Рівненський протоієрей організовує унікальні паломницькі мандрівки Україною та світом

3249 0

Ми у соцмережах:

Рівненський протоієрей організовує унікальні паломницькі мандрівки Україною та світом

«Запрошуємо в паломництво до Закарпаття зі SPA-відпочин­ком», — такий допис з’явився на сторінці у Фейсбук рівненського протоієрея Миколи Капітули. Подібні паломницькі мандрівки — з поєднанням духовності та відпочинку — відбуваються не вперше, і уже заплановано кілька наступних: як Україною, так і за кордон. Звідки таке незвичне поєднання для паломницьких подорожей, стереотипно які зазвичай асоціюються лише з відвідуванням святинь, ми розпитали у Миколи Капітули.

— Поїздки є різні, — розповідає протоієрей Микола Капітула. — От 12 травня поїдемо на батьківщину преподобного Амфілохія Почаївсього, до Іловиці на Тернопільщину. 14-15 травня — до Києва, де дуже багато храмів і монастирів. Коли ми їдемо за кордон і будемо проживати біля моря, то надаємо людям можливість і відпочити. Наприклад, у Туреччині — біля Середземного моря. Думаю, у цьому немає ніякого гріха. Але це паломницька поїздка, тобто це не приїхати у готель, купатися — і все. Ми відвідуємо святі місця. Турки завоювали багато грецьких земель, де колись була Візантія, але там залишилося досі багато храмів. Деякі з них турки перетворили на мечеті, але ми також маємо можливість туди потрапити. Турки, між іншим, дуже шанують святого Миколая. Хоча і мусульмани, теж звертаються до нього у молитвах.

Організовуємо і поїздки до Греції, на Святу землю. Коли чоловіки на Афон їдуть, жінки у той час можуть інші монастирі, храми відвідувати. Відпочинок там теж може бути. Коли ми їдемо у теплі країни, робимо так, щоб люди могли і душевно відпочити, помолитися, і тілесно. Бо людина — це душа і тіло. Не тільки душа і не тільки тіло, а поєднання душі і тіла.

Монастир на горі Афон, де побували паломники з Рівного

Торік ми не їздили за кордон через пандемію, тільки Україною. Греція досі закрита, має відкриватися, наскільки знаю, з 14 травня. Також Ізраїль мають відкривати. Помаленьку відкриють країни і будемо подорожувати більше.

У таку паломницьку мандрівку їдуть і сім’ї з дітьми. Для них спеціально винаймають готельні номери, аби вони жили разом. Як зазначає Микола Капітула, сам старається брати своїх дітей, тому що «через подорож до святих місць пізнається наша віра та відкриваються традиції інших християнських народів, їхнє життя та побут».

Окрім того, під час однієї з таких паломницьких мандрівок до Греції протоієрей знайшов ладан ручної роботи, який шукав давно. Придбати такий, зроблений ченцями з гори Афон, може тепер будь-хто — Микола Капітула налагодив контакти із виробниками.

Ладан з гори Афон— Ладан ручної роботи роблять ченці з гори Афон. Він вищого гатунку, — розповідає Микола Капітула. — Для розуміння: ладан — як борошно, він є першого, вищого гатунків. Вищого гатунку — найкращий ладан, за його якість я ручаюся. Я давно для себе такий ладан шукав, у Греції мене познайомили з ченцями, які, між іншим, з України родом, але на Афоні трудяться, у келії монастиря Каракал. Вони виготовляють цей ладан з найкращих натуральних компонентів, тому коли навіть ладан перегорає, він не має смороду. Це дуже відчувається під час богослужінь: це зручно і священникам, і людям, і хористам: не пече потім горло.

Можуть його для себе купувати і віряни, адже з давніх-давен ладан використовувався під час молитви, зокрема і в домашніх умовах. Якщо це справді ладан, а не підробка, яких багато, його використовували завжди, навіть у лікарнях. Ладан символізує благодать Духа Святого. Пахощі ладану — нашу молитву: ми молимося до Господа, і ця молитва підноситься як дим фіміаму. Вдома можна взяти тарілочку невеличку, на неї покласти спеціальне вугілля для ладану, яке продається (а можна і використовувати для кальяну вугілля), запалити, а зверху покласти ладан — і він димить.

Щоб придбати ладан або ж записатися на паломницьку мандрівку, можна зателефонувати протоієрею Миколі Капітулі або до паломницького центру «Воскресіння».

Серед найближчих паломницьких мандрівок, які організовує паломницький центр «Воскресіння» Православної церкви України та Микола Капітула, наприклад, — паломництво до християнських святинь Туреччини з відпочинком на морі. Протягом 13-денного паломництва (з 28 травня по 9 червня), як вказано в анонсі поїздки, прочани відвідають собор Святої Софії, церкви та монастирі, а заодно музейний комплекс Топкапи, Єгипетський ринок у Стамбулі (Константинополі) та «насолодяться приємною прогулянкою по величному Босфору». У Кападокії — печери долини, церкви, зокрема, в яких молилися прп. Симеон Стовпник та праведний Іоанн Руський, місце, де працював святий Іоанн, підземне місто Каймакли. А заодно політають на повітряних кулях.

Хрести з прикрасами та шкатулки для зберігання святих дарів та мощей

В Демре Мірокеково будуть: церква, в якій служив святитель Миколай, де до 1087 року зберігалися його мощі, та морська прогулянка, під час якої паломники «зможуть побачити затонуле місто, яке після землетрусу частково пішло під воду, та насолодитися мальовничою природою Середземномор’я».

В Ефесі паломники відвідають храм Іоанна Богослова, будинок Діви Марії, Печеру семи отроків Ефеських. В Ізмірі — храм сщмч. Полікарпа Смирнського. А в Аланії заплановано проживання в готелі за системою «all inclusive», відпочинок на морі біля пляжу Клеопатри, відвідини вежі Кизил Куле та храму Писидійської ікони Пресвятої Богородиці.

Вартість такої паломницької подорожі становить 600-680 євро, що включає проїзд автобусом, проживання у тризіркових готелях у Стамбулі, Кападокії, Мармарисі та Аланії, супровід групи від туроператора, поїздку на корабликах у Кетові, по Босфору та страхування.

Паломництво до Закарпаття зі SPA-відпочинком, яке відбудеться 21-22 травня, — 950 грн. У програмі — Свято-Успенський храм в Мукачеві, храм на честь преподобного Амфілохія Почаївського в Ужгороді, Красногірський чоловічий монастир на честь Всіх Святих, Свято-Миколаївський жіночий монастир на Чернечій горі, Свято-Покровський чоловічий монастир в Ракошині, Мукачівський Свято-Миколаївський монастир, Джублик, храм на честь пророка Іллі в Чинадієві, а також прогулянка з гідом по центральній частині Мукачева та Ужгорода і SPA-відпочинок в оновлених термальних басейнах «Жайворонок» та термальних басейнах «Золота Гора». У вартість входить проїзд автобусом, ночівля, послуги гіда. За спа уже сплачувати потрібно буде окремо.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також