Що робити, якщо немає протигаза

2924 0

Ми у соцмережах:

Що робити, якщо немає протигаза

Хімічних атак ще не було, але бути готовим в наш час потрібно до всього. З надією, що не стане в пригоді. У пам’ятці МОЗ зазначається: щоб захистити дихання, треба використовувати протигази. Якщо протигаза немає, згодяться ватно-марлеві пов’язки, змочені водою або 2–5% розчинами: питної соди (в разі ураження хлором), оцтової або лимонної кислоти (в разі ураження аміаком). Розчини і пов’язки підготуйте заздалегідь.

МОЗ радить у разі хімічної атаки або аварії на хімпідприємстві щільно зачинити вікна та двері, вентиляційні отвори, димоходи; заклеїти щілини у вікнах папером чи скотчем; увімкнути телевізор чи радіо для отримання подальших вказівок; попередити близьких про небезпеку та можливу евакуацію; вимкнути побутові прилади й газ.

У разі евакуації візьміть із собою аптечку. Вдягніться так, щоб залишилося якомога менше відкритої шкіри. Використовуйте протигази або ватно-марлеві пов’язки, змочені водою або краще 2–5% розчинами: питної соди (при ураженні хлором), оцтової або лимонної кислоти (при ураженні аміаком). Покиньте приміщення, скориставшись сходами. На вулиці не біжіть, не торкайтеся будь-яких предметів, не наступайте в калюжі. Не їжте й не пийте нічого.

У разі аварій з викидом хлору — намагайтеся пересуватися підвищеннями, у разі викиду аміаку — низинами. Якомога швидше залиште зону ураження, рухаючись поперек потоку повітря чи вітру.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також