Спекулянт — ворог Сороки

1974 0

Ми у соцмережах:

Спекулянт — ворог Сороки

Останнього спекулянта у Рівному бачили років двадцять тому десь у підворіттях вулиці Поштової. Люди пригадують, що взяли сердешного під білі рученьки і повели до чорної «Волги» двоє в цивільному. Більше спекулянтів у місті не було. Всі чесно жили на трудові доходи, а при капіталізмі почали гордо іменуватися бізнесменами, спонсорами і меценатами. Та ось новина — знову кляті спекулянти окупували ринки міста. Тепер ці «безсовісні» люди, ховаючись під личиною підприємців, почали заправляти захмарні ціни на свій крам. Чим заслужили зневагу та праведний гнів найвищого посадовця області.

Більше того, стали вони особистими ворогами голови обласної адміністрації Миколи Сороки, який на понеділковій нараді заявив: — Я підкреслюю, що необгрунтоване підняття цін, як реакцію на збільшення розміру пенсій і заробітних плат людям, влада в області буде розцінювати як спекуляцію і реагувати буде адекватно, аж до позбавлення «хитрунів» ліцензій на право торгівлі. Реагувати на спекулятивні прояви покликана спеціально створена робоча група, очолити яку доручив Микола Сорока своєму заступнику Юрію Благодиру. Завдання перед нею поставлене глобальне — «стабілізувати цінову ситуацію на споживчому ринку», тобто повернути ціни до величини, яка склалася на 20 вересня.

Винні перекупники Гроші, які переплачують рівняни на ринку, не йдуть на село, переконаний заступник голови облдержадміністрації Олександр Чуприна: — Селяни з цього подорожчання нічого не мають. Ще три місяці тому м’ясо почали закуповувати трошки дорожче, і то це стосується лише якісного м’яса. Скажімо, чотирьохсоткілограмового бичка раніше здавали «живою вагою» по 4,5 гривні за кілограм, тепер — по 5, іноді — по 6 гривень. Але це аж ніяк не пояснює відчутного подорожчання продукції на ринках і в магазинах. Те ж саме стосується і молока — селянам продовжують платити ту ж ціну, що була і півроку тому. На думку пана Чуприни, винні у підвищенні цін перекупники на базарі, які не підпускають бідних селян до торгівлі. — Ними давно пора зайнятися Антимонопольному комітету, — робить висновок відомий захисник селян з обласної адміністрації.

Після дощичка в четвер Конкретні санкції до «спекулянтів» застосувати важко. Обурення Олександра Чуприни поділяють у територіальному управлінні Антимонопольного комітету, але зробити чогось, схоже, не можуть. — Мабуть, на ринках є перекупники, є посередники. Я це відчуваю, ви це, напевне, відчуваєте теж, — говорить заступник начальника теруправління АМК у Рівенській області Віктор Боденчук. — Але застосувати антимонопольне законодавство до підприємств чи навіть фізичних осіб ми можемо тільки тоді, коли є ознаки зловживання монопольним становищем чи зговору щодо встановлення ціни. Монополістів у нас немає — про це свідчить кількість м’ясо— і молокопереробних підприємств. Умисний зговір довести неможливо — ми повинні будемо представити суду докази, а їх зібрати неможливо. Антимонопольний комітет поки що обмежується спостереженням за цінами та розсиланням листів-попереджень до підприємців і гуртовень. Сам пан Боденчук вважає причинами подорожчання продуктів зростанням закупівельних цін на м’ясну продукцію та дизельне пальне. До того ж, сама влада настійливо рекомендує підприємцям підняти винагороду своїм найманим працівникам хоча б до рівня мінімальної заробітної плати — це неодмінно позначається на собівартості продукції. Про об’єктивні причини говорять і підприємці. Принаймні ті, які не побоялися висловити свою думку кореспонденту «РВ». — Відчутно зросли ціни на м’ясні та рибні продукти, — констатує директор ПП «Нуепро» Олександр Остапюк. — Після підвищення пенсій на ринку збільшилася кількість готівки та й ситуація з курсом гривні до долара все ще нестабільна.

Інстинкт самозбереження Звісно, на базарі, незважаючи на високу освіченість тамтешнього люду, немає штатних фінансових аналітиків, котрі будуть вираховувати, яким чином кількість готівки, нещодавно «випущеної в народ», позначиться на цінах. Ціни піднімаються легко, але майже ніколи не повертаються назад. Так всупереч облдержадміністрації твердить економічна наука. Знає наука і глибинні причини безладу з цінами на продукти. — Всі шукають добру і чесну людину, яка б не спекулювала, а потрібно шукати державну політику для аграрного сектора. Село внаслідок диспропорцій економіки отримує сьогодні в шість разів менше, ніж повинно було б отримувати, — вважає доцент НУВГП Юрій Заремба. — Кредитів та інвестицій наш селянин ще не бачитиме тривалий час — техніка майже повністю зношена, майже половина господарств збиткова. Хто вкладе гроші у збиткове виробництво? Потрібне послідовне збільшення закупівельних цін, яке спричинить подорожчання продуктів і одночасне підвищення пенсій і зарплат (щоб ту продукцію могли купити). У нас все пішло навпаки. Рівень сільськогосподарського виробництва залишився сталим, а людям дали гроші.

«Відбою» ніхто не давав Міське управління торгівлі Рівного спільно з іншими контролерами прискіпливо вивчає накладні підприємців — за скільки і в кого купили, чому поставили таку ціну тощо. Рішення і засоби впливу будуть прийматися пізніше, поки триває моніторинг. Скільки він буде тривати? — Стільки, скільки потрібно, відбою ще ніхто не давав, — запевнив начальник міського управління торгівлі Ігор Остапенко. — Вивчаємо поки документи. Відвідуємо магазини, торгові точки. — Зараз ціни на продукти в Рівному стабілізувалися. — вважає начальник міського управління економіки Олег Торкунов. — Був стрибок, і думаю, що так ринок зреагував «під шумок» на подорожчання пального. Затратна частина виробництва продукції впродовж року не змінювалася, тому йдеться про якусь спекулятивну складову підвищення цін. Повністю подорожчання пояснити тільки збільшенням зарплат і пенсій не можна.

Прогулянка продуктовим рядом Домашнє молоко, літр якого ще тиждень тому коштував гривню, нині продають по 1,20-1,30 гривні за літр, літр домашньої сепараторної сметани нині коштує до 8 гривень, а кілограм сиру — 4-5 гривень. Щасливі власниці рогатих «молокозаводів» пояснюють подорожчання сезонним чинником — корів нині на пашу не виганяють, а годують заготовленим сіном, яке, лежачи в сараях, судячи з усього, теж поступово дорожчає. Серед інших названих молочниками причин зростання цін — подорожчання вартості міжміського проїзду та зростання цін на інші продукти. Продавці на сирно-молочних лотках теж посилаються на сезонні чинники — за їхніми словами, ціни на молочні продукти традиційно зростають щоосені. Тиждень тому гуртові продавці підвищили відпускні ціни на всі види молочної продукції приблизно на 5%. Відповідно підвищилися й роздрібні ціни. Щодо м’яса, то на початку тижня, як не дивно, але свинина подешевшала! Якщо впродовж двох минулих тижнів ціна одного кілограма свинини сягала 27 гривень за найкращі її зразки, то у вівторок на центральному ринку свинину, дорожчу 23 гривень за кілограм, ніхто не продавав і вона практично зрівнялася в ціні з яловичиною, яку нині продають по 16-22 гривні за кілограм. Цікаво, що на всі запитання щодо подібної метаморфози продавці реагують дивним чином — нервово дивляться недобрим поглядом і відвертаються. За всіх сказала одна з продавщиць: «Моя свиня — за скільки хочу її за стільки й продаю!». Про стабілізацію й деяке зниження цін на м’ясо говорять і продавці ковбасної продукції, ціни на котру поки не зростають за винятком ковбас із значним вмістом сала — сире сало останнім часом стрімко подорожчало, що відобразилося й на ковбасі. Проте продавці пояснюють стабільність цін зовсім не економічним чинником і, загадково посміхаючись, стверджують, що «до виборів» ковбаси точно не подорожчають. Останнім часом дещо подешевшала курятина й нині за нею буквально вишиковуються в черги. Фарш з м’яса птиці нещодавно подорожчав у середньому на гривню-півтори, а серед продавців ходять чутки, що наступного тижня подорожчають курячі стегенця. Приблизно на гривню «непомітно» подорожчали й майже усі види риби, відчутно зросли в ціні олія та яйця. Певною втіхою може бути стабільність цін на овочі, цукор, хліб, крупи, вермішель, борошно — адже саме вони й складають основу раціону більшості рівнян.

Змушені написати дві літери «БГ» замість ціни на бензин «Та майте ж совість!»— приблизно таким закликом обласна адміністрація спробувала вплинути на торговців нафтопродуктів та власників автозаправок, щоб ті утримували ціни на пальне на рівні, встановленому домовленістю між урядом і нафтотрейдерами. Совість, як стверджують бізнесмени, у них є. А можливості знизити ціни на дизпальне до 2,50 за літр чи на 95-й бензин — до 2,90 за літр — немає. І ні політика, ні якісь моральні принципи тут ні до чого — рівенські господарі паливного ринку самі перебувають у залежності від постачальників пального, які й насправді диктують цінову політику і в Рівному, і в інших областях. Реалізатори пального в нашій області так і говорять: «Дайте нам хоч одного постачальника пального, в якого ціни на бензин та дизпальне нижчі, ніж записано в протоколі. І ми будемо його дотримуватися». А тим часом влада намагається впливати на неслухняних реалізаторів пального й іншими методами — блокуючи роботу АЗС з допомогою податкової поліції. У результаті на цінниках почали з’являтися оті загадкові літери «БГ». Уникаючи небажаних відносин з контролюючими органами, винахідливі підприємці, щоб не працювати собі у збиток, почали реалізовувати бензин лише за безготівковою формою розрахунків організаціям та фізичним особам, причому за тією ціною, яка їм вигідна. І все ж влада зуміла відрапортувати до Києва про зменшення середньої ціни по області на пальне минулого тижня на 3-5 копійок. На переконання начальника головного управління економіки облдержадміністрації Валерія Саєнка, наради в облдержадміністрації, на які запрошували керівників фірм-реалізаторів пального в нашій області, таки цьому посприяли.

Голос народу Віктор Краснов, пенсіонер — Незважаючи на те, що ми живемо нібито за ринкової економіки, на мою думку, держава все одно повинна регулювати ціни й не допускати безпідставних спекуляцій. Тому що після підвищення пенсій одразу різко зросли ціни на все, особливо на м’ясо. Нонна Петрівна, продавець — Для мене підвищення цін не таке відчутне, бо я й до цього м’яса не купувала, заміняючи його дешевшою курятиною чи індичатиною. Щоправда, й вони останнім часом дещо подорожчали. Мене особисто нині більше хвилює, хто стане нашим Президентом. Андрій Головаш, студент — Мене більше непокоять не ціни на продукти, а різке підвищення вартості проїзду в міжміських маршрутах — доїхати до Кузнецовська вже коштує не 10, а 15 гривень. Світлана В’ячеславівна та Андрій — Дуже зросли ціни на м’ясо, та й інші продукти поступово дорожчають. Боюсь, що незабаром ми взагалі собі нічого не зможемо дозволити, хоча й зараз всі гроші витрачаємо на їжу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також