Сидіти треба правильно

1073 0

Ми у соцмережах:

Сидіти треба правильно

У тих, хто проводить робочий день, сидячи за комп’ютером, під загрозою спина, зап'ястя і гострота зору. Як правильно сидіти за комп'ютером?

Налаштуйте спинку стільця. Оптимальний кут її нахилу — 100-110 градусів. Стежте за тим, щоб стілець підтримував і верхню, і нижню частини спини. Якщо у стільця пряма спинка і немає вигину в ділянці попереку, підкладіть невелику подушку. Намагайтеся час від часу змінювати кут нахилу або, якщо спинка фіксована — положення, в якому сидите.

Відрегулюйте висоту крісла. Підлокітники повинні бути трохи нижче від поверхні стола, а лікті утворювати прямий кут при наборі тексту. Якщо в такому положенні ноги не дістають до підлоги, використовуйте якусь підставку. Але не схрещуйте ноги — це шкідливо.

Посуньте клавіатуру, підніміть монітор. Залиште 10-15 сантиметрів між клавіатурою і краєм столу. Посуньте монітор на відстань витягнутої руки, щоб бачити текст на дисплеї не мружачись. Якщо верхній край монітора нижчий, ніж лінія погляду, підкладіть знизу книгу. Переконайтеся, що можете дотягнутися до всіх необхідних для роботи предметів.

Налаштуйте яскравість екрана. Намагайтеся розташувати комп'ютер так, щоб світло не падало на монітор і не давало відблисків. Якщо в приміщенні мало світла, зменшіть яскравість екрана або включіть режим для читання — це допоможе менше напружувати очі.

Робіть перерви і розминайтеся. Не чекайте, поки тіло нагадає про себе неприємними відчуттями — розминайте шию, плечі й зап'ястя вчасно, робіть зарядку для очей. Влаштовуйте невеликі перерви кожні 20-30 хвилин.

Змінюйте обстановку. Сидяча робота не означає, що потрібно сидіти на одному місці: якщо у вас є ноутбук, перейдіть на диван чи ліжко. Сядьте прямо і витягніть ноги, або ляжте і зігніть ноги в колінах. Дотримуйтеся правил безпеки: підкладіть під голову подушку; не ставте ноутбук на ковдру; використовуйте підставку для ноутбука.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також