Сколіоз за партою: школярам на замітку від дубенського лікаря

2309 0

Ми у соцмережах:

Сколіоз за партою: школярам на замітку від дубенського лікаря

Лютий. Пік навчального року. Школярі та студенти багато часу проводитимуть у сидячому положенні і часто в неправильному.

Про захворювання порушення постави та їх наслідки розповіла лікар Дубенської районної лікарні Гордійчук Любові блогу "Знай більше".

- Скажіть, будь ласка, що може чекати на людину, яка довгий час працюючи за столом (партою), не правильно сидить?
- В такому випадку може виникнути порушення постави, а саме: викривлення хребта, яке буває в одній або двох площинах; сутулість; плоско-ввігнута спина, кругла і кругло-ввігнута спина та інше. Але найчастіше зустрічається сколіотична постава.

Сколіотична постава- це важке прогресуюче захворювання хребта, скривленням та скрученістю хребців навколо вертикальної вісі. Розглядають чотири ступені сколіозу:

- 1-ий ступінь характеризується кутом відхилення первинної дуги до 10 градусів, торсія слабо виражена.
- 2-ий ступінь характеризується появою додаткової дуги викривлення в результаті чого хребет набуває S-подібної форми. Виявляється скручування хребта, реберне випинання і м’язевий валик. Це супроводжується порушенням розташування внутрішніх органів і їх функцій.
- При 3-ому ступені на верхівці викривлення рентгенологічно виділяються клиноподібні хребці.
- При 4-му ступені іде різке западання ребер та лопатки в зоні ввігнутості. Відбувається зміщення внутрішніх органів, тобто легень і серця. Тоді може з’явитися задишка та інші симптоми, що характеризують порушення функції серцево-судинної та дихальної системи.

Легше сколіоз попередити аніж лікувати. Хоча при 1-2 -их ступенях сколіозу, проводити масаж і лікувальну гімнастику, то можна обійтися без лікувального корсета та оперативного втручання.

- Пацієнти якого віку, найчастіше, звертаються за допомогою?
- Приходять пацієнти різного віку, а найчастіше – школярі. Прикро те, що коли хворий пройде курс лікування (10 процедур масажу та лікувальної гімнастики), даємо рекомендації, щоб пацієнт постійно вдома робив зарядку, а коли приходить через пів року і вправ не пам’ятає. А це означає, що вправ не робив і батьки не контролювали.

- Батьки, в яких виникають такі проблеми з дітьми, самі приходять виявляючи хворобу чи її може при огляді побачити тільки лікар?
- Важко некваліфікованій людині (наприклад, батькам) помітити якісь відхилення. Тому часто буває так, що педіатри, побачивши проблему, направляють до нас маленьких пацієнтів.

- Що б ви порадили батькам?
- В першу чергу, рекомендацію хотілось би дати батькам. Лікування – це процес довготривалий і він потребує терпіння. Якщо перервати проведення лікувальної гімнастики, то все лікування йде нанівець. І через пів року пацієнт приходить знову і знов… Батьки зневажливо та безвідповідально ставляться до здоров’я власних дітей. Сумно, але це факт. Задумайтесь і придивіться до своєї дитини, як вона сидить за партою у школі чи вдома, за робочим столом біля комп’ютера.

- Все ж таки, що спонукає пацієнта звернутись до лікаря. Може цьому передує, якийсь біль?
- Звісно. Відчувається дискомфорт в області грудного або поперекового відділу хребта та порушення дихальної функції (задишка). Найчастіше приходять люди вже з 3-4 ступенями сколіозу. Є випадок, коли людина виконувала непосильну для себе фізичну роботу. Розвинулося легеневе серце, а далі пішов набряк легень. Після цього пацієнта не стало в живих…


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також