Професор Техаського університету Лоуел Сівер, який побував днями у Рівному, розповів, що у США завдяки збагаченню борошна фолієвою кислотою на 30% вдалося зменшити кількість вроджених вад розвитку. Втім, поки що у Рівному хліба з такого борошна не випускатимуть.
Лоуел Сівер заговорив про фолієву кислоту не випадково. Адже він приїхав в Україну, щоб прочитати лекції медикам нашої області, а також Сімферополя, Львова, Донецька, Хмельницького, з основ епідеміології та тератології вроджених вад розвитку. Окрім читання лекцій, мета його візиту полягала також у приверненні уваги організаторів охорони здоров’я до епідемічної ситуації з вродженими вадами, яка склалася в Україні, що мало б посприяти впровадженню методів їх профілактики та лікування. — Донедавна вважалося, що вади невральної трубки не є актуальною проблемою для нашої держави, — розповіла завідувачка генетичної консультації обласного клінічного лікувально діагностичного центру Любов Євтушок. — Але коли було проведено моніторинг цього захворювання за міжнародними стандартами, виявилося, що в Україні склалася епідемічна ситуація, адже частота вад невральної трубки в нашій державі у чотири рази перевищує допустимі норми в державах Західної Європи. Що стосується Рівенщини, то за останні чотири роки у ній було зафіксовано 162 випадки вад невральної трубки. Причому 115 з них можна було запобігти. Адже наукові дослідження доводять, що для цього жінкам репродуктивного віку достатньо лише вживати вітамін В9, тобто фолієву кислоту, до запліднення та в перші чотири тижні вагітності. Оскільки більшість вагітностей є незапланованими, найефективнішим методом запобігання вадам невральної трубки є збагачене фолієвою кислотою борошно. І, як розповів професор Лоуел Сівер, у США таке виробляється з 1998 року. Лише за два роки вживання хліба з борошна, збагаченого фолієвою кислотою, кількість випадків вад невральної трубки у США скоротилася на 30%. Втім, для того, щоб запровадити виготовлення такого борошна у масове виробництво в нас, потрібно, щоб були дозволи наукових інституцій України, відповідне розпорядження уряду. За словами п.Євтушок, начальник обласного управління охорони здоров’я Мирослав Семанів теж зацікавлений у випуску борошна з фолієвою кислотою в нашій області. Але поки що реалізація пілотного проекту збагачення борошна фолієвою кислотою розпочнеться в цьому році лише на Луцькому хлібокомбінаті. До речі, як запевнила п. Євтушок, вітамінізація борошна не змінює його смак, адже фолієвої кислоти у ньому використовується дуже мало. Окрім того, технологія виготовлення такого борошна дуже дешева: на одну тонну пшениці потрібно вітаміну В9 усього на 2 гривні.