Щоб не зіпсувати зір за комп’ютером

1989 0

Ми у соцмережах:

Щоб не зіпсувати зір за комп’ютером

За результатами нещодавнього опитування, більше третини його учасників зізналися, що з початку пандемії коронавірусу в них погіршився зір. На карантині люди стали менше рухатися й більше часу витрачати на гаджети — все це шкідливо для очей, особливо для дитячих.

Серед найпоширеніших проблем — свербіж, розпливчастість зору, втома очей, головні болі. За наявності таких симптомів необхідно відвідати офтальмолога. А щоб зберегти зір, рекомендується дотримуватися простих правил.

Правило 20-20-20

Кожні 20 хвилин необхідно дивитися на предмет, розташований на відстані 6 метрів (20 футів) протягом 20 секунд, щоб розслабляти очі. Така вправа захищає очі від перенапруження.

За словами фахівців, до пандемії дорога на роботу (або до школи та ін.) і назад дозволяла нашим очам розслабитися. А тепер у мільйонів людей немає такої перерви.

Моргання

Моргання загострює зір і підтримує поверхню ока вологою. Без цієї вологи рогівка стає сухою, а зір розмитим. Коли людина читає з екрана, вона моргає рідше, що призводить до сухості, свербіння очей і схильності до інфекцій. Тому періодично варто відвертатися від монітора, повністю заплющуючи очі.

Правильне розташування екрана

Екран рекомендується встановити приблизно на відстані витягнутої руки або від 40 см до 75 см від обличчя. Якщо він розташований дуже близько, високим є ризик перевантажити м'язи очей.

Якщо ж екран занадто далеко, очі напружуються, щоб розглянути дрібні деталі. Також рекомендується розташовувати екран боком до вікна або іншого джерела світла: завдяки цьому вдасться мінімізувати відблиски або відображення сонячного світла.

Що стосується висоти екрана, то його слід встановлювати на рівні очей або трохи нижче. Адже коли ми постійно дивимося вгору, в очах може з'явитися сухість та інші симптоми втоми. Це загрожує проблемами з шиєю і плечима.

Розмір шрифту і яскравість екрана

Не можна багато часу проводити перед екраном смартфона або планшета, оскільки текст у них занадто дрібний, зазначають фахівці. А для роботи необхідно скорегувати розмір шрифту, підібравши зручний для себе. При цьому важливо уникати роботи з яскравим екраном під час поганого освітлення та стежити за тим, щоб яскравість монітора відповідала рівню навколишнього світу.

Темний текст на світлому тлі — краще, ніж світлий текст на темному тлі: також краще уникати низькоконтрастних колірних схем, кажуть експерти.

Прогулянки на свіжому повітрі

Регулярні короткі перерви в роботі дуже важливі та є більш корисними, ніж рідкісні, але тривалі. Це дає очам можливість подивитися вдалину і поморгати, пояснюють вчені.

Прогулянку під час перерви фахівці називають прекрасним способом зняти напругу з очей і в цілому поліпшити фізичний і психічний стан.

Наведені поради насамперед важливі для дітей, бо в них перенапруження очей через часте використання екрана й недостатнє перебування на свіжому повітрі може призвести до необоротних ушкоджень зору, зокрема, до короткозорості. Активно проведений час на свіжому повітрі є хорошою профілактикою короткозорості в дітей.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також