Щось із пам’яттю моєю стало...

2078 0

Ми у соцмережах:

Щось із пам’яттю моєю стало...

Проблеми з пам’яттю і розсіяна увага знайомі багатьом з нас. На жаль, більшість не надає цьому значення і списує всі порушення на вроджену неуважність. І даремно, адже часто пам’ять погіршується через різні порушення в організмі або відсутність необхідних для неї тренувань. Навряд чи комусь приємно постійно забувати якісь дрібниці і виглядати смішним в очах навколишніх. Які ж існують способи для поліпшення пам’яті?

Повноцінне харчування Важлива умова для доброї пам’яті — різноманітний раціон. Основне джерело енергії для мозку — вуглеводи. Вони містяться в крупах (особливо корисні вівсяна і гречана каші), макаронах з твердих сортів пшениці й картоплі. В овочах, ягодах і фруктах вуглеводи містяться в меншій кількості, але це зовсім не означає, що вони не потрібні для ефективної роботи мозку. Найбільш корисними для поліпшення пам’яті вважаються персики, банани і груші. Не забувайте і про мед, який є найбільш концентрованим натуральним вуглеводом. Щоб зберегти добру пам’ять, у раціоні повинні бути білки. Саме вони є «цеглинками», з яких утворюються нервові клітини, медіатори, які забезпечують процес запам’ятовування інформації, і гормони, від яких залежить активність мозку. Не менше трьох разів на тиждень у меню повинно бути м’ясо. Найбільш корисною вважають яловичину. В інші дні вживайте яйця, сир, молоко і рибу. Жири також необхідні для роботи мозку. Вони, як і вуглеводи, служать джерелом енергії. Варто звернути увагу на те, що для підтримання пам’яті та інтелекту особливо корисний риб’ячий жир. Тому двічі на тиждень у вашому раціоні зобов’язана бути жирна риба: сьомга, оселедець, форель. Цей продукт є джерелом незамінної жирної кислоти Омега-3. Вона дуже важлива для нормальної роботи мозку, але в нашому організмі не виробляється. Нестача цієї кислоти може призвести до розвитку дегенеративних змін нервової тканини.

Вправи для поліпшення пам’яті та уваги Перш ніж почати тренувати пам’ять, потрібно розвинути уважність. Спостерігайте за людьми на вулицях, намагайтеся запам’ятати їхні обличчя, зачіску, колір одягу. Через кілька годин або днів спробуйте згадати всі деталі якомога детальніше. Не страшно, якщо відразу це не вийде, адже ви тільки починаєте свої тренування. Щоб зберегти добру пам’ять, грайте в шахи, вирішуйте кросворди, розгадуйте ребуси. Асоціативне мислення теж відіграє важливу роль для розвитку розумових здібностей. Наприклад, якщо ви читаєте якийсь текст, уявіть його у вигляді взаємопов’язаних зорових картинок і образів. Під час перегляду телевізора сконцентруйте увагу на тому предметі, який вам сподобався найбільше. Якщо це їстівний предмет, уявіть його запах, неповторний смак і т.п. Щодня вивчайте невеликий уривок будь-якого тексту, як прози, так і поезії. Вникайте в зміст написаного, повертайтеся до нього протягом дня. Чим більше буде таких повторень, тим краще ваш мозок «зафіксує» цю інформацію.

Лікарські препарати Якщо ви вважаєте, що вправи для поліпшення пам’яті і повноцінне харчування недостатньо вам допомагають, то можна застосовувати ноотропні препарати. Але перед цим обов’язково проконсультуйтеся з невропатологом. Вітаміни групи B також впливають на нашу пам’ять, і людина отримує їх з їжею в необхідній кількості. Вони додатково будуть потрібні при постійних розумових і емоційних перевантаженнях. Наприклад, студентам слід почати прийом вітамінів цієї групи за місяць до сесії. Віковий брак цих речовин потрібно заповнювати курсами, двічі на рік.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також