Рослинне молоко замінить традиційне коров`яче?

786 0

Ми у соцмережах:

Рослинне молоко замінить традиційне коров`яче?

По суті, рослинне молоко — це витяжка з насіння, круп або горіхів. Його замочують, подрібнюють разом із водою, після цього — віджимають. У результаті виходить напій, який на вигляд і навіть на смак нагадує коров’яче молоко. Проте властивості має інші. Найпопулярніші види рослинного молока — кокосове, соєве, мигдальне, вівсяне та гречане. Також зустрічаються варіанти з рису, волоських горіхів, кеш’ю, льону, кунжуту та інших продуктів. Його можна як купити в магазині, так і зробити власноруч.

Кокосове вважається одним із найсмачніших та найкорисніших різновидів рослинного молока. Воно не шкодить фігурі, оскільки в його складі є тригліцериди — речовини, що допомагають розщеплювати молекули жиру та виводити їх з організму. А каприлова кислота, на яку також багате кокосове молоко, має виражений противірусний і протизапальний ефект.

Соєве молоко багате на магній, кальцій, калій, корисні жирні кислоти та відрізняється високим вмістом білка. Завдяки своєму складу воно покращує кровообіг та виводить з організму шкідливий холестерин. Але головна фішка цього напою — наявність у його складі натуральних фітоестрогенів, таких як ізофлавон. Ця речовина є рослинним аналогом жіночих статевих гормонів, тому здатна нормалізувати гормональний баланс у жінок. А от чоловікам варто вживати соєве молоко обережно — не більше склянки на день.

Мигдальне молоко має приємний горіховий аромат і ніжну вершкову текстуру. 200 грамів напою містять денну норму вітаміну Е, який відповідає за молодість та красу шкіри. Також містить вітаміни А, С, низку вітамінів групи В, а також кальцій, цинк, калій, фосфор, марганець. Молоко з мигдалю заспокоює та чинить благотворний вплив на нервову систему. Тому воно є ідеальним доповненням або навіть заміною вечері.

Гречане молоко має доволі насичений смак і типовий гречаний аромат. Завдяки високому вмісту харчових волокон напій покращує роботу підшлункової залози та шлунково-кишкового тракту.

Вівсяне молоко абсолютно нейтральне, воно не має яскраво вираженого смаку та аромату. Тому стане чудовою основою для фруктових коктейлів. Напій добре засвоюється організмом та забезпечує його низкою корисних речовин: клітковиною, кальцієм, фосфором, залізом, вітамінами (особливо — групи В). Нормалізує метаболізм, допомагає наростити м’язову масу та заспокоює нервову систему.

На відміну від коров’ячого молока, рослинне не містить таких речовин, як: холестерин (навпаки, допомагає виводити його з організму); лактоза — деякі люди мають непереносимість молочного цукру (лактози), оскільки у них відсутній фермент для її перетравлювання; казеїн — важко розщеплюється у шлунку та здатен викликати запальні процеси в організмі.

Втім, рослинне молоко має не лише переваги — воно не може повністю замінити коров’яче або козяче. Адже білок та кальцій із традиційного молока засвоюються організмом легше й ефективніше. Крім того, рослинні напої не завжди дієтичні — деякі мають навіть більшу калорійність, ніж традиційне коров’яче молоко. Аби покращити смак і збільшити термін зберігання, у рослинне молоко іноді додають цукор, консерванти, стабілізатори та рослинну олію.

Рослинне молоко набуває популярності в Україні, але медики радять не зловживати ним і пити коров'яче також. До речі, коштує таке молоко — від 40 гривень до 300 за літр.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також