Суспільство із симптомами слабоумства

1898 0

Ми у соцмережах:

Суспільство із симптомами слабоумства

Серед літніх німців зростає кількість тих, хто страждає на хворобу Альцгеймера. Їх лікування коштує часу і — чималих грошей. Населення Німеччини старіє. На чотирьох працюючих у країні припадає один пенсіонер. За прогнозами експертів, у 2050 році це співвідношення досягне 2:1. Ситуація, що склалася, принесе фатальні наслідки. З одного боку, у ФРН скорочується кількість працездатних людей, які вносять гроші в каси соціальної взаємодопомоги. З іншого боку — серед німців похилого віку зростає кількість хворих на хворобу Альцгеймера і судинну деменцію із симптомами слабоумства. Їх лікування коштує часу і — чималих грошей.

Населення Німеччини старіє. На чотирьох працюючих у країні припадає один пенсіонер. За прогнозами експертів, у 2050 році це співвідношення досягне 2:1. Ситуація, що склалася, принесе фатальні наслідки. З одного боку, у ФРН скорочується кількість працездатних людей, які вносять гроші в каси соціальної взаємодопомоги. З іншого боку — серед німців похилого віку зростає кількість хворих на хворобу Альцгеймера і судинну деменцію із симптомами слабоумства. Їх лікування коштує часу і — чималих грошей. Заходи для економії, які вживаються для того, щоб поповнити соціальні каси, розуміння серед політиків і громадськості викликають мало: у Німеччині ніяк не можуть до кінця усвідомити, наскільки серйозні наслідки чекають на німецьке суспільство через його неухильне старіння.

На хворобу Альцгеймера страждають понад один мільйон німців Одні забувають своє ім’я, інші слабшають розумом, третіх переповнює безпричинна агресивність. Хвороба Альцгеймера — захворювання багатолике, у нього чимало різновидів, і страждають від нього у першу чергу люди похилого віку. Прогресуюче ураження нервових клітин обертається порушенням пам’яті й проблемами в спілкуванні з іншими людьми. Загалом на хворобу Альцгеймера страждають понад один мільйон жителів Німеччини. Більше двох третин хворих не госпіталізуваються, їх лікування проводиться вдома. Експерти б’ють на сполох і стверджують, що захворювання стає «національною хворобою». Однак як люди, що страждають на цю хворобу, так і їхні родичі не в змозі до кінця усвідомити її небезпеку. Не кажучи вже про те, що від хворих багато людей намагаються триматися подалі — причому не тільки друзі й сусіди, але часто навіть і родичі.

Один пацієнт «коштує» дві тисячі євро на рік Якщо виявити хворобу Альцгеймера на ранній стадії й своєчасно почати лікування, її розвиток можна на декілька років загальмувати. Відповідні засоби медицина вже має. От тільки обходяться ліки досить дорого — один пацієнт «коштує» дві тисячі євро на рік. Бюджету німецьких лікарських практик це завдає суттєвого удару. За даними спеціаліста з геронтопсихіатрії Ганса Гуцмана, 15 відсотків пацієнтів, що страждають на хворобу Альцгеймера, застраховані в державних лікарняних касах, 30 відсотків — у приватних касах медичного страхування. Загалом на їх лікування в Німеччині витрачається 20 мільярдів євро на рік. У разі потреби страховка оплачує догляд за хворими з боку родичів або їх амбулаторне лікування безпосередньо за місцем проживання. Щоб одержати компенсації з догляду, родичам пацієнтів часто доводиться долати чимало бюрократичних перепон. У той же час, лікувати людей, які страждають на слабоумство, без допомоги рідних практично неможливо, — говорить Ганс Гуцман. Але це знову-таки пов’язано з додатковими матеріальними витратами з боку держави. Не кажучи вже про те, що людей, здатних здійснювати догляд за літніми людьми, у Німеччині стає все менше. І винні у тому все ті ж демографічні проблеми: у багатьох старих людей просто немає дітей.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також