Шахрайство в Інтернеті може трапитися з кожним – чи будете ви готові?

653 0

Ми у соцмережах:

Шахрайство в Інтернеті може трапитися з кожним – чи будете ви готові?

Навіть спокійний день вдома з родиною чи на роботі у справах може приховувати безліч небезпек. Шахрайські схеми очікують на вас в найнесподіваніших місцях, а розвиток IT-технологій значно розширює способи їхньої реалізації. Які шахрайські схеми поширені в наш час, як розпізнати зловмисницькі дії та як вберегти себе – далі в нашому матеріалі.

 Шахрайські схеми

Метою шахрайства завжди є незаконне заволодіння коштами. Це може відбуватися напряму шляхом викрадення доступу до банківських карт, електронних гаманців, облікових записів на криптовалютних біржах. Або опосередковано: в цьому разі зловмисники викрадають конфіденційну інформацію, фото тощо й вимагають гроші за повернення цінних для жертви даних.

Існує безліч шахрайських схем, і щороку з'являються нові. Зловмисники підлаштовуються під соціально-політичну ситуацію, слідкують за трендами та новинами, аналізують слабкі місця та потреби своїх жертв. Проте основні шахрайські схеми в незалежності від контексту залишаються незмінними. Пропонуємо детальніше розглянути декілька найпопулярніших видів шахрайства.

Фішинг

Мета фішингу – спіймати жертву на гачок. Зловмисники надсилають електронні листи з вірусними посиланнями, й, якщо користувач переходить за посиланням, починається завантаження шкідливого ПО чи наступний етап крадіжки даних. Посилання може вести на зовні звичайний сайт, наприклад, інтернет-магазин, кіносервіс тощо, де отримувач листа має ввести дані свого облікового запису. Проте насправді такий сайт може виявитися підробкою, а введені конфіденційні дані можуть опинитися в руках шахраїв.

Вішинг

Вішинг – це шахрайство за допомогою телефонних дзвінків. Зловмисники телефонують своїм жертвам та прикидаються співробітниками банку, служби доставлення, далекими родичами тощо, виманюючи в жертви особисту інформацію. Такою інформацією може виявитися номер банківської карти чи соціального страхування.

Шахрайська технічна підтримка

Це така собі ведмежа послуга. Шахраї виходять на зв’язок із жертвами й повідомляють про злам комп'ютера, банківського рахунку чи навіть заміського будинку, пропонуючи при цьому якнайшвидше вирішити проблемну ситуацію. А для розв'язання питання звісно ж необхідний пароль від ПК чи сигналізації. Що відбувається далі – можна тільки уявити.

Доксінг

У цьому випадку шахрайство являє собою шантаж та здирництво. Зловмисники незаконним чином отримують фотографії чи особисті дані жерти й погрожують розміщенням цієї інформації в інтернеті. Нерідко фотографії людини доробляються в графічних редакторах з метою зробити їх непристойними чи ганебними.

Спам

Представники влади, а також юристи й спеціалісти з IT-технологій ведуть багаторічну боротьбу зі спамом, та питання й досі залишається не вирішеним. Частина спам-листів містять посилання на шкідливе програмне забезпечення, яке автоматично встановлюється на комп'ютер жертви й призводить до ламання або викрадення конфіденційної інформації.

Шахрайська передплата

Це будь-які зловмисницькі дії, які вимагають від жертви оплати наперед. Це може бути сплата за будь-які товари чи послуги, які жертва ніколи не отримає. Такий вид шахрайства розповсюджений на сайтах перепродажу товарів, які вже були у користуванні.

Шахрайство у сфері онлайн-знайомств

Шахраї знайомляться з жертвами, втираються в довіру, а потім потребують негайної матеріальної допомоги. Жертва ж, відчуваючи близькість з шахраєм, допомагає коханій людині, яка в результаті назавжди зникає і з сайту знайомств і з життя довірливої жертви.

Як розпізнати шахраїв

Ось декілька ознак, за якими можна розпізнати зловмисників:

1. Неочікуваний контакт: уникайте неочікуваних дзвінків та смс з незнайомих номерів, ігноруйте електронні листи від банку. В будь-якому разі краще передзвонити за офіційними номерами, аніж відповідати на сумнівні повідомлення.

2. Помилки в адресах вебсайтів та електронних пошт. Такі помилки не є випадковими, це свідчить про те, що хтось видає себе за справжнього адресанта.

3. Посилання. Банки не надсилають повідомлень з проханням перейти за посиланням. Такі сповіщення треба ігнорувати або переносити в тацю «Спам».
4. Особисті дані. Ніхто не має права запитувати в вас конфіденційну інформацію телефоном чи через смс.

5. Швидкі дії. Шахраї не дають своїм жертвам подумати та прийняти зважені рішення, тому все, про що вони говорять, зазвичай потребує негайного виконання.

6. Небачена удача. Не реагуйте на те, що навряд чи є правдою. Неможливо виграти джекпот, якщо ви не брали участь в лотереї.

Як вберегти себе від шахрайських схем

Щоб вберегтися від шахраїв необхідно керуватися здоровим глуздом та бути уважним до всього, що відбувається в реальному житті та мережі інтернет. Для захисту від кіберзлочинців у пригоді стануться наступні поради.

1. Встановіть ВПН. Це захистить ваше з’єднання та приховає деякі конфіденційні дані. Зокрема, деякі ВПН сервіси пропонують додаткові функції, блокуючи небезпечні вебресурси, вірусну рекламу тощо.

2. Не розголошуйте особистої інформації. Ніколи не передавайте третім особам свої конфіденційні дані. Не розголошуйте номери банківської карти та соціального страхування, адресу, індекс, логіни й тим паче паролі.

3. Своєчасно оновлюйте браузер та антивірусне забезпечення. Кожне оновлення, яке пропонують встановити розробники, виправляє помилки попередньої версії та коду, через які зловмисники можуть отримати незаконний доступ до ваших даних.

4. Встановлюйте надійні паролі. Надійний пароль містить щонайменше 12 символів і складається з літер різного регістру, цифр та знаків. Не використовуйте комбінації, що містять ваше ім'я чи дату народження.

5. Перевіряйте телефонні номери. Існують спеціальні застосунки, в яких можна перевірити, як конкретний номер телефону підписаний в списках контактів інших людей. Так ви зможете дізнатися, що Іван, який відрекомендувався співробітником охоронної фірми – шахрай.

6. Не переказуйте гроші наперед. Користуйтеся безпечними оплатами, або замовляйте товар післяплатою.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також