Сімейний бізнес на державних грошах?

2582 0

Ми у соцмережах:

Сімейний бізнес на державних грошах?

Радивилівській комбінат хлібопродуктів — державне підприємство і належить до системи Державного агентства резерву України. Останніми роками, незважаючи на потужні виробничі можливості, комбінат хлібопродуктів ледве зводить кінці з кінцями. Поруч з державним підприємством уже більше семи років, навіть у кризу, процвітає приватна структура — сільськогосподарське підприємство "Славіом". Засновниками приватної структури, яка бере активну участь у поставках зерна на Радивилівський комбінат хлібопродуктів, є близькі родичі керівництва цього комбінату. Чому фінансовий стан державного та приватного підприємств, яким керують пов'язані між собою родинними зв'язками люди, так відрізняється, зацікавились нещодавно силовики та відповідні контролюючі органи.

Чому кримінальна справа СБУ розсипалась? Навесні цього року працівники Дубенського МРВ УСБУ у Рівненській області та Дубенської об'єднаної державної фінансової інспекції почали перевіряти фінансово-господарську діяльність державного підприємства. Ревізорів особливо зацікавила проведена на початку минулого року тендерна закупівля 500 тонн пшениці 6 класу, якої в планах закупівель державного підприємства торік передбачено не було. Тож перевіряючі запідозрили, що ці торги були проведені з порушенням вимог чинного законодавства. Згодом до цього додалися і фінансові аргументи. Зокрема, державна фінансова інспекція встановила, що вартість придбаної пшениці в порівнянні з цінами, що пропонувались на акредитованих аграрних біржах, була завищена. Підтвердили це і висновки експертного економічного дослідження, яке було проведено на прохання УСБУ в Рівненській області. Як результат, СБУ порушила кримінальну справу. Силовики інкримінували керівництву комбінату зловживання службовим становищем та заволодіння чужим майном, зокрема, коштами ДП "Радивилівський КХП", в особливо великих розмірах. Тобто вищевказана "угода" на закупівлю зерна пшениці на суму 1 050 000 грн. була укладена без проведення процедури тендерних закупівель. Збитки в сумі 337 440 гривень, завдані державі лише по цій одній операції, були відображені в акті перевірки. Керівництво державного підприємства оскаржило постанову про порушення кримінальної справи в суді і через кілька місяців вона була скасована. Фахівці вважають, що суддя Рівненського міського суду, приймаючи рішення, вибірково проаналізував доказову базу цієї справи, при цьому не взявши до уваги висновок експертного економічного дослідження. На судовому засіданні як прокурор пан Топольський, який має захищати інтереси держави, так і представник СБУ пан Казнодій — структури, що порушувала цю кримінальну справу, чомусь зайняли позицію сторонніх спостерігачів. Оскаржувати рішення суду першої інстанції в апеляційному порядку вони чомусь не стали. Наразі як прокуратура, так і СБУ від офіційних коментарів по цій справі відмовляються. Прокуратура посилається на те, що кримінальну справу порушувала СБУ. Ті ж, у свою чергу, впевнені, що на судовому засіданні в інтересах держави діяв прокурор, тож він і мав би оскаржувати рішення суду.

Родинні зв'язки оминули увагою? Окрім фінансових порушень, перевіряючі виявили, що керівництво Радивилівського комбінату хлібопродуктів та власники приватної фірми "Славіом" близькі родичі. Засновниками ТзОВ Сільськогосподарське підприємство "Славіом" є Оксана Моісєєва, донька директора ДП "Радивилівський КХП" та депутата обласної ради від Народної партії Віктора Железняка, та Марія Павлюк, дружина заступника директора державного підприємства. Вона ж є і директором "Славіоми". Її чоловік Микола Павлюк відповідно до своєї посадової інструкції керує збутом продукції та закупівлею сировини, а також є головою комітету з конкурсних торгів на Радивилівському комбінаті хлібопродуктів. Можливо, згодом ця інформація стане приводом для додаткової перевірки відповідними інстанціями на предмет відповідності дій керівництва державного підприємства Закону України "Про засади боротьби з корупцією". Поки їхні родинні стосунки фігурують в матеріалах кримінальної справи лише як додаткова інформація. Сам же директор ДП "Радивилівський комбінат хлібопродуктів" Віктор Железняк порушену працівниками СБУ кримінальну справу вважає надуманою. Каже, що діє винятково в інтересах очолюваного ним підприємства. Тож, вочевидь, саме в інтересах Радивилівського КХП він оскаржує в Рівненському окружному адміністративному суді акт ревізії Дубенської об'єднаної державної фінансової інспекції. Справу розглядає суддя Дорошенко. В тому ж, що його близькі родичі та його заступник, судячи з матеріалів перевірки та результатів експертного економічного дослідження, провели вигідну інтересам ТзОВ СП "Славіом" бізнесову операцію більш як на мільйон гривень без належних тендерних процедур, Віктор Железняк жодних порушень не вбачає: — Перевірка на підприємстві тривала майже півроку. Місяць тому суд скасував постанову про порушення кримінальної справи. Нам інкримінували той факт, що нібито ми закупили зерно за завищеними цінами, ніж вони були на той момент на ринку. Ми надали суду довідки від управління сільського господарства, яке постійно проводить моніторинг цін на зерно на регіональному рівні, та інших інстанцій. Нам вдалось довести, що купували зерно за тими цінами, які діяли у нас в регіоні на момент проведення торгів. У тому, що виграла ці торги приватна фірма, засновниками якої є близькі мені та моєму заступнику люди, я нічого поганого не вбачаю. Якщо торги проводились відкрито, прозоро, без жодних порушень, то жодних порушень в цьому немає. Зрештою, я ніколи не надавав якихось привілеїв своїм родичам. Для мене на першому місці завжди були інтереси державного підприємства. Ніхто з моєї родини не вчився за рахунок підприємства, не працює тут. Це моя принципова позиція як керівника. Яка різниця, в кого купувати, якщо ціни у всіх більш-менш однакові? Зрештою, до чого тут закон про корупцію? Він, в першу чергу, для нечесних керівників.

Замість післямови Державне підприємство "Радивилівський комбінат хлібопродуктів", як підприємство державного резерву, має серйозні потужності для того, щоб забезпечити потреби області в борошні, крупах, комбікормах. Крім того, тут є достатньо елеваторів для сушіння та зберігання зерна. Та чомусь керівники сільськогосподарських підприємств як місцевого, так і загальнодержавного рівня вважають за доцільне вкладати мільйони гривень у будівництво власних комбікормових заводів та елеваторів у Радивилові, ніж працювати з державним підприємством. Можливо, проблема у недосконалому законодавстві, а можливо, в тому, що на очевидні порушення на державному підприємстві заплющують очі, не сприяє залученню до співпраці приватних структур. Тоді виникає логічне запитання — кому це вигідно?


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також