Шлях до моргу тепер буде довшим

3098 0

Ми у соцмережах:

Шлях до моргу тепер буде довшим

Людей, які першими приїжджають за померлими, аби відвезти тіла до моргу, мало хто знає в обличчя. Стати відомими вони були змушені через те, що і без того не дуже комфортні умови їхньої роботи перед новим роком зробили ще складнішими. Службову двокімнатну квартиру на вулиці Драгоманова, 8 у Рівному, де упродовж багатьох років чергувала спецмедбригада, у них відібрали, переселивши в гараж на околиці міста. Це і стало причиною їхніх скарг.

Василь Дроздюк, працівник спецмедбригади КП "Спецкомбінат — ритуальна служба": — Спецмедбригада — це чотири санітари і стільки ж водіїв. Одночасно чергує один водій і санітар. Робота у нас не з легких і не з приємних. Доводиться перевозити, буває, і геть розкладені трупи чи зносити удвох з дев'ятого поверху 150-кілограмове тіло. За рік робимо приблизно 370 виїздів за покійниками. І в одну добу, як у пожежників, може не бути жодного виїзду, а в іншу — 5-6. У квартирі, де ми чергували, можна було перевдягнутися, помитися після перевезення покійників, адже з їхніх тіл виділяється трупна отрута, вони могли хворіти за життя на інфекційні захворювання. У квартирі було тепло взимку. А тепер нас переселили у бокс в гаражі на території спецкомбінату на вулиці Курчатова, 24. Висота цього боксу — 1,75 метра, а мій зріст 1,78. Тож уявіть, як мені в нього заходити. Туалету й води тут нема. Митися нам пропонують з допомогою шлангів, якими миють автомобілі спецкомбінату. Взимку тут холодно. Кількість робочих годин у порівнянні з минулим роком у нас зросла, а зарплата, навпаки, — зменшилася. І якщо раніше ми отримували майже 2000 гривень на місяць, то нині — 1280-1300. І їздимо ми на автомобілі-розвалюсі, не пристосованому для перевезення покійників, хоч у 2007 році підприємству надали новенький автомобіль швидкої допомоги. Хто тільки ним не їздить, а нам його не дають. Я був у керівника підприємства кілька разів. Просив пояснити, чому нас виселили, показати про це наказ. Але він мені сказав, що наказу про переселення не буде. Нині та квартира стоїть зачинена. Але не виключено, що на неї хтось поклав око, тому й нас виселили. Микола Володько, директор КП "Спец­ком­бінат — ритуальна служба": — Я керую цим підприємством другий рік. Воно було на момент мого призначення збитковим. Коли прийшов на роботу, виявив, що спецмедбригаді за рік безпідставно виплачено 66 тисяч гривень премій. Тож вони були урізані. А ті понад 600 тисяч гривень на рік, які з міського бюджету виділяють на утримання спецмедбригади, усі йдуть на виплату зарплати і на сплату податків. Тобто працівники мають такі зарплати, які дозволяє мати фінансування.

Микола Володько
Я пробував рекламувати підриємство, щоб зробити його беззбитковим. Але безуспішно. Адже конкуренція на ринку ритуальних послуг дуже велика. Щоб створити позитивний імідж підприємству, купив працівникам спецодяг з написом "Ритуальна служба". Почав вимагати, щоб на виїзди вони їхали побриті, з бейджиками. Також надрукували спеціальні картки з телефонами підприємства і повідомленням про те, що інформацію щодо поховання у нас можна отримати цілодобово. Тож працівники спецмедбригади мали залишати ці картки родичам покійних. Але це чомусь не сприяло збільшенню кількості замовлень на ритуальні послуги. Вже потім мені якось міліціонери, а саме вони викликають нашу спецбригаду, неофіційно розповіли, що деякі мої працівники, виявляється, за винесення тіл з людей вимагають гроші — 150 гривень. Тож я, напевно, замість санітарів спецмедбригади введу посади працівників ритуальної служби, які надаватимуть увесь спектр ритуальних послуг, включаючи консультації, а не просто лежатимуть добу на роботі у дні, коли немає виїздів за покійниками. Щодо квартири на вул. Драгоманова, то у ній досі чергували санітари спецмедбригади, а водії — у підсобній кімнаті в гаражі на вул. Курчатова, 24. Те, що санітари не були на території підприємства під наглядом керівника, дозволяло їм додатково у робочий час нелегально підпрацьовувати. Тож я вирішив перевести всіх працівників спецмедбригади в одне місце — у гараж, де досі чергували лише водії. До того ж торішня перевірка КРУ виявила, що квартира на вулиці Драгоманова ніде у документах за підприємством не числиться. Тобто вона перебуває у комунальній власності міста, однак у нас договору про її оренду нема. Нема також дозволу на користування газом у ній. Тож якщо раптом щось трапиться, а випадки вчадіння від газу бувають, це впаде на мою голову. Тим паче, що та квартира розташована у старому столітньому будинку, вона дуже запущена. Якщо квартиру дадуть підриємству в оренду, планую в одній кімнаті розташувати магазин ритуальної атрибутики. А другу кімнату можна було б віддати спецмедбригаді, щоб її працівники одночасно і чергували тут, і торгували в магазині. Тоді й зарплату їм можна буде збільшити. Що стосується автомобіля, то спецмедбригада користується спеціально обладнаним для перевезення покійників УАЗом. А новіший санітарний автомобіль використовується для загальних потреб підприємства. І їздить на ньому головний механік.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також