Сантехнічний трон

2278 0

Ми у соцмережах:

Сантехнічний трон

Без нього важко уявити інтер’єр будь-якої квартири, без нього жоден з нас неспроможний прожити ні дня. Проте, незважаючи на його необхідність і корисність, говорити, а тим паче писати, про нього якось не прийнято. Однак сьогодні, відкидаючи зайві умовності й табу, ми поговоримо саме про нього — про унітаз домашній звичайний. А також зупинимося на важливих критеріях його правильного вибору.

Гідродинамічний механізм Насамперед непотрібно ставитися до унітаза зверхньо чи ще гірше — зневажливо. Насправді унітаз — це складний механізм, котрий перетворює потенціальну енергію води в кінетичну й виконує при цьому корисну роботу — змиває те, що до нього потрапляє, й очищує забруднену поверхню. Саме змивання є суттю унітазу та одним з основних критеріїв його вибору. Як зорієнтували в магазині «Сантех», що біля центрального ринку, на сьогодні існує два основних типи змивання — при прямому вода із змивного бачка не змінює напрямку течії, при зворотному (круговому) вода, протікаючи напіввідкритими каналами раковини, змінює напрямок руху на протилежний початковому й повністю омиває всю раковину. Для покупця основна різниця полягає в шумності, ретельності та гігієнічності процесу змивання — унітази із зворотним змивом виконують покладену на них роботу значно якісніше, ніж їхні «колеги» із прямим змиванням. Ще однією важливою технічною характеристикою унітаза є спосіб випуску води в каналізацію. Косий випуск, який забезпечується трубою, направленою донизу під кутом 30 градусів, трапляється доволі часто, особливо у вітчизняній та російській продукції. Вертикальний випуск виводить трубу в підлогу, що передбачає відповідну систему каналізації — найчастіше ця система випуску застосовується в індивідуальній забудові. Горизонтальний випуск часто називають універсальним, оскільки з допомогою перехідника його можна під’єднати як до стіни, так і до підлоги. Він найчастіше трапляється в закордонній сантехнічній продукції — у фінських, шведських моделях.

Матеріал В основному унітази виготовляють з тих же матеріалів, що й ванни чи умивальники — зі сталі, полімерів чи кераміки, яка є традиційним матеріалом для раковин побутового призначення. Основні різновиди сантехнічної кераміки — це фаянс та фарфор, виготовлені на основі однієї й тієї ж сировини. Різниця між ними полягає у співвідношенні між різними сировинними компонентами та в технології їх обробки, що, у свою чергу, призводить до різних фізичних властивостей отриманих матеріалів. Сантехнічний фаянс відомий більшості з нас, бо саме його випускала радянська промисловість. Недоліком фаянсу є його значна пористість та високий рівень поглинання води (9-12%). Тому фаянс зазвичай покривають зверху шаром глазурі, котра не лише виконує декоративну функцію, але й захищає стінки раковини від особливо агресивних речовин та забезпечує ефективніше її очищення при змиванні. Сантехнічний фарфор виготовляють лише з особливих сортів глини — його механічна міцність та хімічна стійкість вищі, а водопоглинання нижче (не більше 0,8%), ніж в інших сортів кераміки. Унітази, виготовлені з якісніших матеріалів, дорожчі, проте й термін їхньої невтомної праці значно довший — наприклад, деякі європейські виробники на сантехнічний фарфор дають 25-річну гарантію.

Конфігурація Найпопулярнішими нині є так звані унітази-компакти — унітази з поличками, на які встановлюють бачок із водою. Вода в бачок може подаватися двома способами: збоку та знизу. Нижнє підведення води вважається тихішим і відповідно дещо кращим, ніж бокове. Для особливо економних громадян випускають бачки з подвійною системою зливу води — повною та економною. На практиці це означає дві кнопки змивання на бачку — з допомогою однієї кнопки можна вилити ввесь об’єм води, з допомогою іншої — лише половину. Трапляються також моделі, в яких економний режим зливу забезпечується лише однією кнопкою, яку потрібно натискати раз чи двічі. Також є моделі бачків із стоп-режимом: натиснув раз — вода виливається, натиснув другий — процес зупинився. Не менш важливою частиною унітазу є його сидіння, які бувають як звичайні пластикові, так і поліпропіленові та дюрапластові з антибактеріальним покриттям. Їхня вартість безпосередньо залежить від матеріалу виготовлення — найдешевші пластикові сидіння можна придбати й за 16 гривень, бактерицидне — в середньому за 130 гривень.

Моделі та ціни У спеціалізованих магазинах міста представлена дуже різна унітазна продукція — як дешева вітчизняна, так і елітна закордонна. Комплектація унітазів також різна — можна придбати лише саму раковину, можна повний комплект, враховуючи сидіння. Найдешевші вітчизняні раковини коштують у середньому 160-180 гривень, бачки — 38-110 гривень, залежно від матеріалу виготовлення. Найдешевший комплект обійдеться в межах 230-450 гривень залежно від країни-виробника, середня вартість непоганих компактів 600-1000 гривень і вище, а найдорожчі унітази коштують кілька тисяч гривень. Однією з найпопулярніших серед покупців є польська фірма Cersanit, продукція якої відносно недорога, проте хорошої якості. Особливим попитом користуються унітази-компакти Cersanit серії Eko 2000 — вони чи не найоптимальніші з огляду на співвідношення ціни та якості. Компактні Eko 2000 випускають у кількох модифікаціях — із вертикальним і горизонтальним випуском, з одним чи двома режимами зливу. Наприклад, модель із стоп-режимом та боковим підведенням води можна придбати за 560 гривень. Різнобарв’я кольорів представленої сантехніки дозволяє вписати її в інтер’єр практично будь-якої ванної кімнати — трапляються унітази як однотонні, чи пофарбовані під кольоровий мармур, так і розмальовані чи класичним розписом, чи картинними сюжетами. Наприклад, у салоні сантехніки на вул. Сагайдачного, 4-А можна придбати не лише унітаз, але й умивальник, розмальовані квітами, травичкою та метеликами. В цьому ж магазині продається ще один цікавий «прикол» — за 232 гривні можна стати власником прозорого сидіння на унітаз, в якому «плавають» рибки чи дельфіни. Проте найбільше вражає третій варіант сидіння, всередині якого знаходиться предмет яскраво-червоної жіночої нижньої білизни. Взагалі, оскільки унітаз — це об’єкт, з яким щодня вступають у прямий контакт найповажніші особи, спеціально для них випускають ексклюзивні «трони». Наприклад, серед багатих світу цього існує мода на позолочені чи суцільно золоті унітази. А для прогресивних громадян японці придумали унітази класу «люкс», котрі мають сидіння з підігрівом, дезодорацію повітря, музичний супровід, антибактеріальне випромінення. До того ж їхні господарі практично «не відходячи від каси» можуть отримати аналіз своєї сечі, який кваліфіковано зробить господарю все той же сантехнічний друг. Подібні технологічні новинки в рівенських магазинах помічені поки не були, проте, здається мені, що за відповідного бажання клієнта (з достойним матеріальним супроводом, звісно) вони цілком зможуть радувати когось і з наших співгромадян.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також