Різноманітність сучасних лампочок та правила їх вибору

680 0

Ми у соцмережах:

Різноманітність сучасних лампочок та правила їх вибору

Лампочки - важливий елемент будь-яких освітлювальних приладів. Вони різняться по конструкції, способу дії, розміру, потужності. Від останнього показника залежить економічність, безпека експлуатації джерела штучного світла. У світильники потрібно встановлювати лампи, потужність яких не перевищує допустиме значення даного обладнання. Ще одним важливим показником при виборі ламп є рівень світловіддачі, тип світіння (холодний, теплий або нейтральний).

Різновиди, характеристики лампочок

Найпростішим варіантом джерела штучного освітлення можна назвати лампу розжарювання, що складається з прозорої скляної колби з металевим цоколем, усередині якої знаходяться нитки розжарювання та електроди. Лампа світиться при розігріванні вольфрамової нитки в процесі подачі електрики. Вони забезпечують якісне перенесення кольорів. Світло, що виходить від лампи розжарювання, зручно для очей близьке до природного.

Світлодіодні LED лампи економніші у використанні, довговічні та надійні. Їх активно використовують для облаштування внутрішнього, промислового, вуличного освітлення. Їхня конструкція складається з наступних елементів:

♦ розсіювача світла;

♦ плати із вбудованими світлодіодами;

♦ радіатора, що відводить тепло, що утворюється;

♦ драйвера, що забезпечує пристроям стабільну роботу;

♦ цоколя для підключення до освітлювальних приладів.

Зазвичай цоколі світлодіодних ламп виготовляють із пластику. Оскільки вони практично не нагріваються під час роботи, він знаходиться в повній безпеці. LED-лампи можна встановлювати у світильники з тканинними, паперовими абажурами. Вони можуть бути встановлені в будь-якій кімнати.

Правила вибору

Сучасні лампочки відрізняються формою, розміром колб, типом цоколя. При купівлі цих виробів насамперед слід звернути увагу до величини споживаної потужності. У лампи розжарювання цей показник становить від 40 до 60 Вт. Світлодіодні вироби мають потужність від 1 до 14 Вт. При цьому LED лампа 7 Вт світить також, як звичайна лампа розжарювання 60 Вт. Виходить, що світлодіодні моделі економніші у використанні.

Другий важливий показник: колірна температура, від якої залежить тон освітлення. Він може бути нейтральним, теплим чи холодним. Для спальні краще вибрати теплий відтінок світла, який зробить обстановку в кімнаті більш комфортною та затишною. В офісі, у спортзалі доречнішим буде холодне освітлення.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також