Спекотна зима

7772 0

Ми у соцмережах:

Спекотна зима

Для багатьох з нас мрії про комфортно теплу зиму залишаться нездійсненними. Незважаючи на усі запевнення відповідних служб, тепло і гаряча вода у наші оселі приходять не завжди і не у тому обсязі, як би нам хотілося. Тому все частіше рівняни, не задоволені якістю централізованого тепло— і водопостачання, звертають увагу на можливості автономного облаштування свого побуту. Про те, як це зробити і скільки це коштуватиме, — поговоримо сьогодні.

Опалення

Обігрівачі

Отож обігрівачі бувають електричні й газові. Останні у побуті використовують мало і найчастіше їх застосовують для обігріву складських чи інших підсобних приміщень. Оскільки при використанні газових обігрівачів виділяються продукти згорання газу, необхідно, щоб приміщення було оснащене хорошою вентиляційною системою. Більш звичні нам електричні обігрівачі поділяються на масляні та видувні. Масляні обігрівачі схожі на звичайні радіатори, видувні (калорифери) — на кондиціонери, котрі видувають тепле повітря. Видувні обігрівачі дешевші, проте їхнім недоліком є те, що при роботі вони спалюють кисень, через що відчувається специфічний запах, а повітря стає не дуже корисним для вдихання. Щоправда, існують ексклюзивні моделі, котрі жодної шкоди повітрю не завдають, проте вони значно дорожчі. Масляні обігрівачі бувають або відкритого типу, або конвекційними — обладнані зовнішніми «сорочками», котрі збільшують поверхню теплообміну на 100-120% і майже вдвічі пришвидшують циркуляцію повітря. Також масляні обігрівачі можуть бути обладнані спеціальними зволожувачами повітря. Від кількості ребер масляного обігрівача, зокрема, залежить максимальна площа, котру він зможе обігріти. Так, для невеликої кімнати достатньо чотири— п’ятиреберного обігрівача, для обігріву більших приміщень обігрівач має бути більш «ребристим». Потужність електрообігрівача (1-1,5-2-2,5 кВт) на практиці означає час, за який він нагріває приміщення — прилади з більшою потужністю нагріють одну й ту ж кімнату швидше, ніж обігрівачі з меншою потужністю. Більшість обігрівачів мають кілька режимів потужності, котрі регулюються термостатами — ви самі вирішуєте, як швидко і до якої температури нагріється повітря у кімнаті. При нагріванні масла обігрівача до певної температури він автоматично вимикається і так само автоматично вмикається тоді, коли температура масла знижується. Варто знати, що обігрівачі не можна накривати чи сушити на них білизну. Щодо ціни, то вона залежить від типу обігрівача, країни-виробника, величини (кількості ребер) та місця придбання. Звичайно можна придбати дешевший прилад на ринку, проте у цьому випадку ви втрачаєте право на його гарантійне обслуговування, що пропонують магазини. Найдешевші обігрівачі — українського виробництва. В одному з магазинів побутової техніки мені вдалося знайти «рідний» масляний обігрівач за 198 гривень. У середньому масляний обігрівач виробництва Італії, Німеччини, Польщі, Іспанії можна придбати за 300-350 гривень, максимальна ціна може становити 800-900 гривень. Дешевше коштують видувні обігрівачі — від 100 до 300 гривень. Дорожче — газові, їх ціна в середньому починається від тисячі гривень. Хоча, знову ж таки, у різних магазинах різні й ціни. Тому перед тим, як придбати обігрівач, спершу визначтеся, який саме прилад вам потрібний, що і як він має обігрівати. А тоді пройдіться магазинами і віднайдіть обігрівач з оптимальним співвідношенням ціни й необхідних вам властивостей.

Автономне опалення

Однак існує можливість встановити автономну систему опалення, котра буде обігрівати постійно всю вашу оселю. Про можливості таких систем розповів технічний менеджер магазину «Інсталятор» Юрій Янович. Тож якщо ви вирішили встановити автономне опалення, потрібно отримати необхідні дозволи. Спершу — у КТП «Комуненергія» на відключення від системи централізованого теплопостачання. Незважаючи на усі місцеві спроби заборонити встановлення автономних систем опалення, закону, який би забороняв громадянам це робити, в Україні немає. Якщо ви плануєте встановити для опалення оселі газовий котел, необхідно отримати відповідний дозвіл у ВАТ «Рівнегаз» і технічні умови для його встановлення. У Рівному, на відміну від інших міст, є певні обмеження: так, встановлювати газові котли можна лише мешканцям одно-п’ятиповерхових будинків. Щодо електричних котлів обмежень немає, проте вони — дорожчі в експлуатації, оскільки вартість електроенергії значно вища, ніж газу. Опалювальні котли бувають одноконтурні — забезпечують лише обігрів оселі, й двоконтурні — крім тепла, ви будете мати ще й гарячу воду. Щоб встановити автономну систему у квартирі, необхідно спершу правильно її підібрати з огляду на конкретні умови — величина оселі, товщина стін, рівень утеплення будинку. Всі необхідні розрахунки вам зможуть зробити у спеціалізованій фірмі, яка займається не лише продажем систем, а й їх монтажем. Встановити обрану систему можливо впродовж тижня. В середньому газовий котел для опалення квартири можна придбати за 3300-3700 гривень, вся система з радіаторами, металопластиковими чи мідними трубами та іншим необхідним устаткуванням коштуватиме від 5 до 10 тисяч гривень залежно від типу системи, країни-виробника. Система автономного опалення невеликого приватного будинку коштуватиме 12-14 тисяч гривень. Вартість монтажу системи опалення в квартирі коштуватиме ще тисячу гривень, у приватному будинку — дещо дорожче. Найвідоміші фірми, що виробляють якісні газові котли — Неrmann, Immergas, Baxi (Італія), Junkers (Німеччина), Shaffoteaux et Maury (Франція), електричні конвектори — Atlantic (Франція), Термія (Україна), мідні трубопроводи — IMI (Великобританія), Hutmen (Німеччина), металопластикові трубопроводи — Кisan (Польща), пластикові трубопроводи — Nibco (США).

Водонагрівачі

Якщо ж централізоване опалення вас влаштовує, проте п’ять годин гарячої води на добу здаються недостатніми для щасливого і чистого життя — можна встановити нагрівач води. Про види нагрівачів розповів менеджер магазину «Інсталятор» Олександр Пустовєтов. Є два варіанти: електричний нагрівач-бойлер, або газова колонка, щодо встановлення якої, як і у випадку з газовими котлами, також існують вищевказані обмеження. Нагрівачі води бувають двох типів: накопичувальні й проточні. В накопичувальних нагрівачах гаряча чи тепла вода є постійно, завдяки резервуару ємністю в середньому від 10 до 200 літрів. При поступовому використанні нагрітої води в бак автоматично доливається холодна вода і нагрівається до потрібної вам температури. Від потужності бойлера залежить швидкість нагрівання води. В середньому водонагрівач потужністю 1,5 кВт нагріває 80 літрів води до максимально можливої температури 70 градусів за три з половиною години. В проточних нагрівачах резервуару немає, і вода, проходячи крізь бойлер, нагрівається практично одразу. Щоправда, у такому випадку кількість нагрітої води невелика — в середньому з допомогою проточного нагрівача можна отримати 5-10 літрів гарячої води за хвилину. Тому такі нагрівачі переважно застосовують для господарських потреб, наприклад у кухні для миття посуду. Щодо цін, 10-15 літрові нагрівачі води коштують 250-300 гривень, найходовіші 80-літрові — від 400 гривень, залежно від структури самого бойлера та країни-виробника. Одні з найкращих — обігрівачі ISEA, Thermex (Італія), Atlantic (Франція).

Поради спеціалістів

1. При купівлі нагрівальних побутових приладів цікавтеся, чи сертифіковані вони в Україні та адаптовані до наших умов, оскільки неадаптовані газові котли, приміром, розраховані на інший тиск газу, ніж в українській мережі. 2. Звертайтеся до спеціалізованих фірм, котрі переважно мають не лише великий асортимент, а й можуть здійснити монтаж придбаного приладу та його гарантійне обслуговування. Цим ви зменшите свої загальні витрати. 3. Перед тим, як монтувати систему автономного опалення житла, варто спершу його утеплити, оскільки добре утеплений будинок (квартира) у порівнянні з «холодним» дає можливість втричі зменшити витрату енергоносіїв.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також