Що потрібно знати про воєнний стан

1904 0

Ми у соцмережах:

Що потрібно знати про воєнний стан

У суспільстві триває дискусія із приводу доцільності запровадження воєнного стану. При цьому далеко не всі знають, які ж правові наслідки настануть для кожного в разі його запровадження. В України немає досвіду застосування закону "Про правовий режим воєнного стану". Проте в умовах фактичної війни депутати опрацювали законодавство про воєнний стан.

Що таке воєнний стан?

Воєнний стан — це особливий правовий режим, який передбачає: надання спеціальних повноважень державним органам влади, необхідних для відвернення загрози; тимчасове обмеження прав і свобод громадян; тимчасове обмеження законних інтересів юридичних осіб. Режим воєнного стану в Україні може запроваджуватись в разі: збройної агресії, загрози нападу, небезпеки державній незалежності України та її територіальній цілісності. Тобто формально підстави для введення воєнного стану є. Воєнний стан вводиться указом президента й затверджується Верховною Радою. Законом надається два дні Верховній Раді для затвердження указу. Після цього указ негайно оголошується в засобах масової інформації. Що важливо, воєнний стан може вводитись не лише на території всієї держави, а й в окремих місцевостях.

Що зміниться в разі запровадження воєнного стану?

Під час введення воєнного стану можуть запроваджуватись наступні заходи: — трудова повинність для працездатних осіб із метою виконання робіт, що мають оборонний характер; — використання потужностей та трудових ресурсів підприємств, установ та організацій усіх форм власності для потреб оборони; — комендантська година; — особливий режим в'їзду й виїзду; — перевірка документів у громадян, огляд речей, транспортних засобів, багажу; — контроль за діяльністю ЗМІ, установ і організацій культури, друкарень; — квартирна повинність фізичних і юридичних осіб для розквартирування військовослужбовців. Днями Верховна Рада проголосувала за зміни щодо квартирної повинності під час воєнного стану. Тобто після підписання закону президентом та оприлюднення наберуть чинності такі зміни: розселяти по квартирах зможуть не лише військових, але й особовий склад органів і підрозділів цивільного захисту, а також евакуйоване населення.

Які права можуть обмежуватись

У період воєнного стану може обмежуватись право на вільне пересування. Також обмежується право власності через примусове відчуження майна у фізичних та юридичних осіб на потреби оборони. Варто зазначити, що законом передбачена компенсація за таке вилучення, а також повернення майна в разі його збереження під час використання в період воєнного часу. Дещо обмежуються й трудові права, через введення трудової повинності. Але разом із тим, законом передбачається соціальний захист, право на відпочинок та мінімальна заробітна платня. Не можуть обмежуватись в період воєнного стану такі фундаментальні права людини, як — право на життя, на повагу до гідності, на свободу та особисту недоторканність, право на рівність перед законом, право на житло.

Чиї повноваження не можна припиняти під час воєнного стану

В умовах воєнного часу забороняється проведення виборів, референдумів, страйків та внесення змін до Конституції. Не можуть бути припинені повноваження Верховної Ради, Уповноваженого Верховної Ради із прав людини, міністерств, інших центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також судів, органів прокуратури України, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування. Невиконання вимог правового режиму воєнного стану тягне за собою відповідальність.
За матеріалами УП.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також