Робота на дачі робить людей щасливими. Але відмовтесь від надмірності — бо будуть проблеми зі здоров’ям

333 0

Ми у соцмережах:

Робота на дачі робить людей щасливими. Але відмовтесь від надмірності — бо будуть проблеми зі здоров’ям

Загалом робота на дачі, особливо для пенсіонерів, — це користь для здоров’я. Допомагає схуднути, адже робота на грядках — це більше, ніж ходьба у швидкому темпі. Нормалізує артеріальний тиск — достатньо 30 хвилин роботи на день у саду. Кістки стають міцнішими — бо більше часу проводимо під сонячним світлом — і отримуємо вітамін D. А ще — це спілкування з однодумцями. Багато хто зізнається, що робота на дачі робить їх щасливими. Але в деяких випадках дачні роботи можуть стати причиною нездужання.

Якщо працювати тривалий час із нахиленою головою, перед очима можуть з’явитися «мушки». Це свідчить про те, що сітківка ока потерпає від підвищеного приливу крові. Незабаром зір нормалізується. Але якщо таке повторюється часто, може розвинутися дистрофія сітківки ока. Якщо з’явились «мушки», присядьте на кілька хвилин, відпочиньте.

Якщо є проблеми з артеріальним тиском, майте на увазі, що у третини хворих гіпертонією захворювання розвивається без симптомів, а гіпертонічний криз може статися раптово.

Тож обов’язково беріть із собою на дачу тонометр. Якщо верхні показники вищі 140, а нижчі — понад 90, не беріться за роботу.

Якщо є проблеми із серцем, кардіологи забороняють працювати, перемагаючи серцевий біль.

Якщо пульс у стані спокою перевищує 80 ударів за хвилину — необхідний відпочинок. Тим, хто схильний до нападів стенокардії, потрібно обов’язково мати при собі нітрогліцерин.

Якщо у вас схильність до алергії, не контактувати з новими речовинами, не застосовувати хімічні добрива. У дачній аптечці обов’язково повинні бути протиалергічні засоби. При алергії добре промийте ніс водою або сольовим розчином.

Найпоширеніша хвороба дачників — радикуліт. Піднімаючи важкі предмети, не нахиляйтеся до них, а присідайте, намагаючись тримати спину прямою. Якщо є проблеми з хребтом — перев’яжіть його бавовняною хусткою. Почніть день на грядках із зарядки — присідайте, нахиляйтеся, робіть повороти. Працюйте впродовж 30 хвилин, а потім змінюйте положення. Переміщуйте вагу тіла час від часу то на одну, то на іншу ногу.

Передусім на городі не можна довго працювати вниз головою. У цьому становищі відбувається переповнення судин головного мозку, що підвищує ризик інсульту, крововиливу в мозку та серцевої недостатності. Довге перебування в зігнутому положенні неприродне для хребта, серцево-судинної системи та травлення. У такому «вимушеному» положенні накопичується напруга в м’язах, що може призвести до болю в шиї та попереку. Також порушується система саморегуляції кровотоку, знижується кровопостачання мозку киснем. Через це може крутитися або боліти голова.

Уникайте контакту з мокрою і холодною землею, оскільки переохолодження може спровокувати або загострити запальні захворювання, наприклад, суглобів або хребта. Також варто обмежувати фізичне навантаження в спекотні дні.

Біль у руках та ногах — це супутники городніх робіт. Особливо потрібно берегтися тим, у кого варикоз. Працюючи на городі, бинтуйте гомілки, приймайте препарати, які розріджують кров, і не допускайте зневоднення організму.

У перервах між дачними роботами відпочиньте, закинувши ноги на лавочку або на стільчик. Якщо провели занадто багато часу стоячи, полежіть, піднявши ноги на стіну.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також