Способи мотивувати самого себе

824 0

Ми у соцмережах:

Способи мотивувати самого себе

У той час як мотивація персоналу виходить на перший план у корпоративній культурі, ми все частіше замислюємося над тим, що мотивує нас на досягнення професійних та особистих цілей.

У той час як мотивація персоналу виходить на перший план у корпоративній культурі, ми все частіше замислюємося над тим, що мотивує нас на досягнення професійних та особистих цілей. Як задати собі такий стимул, аби натхнення не покидало або хоча б регулярно приходило? Про це нам розповіли експерти з навчальної онлайн-платформи LIFTA.SPACE (https://lifta.space/ua/).

6 прийомів мотивації

Існують різні види мотивації:

  • • внутрішня — йде зсередини, з твого власного бажання;

  • • зовнішня — тебе заохочує керівник, авторитетна для тебе людина;

  • • матеріальна — ти отримуєш гроші або речі у винагороду;

  • • нематеріальна мотивація — похвала, зручне робоче місце, наставництво, підтримка і т.д.

Якщо зовнішня мотивація — прерогатива інших людей, то внутрішнє прагнення досягти результату — тільки твоя відповідальність. І його можна посилити.

Ось кілька способів:

1. Визнач, чого ти хочеш досягти в житті / на роботі у певний період. Ця мета має по-справжньому запалювати і ти повинен чітко розуміти, що її досягнення тобі дасть.

«Якщо ти не знаєш, куди йдеш, ти дуже здивуєшся, коли прийдеш не туди».

2. Якщо твоя мета задрібна і легкодосяжна, масштабуй її. Часто ми обмежуємо свої бажання, вважаючи це нескромністю, але насправді «скромні бажання» дають скромні результати.

«Правило 10X»: ви повинні встановити цілі, які в 10 разів перевищують ваші очікування, а потім робити в 10 разів більше, ніж ви думали, для досягнення цих цілей.

3. Завдання здається надто складним і нездійсненним. Розділи його на конкретні підзадачі, які мають конкретний результат (задай точну відповідь на питання «як я дізнаюся, що результату досягнено»). Рухайся по підзадачах і винагороджуй себе за успіхи.

Залиш час для подяки самому собі. Або не обмежуй заохочення матеріальною нагородою. Запиши, чого тобі вдалося досягти, і похвали себе.

4. Визнавай помилку, але не карай себе за неї. Ти не нерозумний, ти вчинив нерозумно. Зроби висновки з ситуації та більше не повторюй невірних дій. Будь добріше до себе. Зупиняй внутрішні докори й негативні висловлювання про свою особистість чи здібності.

5. Уяви, що трапиться, якщо ти не досягнеш мети. Доведи цю уявну розтяжку до абсурду і повного провалу. Хочеться опинитися в такому майбутньому? Якщо ні, мотивація уникнути цього з'явиться сама.

6. Іноді достатньо просто почати. Не міркувати про те, що потрібно для старту і яким має бути душевний стан, а просто почати. Без довгих роздумів.

Звичайно, велике значення для мотивації грає твоє оточення, загальний позитивний настрій і віра у досяжність результатів, а ще час і внутрішній дозвіл на відпочинок.

4 неочевидних причини демотивації та способи їх побороти

Що як стандартні поради, як мотивувати себе, не працюють? Можливо, ти несвідомо демотивуєш себе.

1. Зосередившись на психології, ти забуваєш про фізіологію.

Наше тіло реально може задати стимул мозку. Згадай, як ти поводишся, коли справа горить у руках, коли море драйву та енергії. Повтори ці рухи, коли відчуваєш, що мотивація відступила.

Рухайся і дихай швидко, плескай у долоні, стрибай, встань у переможну позу.

2. Ти постійно говориш, що у тебе немає мотивації.

Часте повторення одних і тих самих негативних установок рано чи пізно стає нашим способом думки. Регулярні репліки про відсутність мотивації ніяк її не підсилять.

Говори про себе, як про вмотивовану людину. Проміжний варіант: «Я мотивований, але втомився / не розумію, з чого почати / сьогодні не виспався».

Ти — вмотивований.

3. Ти реально перевантажений.

Очевидна порада — відпочити, але відпочинок може демотивувати ще більше. Тобі потрібен рух у розумних межах. Якщо ти надто завищуєш планку, поступово знизь її до прийнятного рівня. Якщо у тебе забагато завдань, зосередься на одному з них, поки не доведеш до розуму. Якщо ти втратив своє «чому я це взагалі роблю», зупинись, і згадай про велику мету.

4. Ти плутаєш мотивацію і звичку.

Ніхто, навіть супер-продуктивний співробітник, не зможе зберігати мотивацію щохвилини. Але ти можеш виглядати вмотивованим, завдяки звичкам. Тобі не потрібна мотивація, аби перевіряти і фільтрувати пошту. Це може бути твоєю частиною повсякденного життя. Тобі не потрібна мотивація, аби закрити проект вчасно. Це твоя звичка на кожному проекті.

Виробляй звички. Постав мету, знайди її тригер (що стане першим кроком до мети: ковток чаю, будильник, музика), постав заохочення за виконання, виконай дію. І так щоразу. Не роздумуючи і не торгуючись із собою.

Іноді ми самі — причина відсутності мотивації. Придивись до себе і спробуй по-новому підійти до стимулів.

Коли нема ані сил, ані бажання, але дуже треба

Рухатися вперед, коли хочеться тільки впасти і бажано подалі від місця подій, нестерпно. Ти роздумуєш, як себе мотивувати, але не знаходиш жодної ідеї? Є кілька прийомів, які допоможуть виконати завдання, коли ти не відчуваєш драйву:

  • • доведи конкретику до максимуму — не використовуй обтічні формулювання результату, точний до міліметра обсяг роботи ти зможеш розбити на етапи і завдання не буде здаватися непідйомним, рухайся «короткими коридорами» і відзначай про себе кожний завершений етап;

  • • обмани мозок і уяви перспективу / ретроспективу — наприклад, твоя задача вже наполовину виконана, які кроки ти робив, щоб дійти до цього? Зроби їх. Відмотай назад. Проект стартував у той момент, як його обговорили. Він уже рухається вперед. Не ти його починаєш. Ти продовжуєш. Що потрібно зробити, щоб продовжити? Зроби це;

  • • зосередься на тих елементах, які хоч якимось чином подобаються або можуть приносити задоволення під час роботи — ти можеш слухати музику виконуючи рутинні завдання, сформулювати етапи так, щоб вони звучали приємніше (не «закінчити звіт до четверга», а «показати керівнику точні цифри, які можу проаналізувати тільки я», наприклад), підключити колегу, який тебе підтримує;

  • • не вигадувати стимул, а пограти з ним — замість конкретної винагороди «я куплю шоколадку» або «я дозволю собі витратити 50$» використовуй невизначений подарунок: «я куплю десерт, який купить людина в черзі переді мною», «я навмання виберу суму, котру нерівно розподілю між двома конвертами»,« я віддам другу 50$ і зможу забрати тільки коли виконаю завдання»і т.п .;

  • • поговори з продуктивним колегою про те, чому він такий активний, які цілі він переслідує, що йому дає його мотивація. Не просто мовчки спостерігай, а дізнайся, що їм рухає. Спробуй дати пораду про роботу комусь із близьких. Власні поради підсилюють нашу впевненість у собі і мотивують.

Ти знайдеш спосіб мотивувати себе, якщо поставиш по-справжньому значиму мету і будеш уважний до себе.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також