Рівняни — за відставку уряду!

6936 0

Ми у соцмережах:

Рівняни — за відставку уряду!

Депутат Верховної Ради від Рівненської області Юрій Благодир — єдиний член Партії регіонів, який проголосував за відставку уряду. Голосування було провалено, уряд у відставку поки що не пішов, а Благодира тим часом можуть виключити з фракції і з партії взагалі. Свою позицію він виклав на власній сторінці у Facebook, більше поки що нічого не коментує.

"У світлі останніх подій, у зв'язку з ситуацією, що склалася в Україні — декларую особисту позицію: уряд має піти у відставку! — пише Юрій Благодир. — Винні в організації насильства мають бути покарані. Терміново має бути створений майданчик для переговорів, учасниками якого мають стати Президент, голова Верховної Ради України, представники громадського активу, опозиції, спостерігачі, уповноважені європейським співтовариством. Результатом компромісу має бути сформований уряд України, який завершить процес підписання та забезпечить реалізацію угоди про асоціацію та угоди про всеохоплюючу та поглиблену зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом".

 
За цю позицію народного депутата Юрія Благодира можуть виключити з фракції Партії регіонів. Голова фракції Олександр Єфремов заявив, що це питання буде винесено на розгляд фракції. "У нас немає кріпацтва, хоча, чесно кажучи, мені цей факт неприємний. Ми розмовляли з колегами і переконували їх не робити цього", — сказав Єфремов. Він також додав, що про позицію Юрія Благодира він знав ще до голосування за відставку уряду, але до останнього сподівався, що той передумає.

Міськрада Рівного — за недовіру Кабміну

У понеділок позачергова сесія міськради Рівного розглянула єдине питання: про звернення до Верховної Ради. У ньому просили створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради для проведення розслідування і притягнення до відповідальності посадовців, причетних до силового розгону мирної акції протесту 30 листопада на Майдані Незалежності у Києві, прийняти резолюцію недовіри Кабміну. Також міськрада вимагала невідкладно розглянути і прийняти закон "Про імпічмент Президента України" та сформувати парламентську більшість, яка буде здатна відновити процес євроінтеграції України. Депутати також звернулися до керівників підприємств, організацій та установ Рівного з проханням не застосовувати жодних адміністративних стягнень щодо працівників та студентів — учасників страйкового руху. Підтримали це звернення 39 депутатів із 40 присутніх, у тому числі міський голова Рівного Володимир Хомко та начальник головного управління Держземагентства Світлана Богатирчук-Кривко, яка як держслужбовець не має права голосувати за відставку Кабміну. Не голосував за звернення Михайло Жаровський — єдиний представник фракції Партії регіонів, який був присутній на сесії. Одразу після того, як міський голова запросив до мікрофона начальника міськвідділу міліції Рівного Руслана Мельника, щоб той розповів про ситуацію у місті, у сесійній залі несподівано зникло світло, тож сесія продовжилася у темряві: підсвітку забезпечували лише мобільні телефони і телекамери. Руслан Мельник сказав, що із 451 міліціонера, які є у місті, одночасно порядок охороняють лише 15-20. Депутати дорікнули Руслану Мельнику "беркутівцями", які поїхали до Києва, та зупинками працівниками ДАІ перевізників, які везуть людей на Євромайдан. Руслан Мельник висловив сподівання, що "злочинних наказів згори" у тутешньої міліції не буде.

А в облраді — хто як

Двічі впродовж тижня намагалися зібрати позачергову сесію обласної ради депутати від фракції "Батьківщина", жодна спроба не вдалася. Уперше не вистачило депутатів для кворуму, вдруге не було бажання домовлятися. У понеділок зібратись на позачергове засідання спромоглись лише 33 депутати з потрібних 41. Ініціатори позачергової сесії, так і не дочекавшись своїх колег-депутатів, вийшли до кількох сотень мітингувальників і зробили кілька гучних заяв. Врешті через відсутність кворуму керівництво облради перенесло сесію на наступний день. У вівторок ще до початку сесії під стінами обласної ради знову зібрались кілька сотень мітингувальників. Під вигуки "Ганьба", "Уряд — на ялинку" та "Депутат, голосуй" сесія розпочала роботу. Цього разу зібралося 42 депутати. Не прийшли кілька обранців від "Свободи" та майже вся провладна фракція. Від "регіоналів" були лише голова ОДА Василь Берташ, його заступники Анатолій Юхименко та Світлана Сад, а також заступник голови обласної ради Олександр Чуприна. За такої обмеженої кількості депутатів, де всього два голоси могли поставити крапку на будь-якому голосуванні, від початку було зрозуміло, що прийняти якесь рішення буде дуже складно. Головуючий, в.о. голови обласної ради Михайло Кривко, зачитав кілька варіантів звернень: запропонований фракцією "Батьківщина" від імені мітингувальників, де пропонувалось Президенту і Кабінету Міністрів України добровільно піти у відставку; від депутатської групи "Рівненщина", в якому основною тезою було звернення до Президента і Верховної Ради відправити у відставку уряд. Депутати-"регіонали" запропонували свій варіант звернення, в якому засудили дії "Беркута" і закликали Президента знайти винних. Кожен варіант поставили окремо на голосування, але жоден не набрав необхідної кількості голосів. Щодо Василя Берташа, який проголосував за той варіант, в якому йшлося про відставку уряду, то прес-служба голови облдержадміністрації пояснила, що п.Берташ підтримав текст цього звернення за основу, а далі по процедурі його мали коригувати. І додала, що за відставку уряду ні пан Берташ, ні інші депутати-"регіонали" не голосували б.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також