005 рік, врахувати там вимоги опозиційних фракцій щодо підвищення соціальних виплат, ми вимагаємо посилення соціальної складової бюджету. І повернемося у парламенті до цього питання відразу після президентських виборів. Ми знаємо, де знайти додаткові ресурси. В першу чергу потрібно вивести економіку з тіні, адже сьогодні більше 50 відсотків національної економіки працює в тіні, а значить, не сплачуються податки. Коли податки прийдуть до бюджету — у нас будуть кошти на виплату зарплат і пенсій, на їх підвищення. Також треба припинити нинішню практику приватизації, яка, по суті, проходить на безконкурсній основі, коли умови так званого конкурсу пишуться вже під визначеного покупця. Для нас, наприклад, не є юридичним фактом продаж «Криворіжсталі», коли за одну ніч у держави було вкрадено приблизно 5 мільярдів гривень. Цих коштів вистачило б на справжнє підняття зарплат і пенсій, на виплату соціальних програм. Ви обіцяєте перехід до професійної армії вже у 2005 році. Чи реально це зробити? У мене підростає син і я хотіла би бути впевненою.
Валентина, мати 12-річного сина, м.Рівне
— Я переконаний, що українська армія повинна бути професійною. З давніх часів у кожній країні було три святі професії — вчитель, лікар, солдат. Ми повинні повернути престиж цих професій, а значить, підвищити соціальний статус освітян, медиків, військових. Представники цих професій мають бути соціально захищені, вони повинні отримувати гідну зарплату, аби могли повністю віддаватися роботі, а не думати про те, як прогодувати родини. Щодо переходу до професійної армії, то ми розпочнемо цей процес і визначимо засади реформування армії. До круглого столу ми запросимо самих військових, екпертів у питанні збройних сил. Коли ви станете Президентом, які зміни зробите в медицині. Чи буде вона безплатною?
Клавдія Іванова, пенсіонерка, м.Костопіль
— Так, медицина і освіта будуть безплатними. Більше того, мова повинна йти не просто про безплатну, а й про якісну медицину і освіту. Хороша освіта, сучасне лікування мають бути доступними для всіх, а не лише для пацієнтів урядової лікарні «Феофанія». За нинішньої влади відбуваються ганебні речі. Уряд Януковича спрямував на фінансування програми з боротьби з туберкульозом стільки, скільки на утримання урядової лікарні! Моя фракція намагалася зупинити такий цинічний розподіл бюджету, але проурядові фракції під час розгляду бюджету 2004 проголосували за те, аби на боротьбу зі СНІДом пішло на порядок менше грошей, аніж, наприклад, на ремонт Адміністрації Президента. Ми покладемо край такій соціальній несправедливості. При народженні дитини мають виплачувати 725 гривень, а виплачують 360 гривень. Чому так?
Ірина Шинкарук, м.Рівне
— На мою думку, та й з власного досвіду — а я батько маленьких дітей — ані 360 гривень, ані 725 гривень недостатньо для того, аби купити найнеобхідніше для малюка. Нинішній уряд має найбездарнішу соціальну політику, він ввесь час заощаджує на найнезахищеніших верствах — пенсіонерах, дітях, інвалідах. У своїй програмі «Десять кроків назустріч людям» я окремим пунктом виділив питання захисту сім’ї. Ми збільшимо разову допомогу при народженні дитини у 10 разів. Наша сім’я вже дев’ятий рік винаймає житло, а попереду жодних обнадійливих перспектив. Хоча обоє працюємо, заробити на власну квартиру нереально. Тож які зрушення в житловій політиці на користь простих людей ви плануєте запровадити, ставши Президентом?
Володимир і Світлана, м.Рівне
— У 2000 році мій уряд вперше у бюджеті передбачив — нехай і невеликі кошти — на кредити житла для молоді. Ми продовжимо цю практику. Але я переконаний в іншому — як тільки запрацює економіка, коли ми вирішимо проблему безробіття, українці почнуть жити заможніше. І кожна людина зможе взяти кредит у банку під нормальний відсоток, щоб купити собі квартиру. Так живе ввесь світ. Безкоштовного сиру немає ніде, але людина повинна отримати можливість заробити собі на гідне життя, на житло, на відпочинок. Одним із пріоритетів роботи нової влади буде вирішення проблеми безробіття. Ми плануємо за 5 років створити 5 мільйонів нових робочих місць. Я працюю в правоохоронних органах. Нам говорять, що коли ви стане Президентом, то позбавите правоохоронців пільг і проведете скорочення міліції. Чи це правда?
Андрій К., м.Дубно
— Нинішня влада намагається залякати держслужбовців, представників силових структур, мовляв, прийде Ющенко і всіх звільнить. Не вірте цим байкам, це — брехня. Я прекрасно знаю, що у міліції, в армії, в СБУ в переважній більшості працюють порядні, професійні люди, яким набридло жити «по понятіям». Я закликаю міліціонерів, офіцерів, працівників СБУ і військових сьогодні служити не бандитам при владі, а народу, захищати закон і не виконувати злочинні накази. Я не дам Білоконю шансу пиячити три дні після перемоги провладного кандидата, бо такої перемоги не буде. З силових структур будуть звільнені корупціонери і злодії, але переважна більшість людей, що там служить, це професійні й порядні люди, для яких поняття офіцерської честі, моралі, завжди багато вартували. Ці люди працюватимуть і можуть сподіватися на успішну кар’єру. Які кадрові зміни в першу чергу планує зробити Ющенко після приходу до влади?
Сергій, м. Кузнецовськ
— Безумовно, моїм першим указом буде указ про призначення нового уряду. Це буде перший в історії України уряд народної довіри, куди увійдуть не тільки представники коаліції «Сила народу», але й представники соціалістів, партії промисловців і підприємців, ліберали, народні демократи, аграрії. Для мене не має значення партійна приналежність людини, визначальними будуть три речі — чесність, професійність, бажання служити Україні. Чи запропонуєте ви якусь посаду Януковичу в разі вашої перемоги на виборах?
Світлана Ралко, м.Рівне
Ні. Думаю, Віктор Федорович не буде виступати з подібними проханнями, і я не буду йому нічого пропонувати. Кого призначите головою Рівенської обласної державної адміністрації після того, як станете Президентом? І коли будете перебірливішим до свого оточення, яке, на мою думку, Вас лише компрометує?
Володимир, м.Рівне
— Я дав слово жодного прізвища в контексті кадрової політики не називати до 22 листопада. Чи збираєтеся ви після перенесеної хвороби робити пластичну операцію чи в іншій спосіб покращити свій зовнішній вигляд?
Тетяна Васильчук, м.Костопіль
— Лікарі обіцяють, що моє обличчя повернеться до норми через певний час. Мова йде про 1-2 місяці. На жаль, ознаки хвороби сходять не так швидко, як того хотілося б. Удар по організму дійсно був дуже сильний і сьогодні залишилася уже одна десята тих проблем, що були, в тому числі і з обличчям. Лікарі і я налаштовані оптимістично, обіцяю вам, що скоро все це залишиться епізодом, ви побачите мене таким, яким я був до 5 вересня. Можливо, питання не дуже коректне, однак скажіть, будь ласка, як ваша дружина справляється з таким навантаженням і з тим тиском, який чинять на вас та вашу сім’ю?
Валентина К., підприємець, м.Рівне
— Я теж іноді задаю собі це запитання і, чесно кажучи, переживаю, що мої близькі, моя родина отримують стільки негативу через те, що я пішов у політику. Я не можу їх захистити ані в суді, ані в інший спосіб. Щодня я отримую погрози, моя родина сьогодні живе в атмосфері постійного інформаційного терору, мої менші доньки не ходять до дитячого садка, бо ми маємо сигнали, що так сьогодні безпечніше. Але і мама, і дружина, і діти дуже мене підтримують і я їм за це безмежно вдячний.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також