Собачий одяг

7544 0

Ми у соцмережах:

Собачий одяг

Передбачаючи можливий скепсис деяких громадян, зауважу: дуже часто одяг для тварин не примха господарів, а необхідність. Наприклад, дуже мерзнуть взимку представники короткошерстих порід та собаки похилого віку, у більшості з яких на старість розвивається артрит. Також необхідно захищати молочні залози від холоду собакам-мамам, котрі вигодовують щенят, щоб не було маститу.

Модельєр Єдиною фірмою у Рівному, яка продає одяг для тварин місцевого виробництва, є фірма «Лорі». Завдяки її старанням одягатися можуть не лише чотирилапі модники міста, але й цілої України — вироби місцевих умільців продаються поряд із вже визнаними в цьому бізнесі харківськими, дніпропетровськими чи київськими. Розробляє і шиє моделі цілком конкретна людина — Олена Матис. За її словами, займатися цією діяльністю вона, як і більшість приватних підприємців, почала через фінансові труднощі на постійній роботі. Починала вона разом з чоловіком — розробляли моделі одягу, будиночків, лежаків та інших аксесуарів для тварин. Попит виявився непередбачувано великим, і сьогодні в цьому бізнесі працює не лише подружжя, але й 12 найманих працівників. Виявляється, одяг шиють не лише для собак, але й для котів. Щоправда, вони носять його не так охоче. Для котів частіше купують сумки з отворами для голови, в яких зручно їх транспортувати. Що ж до собак, то, у більшості випадків, одягатися їм подобається, і вони швидко звикають до обновки. Чи буде носити собака одяг, видно одразу по її реакції. Якщо після одягання вона спокійна і не виявляє жодних ознак занепокоєння — одяг їй сподобався. Якщо ж пес крутиться, нервує і прагне позбутися одяганки, вона йому або десь заважає і потрібно підібрати зручніший для нього розмір, або ваш пес — переконаний нудист і таким бажає залишатися й надалі.

Особливості собачої моди Найбільшого поширення тваринна індустрія набула у Києві та Дніпропетровську — в цих «просунутих» містах навіть існує собача мода. Для чотирилапих модників одяг не лише шиють, але й в’яжуть, прикрашають його вишивкою, використовують для пошиття дорогі й вишукані тканини. Окрім комбінезонів, виготовляють різноманітні пальта, светри, попонки, штанці, шапочки і навіть взуття. Щоправда, й ціни на подібний товар кусаються — собача одежина вітчизняного виробництва обходиться в середньому в 45-100 гривень, іноземного — на порядок дорожче. Наприклад, імпортний комбінезон для маленького песика коштує 60-70 доларів. В Рівному, за словами пані Олени, найчастіше купують комбінезони, які захищають спину й живіт тварини. Вони бувають двох видів — легкі, для захисту від дощу та бруду, й утеплені, для морозної погоди. Щодо тканин для собачого одягу, то вони повинні бути легкими і приємними для собаки — саме тому часто у виробництві застосовують штучне хутро. Моделі рівенських комбінезонів мають шість розмірів для собак різної довжини, ширина комбінезона регулюється застібками-липучками. На спині пришита світловідбивна стрічка — у темряві вона відбиває світло автомобільних фар і водію помітити пса значно легше. Ціна комбінезона рівенського виробництва становить від 20 до 40 гривень залежно від розміру. Серед нових розробок рівнян — своєрідний памперс для собак жіночої статі, які бажають стати мамами. Після вивчення попиту стало зрозуміло, що господарі та їх оселі дуже потерпають від фізіологічних наслідків подібного бажання. От виробники і вирішили допомогти — незабаром цікавий виріб особистої собачої гігієни з’явиться у продажу.

Індивідуальний пошив Як бачите, у тварин практично все, як у людей. Тому не дивно, що в містах з’являються ательє індивідуального пошиву одягу для собак. Незабаром і рівенські господарі зможуть пошити ексклюзивну одежину для своїх улюбленців. Якщо, звісно, пані Олені вдасться знайти відповідне приміщення. На ціни індивідуальне пошиття вплине несуттєво — передбачається, що вартість того ж комбінезона зросте лише на 5-10%. Натомість можна буде ідеально підігнати одяг під фігуру пса, якщо буде відповідне бажання розробити оригінальну модель, використовуючи дорожчі тканини. У київських салонах ціни значно вищі — пошиття теплого комбінезона обходиться в середньому 100-115 гривень для собачки невеликого розміру, близько 150 гривень — для середнього і 180-200 гривень для великого пса. Взагалі власники собак, котрі мають фантазію та певний хист до рукоділля, одягають тварин і власними силами. Наприклад, перешивають речі, придбані в секонд-хендах, або в’яжуть светри самостійно. Для собак середніх та великих порід майже ідеально підходить людський одяг, який навіть не потрібно переробляти — у великих містах можна зустріти ротвейлерів чи доберманів у чоловічих светрах. Для менших собак підходять дитячі речі. Тож коли на вулиці ви побачите тепло одягненого пса, не поспішайте іронічно ставитися до його господарів. Люди, котрі люблять і турбуються про своїх улюбленців, навряд чи заслуговують такого ставлення. Адже усім нам варто пам’ятати слова Екзюпері: «Ми відповідальні за тих, кого приручили». І це, до речі, стосується не лише собак.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також