Три тисячі гривень — за 10 ампул

10012 0

Ми у соцмережах:

Три тисячі гривень — за 10 ампул

Станом на перше жовтня цього року в Рівному працювало 54 аптеки, 43 аптечних пункти і 40 аптечних кіосків. Проте щодня їх кількість збільшується — впродовж кількох місяців лише навпроти обласного театру відкрилося відразу три нових аптеки. Про проблеми та здобутки аптечної галузі Рівного та перспективи для нас, її клієнтів, говоримо сьогодні.

Обличчя рівенських аптек За радянських часів існувала норма необхідної кількості аптек співвідносно до кількості населення — одна аптека на 10 тисяч міського і 6,7 тисячі чоловік сільського населення. Проте сьогодні єдиним мірилом при відкритті нових аптечних закладів є економічна вигідність цього бізнесу. Інша справа, що з’являтися вони бажають переважно у центральній частині міста, а, наприклад, у Басовому Куті чи в Тинному немає жодної аптеки. Виправити цю ситуацію має спеціальна комісія, створена нещодавно міською владою з метою забезпечення раціонального розміщення аптек — саме вона, зважаючи на потреби населення, рекомендуватиме підприємцям місця, де б нові аптеки не завадили. Не вистачає рівнянам і цілодобових аптек, яких у місті працює лише три — при центральній аптеці на майдані Незалежності, біля центральної міської лікарні та неподалік поліклініки на Ювілейному. За словами їхніх працівників, потреба у цілодобових аптеках велика. Адже інколи вони є чи не єдиним способом зарадити людині у біді — навіть для надання невідкладної медичної допомоги у лікарів часто немає для цього необхідних препаратів. Небагато у Рівному й аптек, котрі виготовляють ліки за рецептом лікаря. Хоча міська влада сприяє розвитку таких аптек, передбачивши для них певні фінансові пільги. При відкритті аптеки, котра бажає виготовляти ліки за рецептами, сплачується сума в розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 гривень) одноразово. Аптеки, котрі не бажають цим займатися, виплачують таку ж суму щороку. Проте, незважаючи на заохочення, виготовляють ліки за рецептами лише ВАТ «Рівнефармація», ДКП «Ліки», «Укрфарм» та Аптека матері й дитини. Надто вже марудна ця робота — необхідні висококласні спеціалісти, спеціальне обладнання та робочі площі, а великих грошей на ній не заробиш. Найбільшими аптечними мережами у місті є ВАТ «Рівнефармація» — 16 аптек та ВІСА — 5 аптек, котрі разом із аптеками «Укрфарм» і «Тетрамед» утримують 70% всього рівенського аптечного ринку.

Асортимент і ціни Як розповів голова правління ВАТ «Рівнефармація» та голова ради обласної фармацевтичної асоціації Володимир Синяк, на сьогодні в рівенських аптеках продається близько шести тисяч найменувань ліків, а всього в світі існує близько 6,5 тисячі медичних препаратів. Проте частка вітчизняної продукції становить лише 40% обсягу представлених ліків. Окремі ліки не просто дорогі, а дуже дорогі. Так, один з найдорожчих препаратів, котрі продаються в Рівному, «Вазопростан», коштує три тисячі гривень за десять ампул! Щоправда, для деяких категорій громадян існують пільги. Так, централізовано забезпечуються медичними препаратами хворі на цукровий діабет, туберкульоз та онкологічні захворювання. Також існує так званий список життєво необхідних ліків, ціни на які регулюються місцевою владою. На сьогодні до нього входить близько сотні препаратів (наприклад, валідол, анальгін, корвалол), граничний рівень націнки на які має бути для лікувальних закладів не більше 10%, для населення — не більше 25% від їхньої вартості. Крім того, при рівенській аптеці №136 (вул. Київська, 11) відкрито відділ, котрий відпускає пільговим категоріям населення ліки вітчизняного виробництва за ціною виробника. Завдяки цьому пенсіонери та інваліди мають можливість купувати близько 1200 найменувань препаратів за мінімальними цінами.

Можливий шок Проте, незважаючи на нинішню дороговизну, незабаром ліки можуть ще подорожчати. Адже проект державного бюджету, котрий народні депутати прийняли у першому читанні, передбачає введення на ліки податку на додану вартість у розмірі 13% від їх вартості, що, за оцінками спеціалістів, призведе до їх подорожчання приблизно на 25%. У цивілізованих країнах ПДВ на ліки існує, проте ставки значно нижчі: у Франції цей податок становить 2,1%, у Нідерландах та Бельгії — 6%, Італії — 9%. Крім того, планується ввести акцизний збір на спирт у розмірі 40% від його вартості, що, в свою чергу, призведе до подорожчання удвічі препаратів, до складу яких він входить. Подібні новації викликають занепокоєння у всіх причетних структур, котрі надсилають листи-прохання до центральних органів влади переглянути їх. Чи зглянуться депутати й візьмуть до уваги заклики спеціалістів та громадськості — дізнаємося незабаром.

Якість ліків Крім асортименту й цін, кожного споживача, звичайно, цікавить якість продукції, котру він купує. На сторожі якості й безпеки лікувальних препаратів у нашій області стоїть Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів. За словами її начальника — державного інспектора з контролю якості лікарських засобів по Рівенській області Валерія Стеціва, в Україні продається близько 8-10% фальсифікованих ліків. Тобто таких, які або не містять діючої речовини, або вироблені невідомо ким, але промарковані під відому марку. За вісім місяців цього року спільно з обласною прокуратурою на Рівенщині було виявлено 15 серій фальсифікованих ліків, серед яких були як дешевші, наприклад, левоміцетін, так і дорожчі ліки відомих іноземних виробників. Тому якщо при прийомі певних ліків ви або не відчуваєте терапевтичного ефекту взагалі, або помічаєте не передбачені інструкцією побічні дії — звертайтеся до Державної інспекції. Вона зробить необхідні дослідження і якщо препарат справді фальсифікований, передасть інформацію у правоохоронні органи, котрі за вже відпрацьованими схемами відслідкують і покарають постачальника підробки. Всього в нашій області працює понад 80 гуртових постачальників ліків з різних регіонів України. Проте існує ще близько тридцяти неакредитованих представників іноземних фірм, котрі напівлегально і напівтаємно пропагують продукцію іноземних фірм серед власників аптек та лікарів. Тож думка щодо того, що окремі недобросовісні й певним чином зацікавлені лікарі свідомо призначають пацієнтам дорогі ліки іноземного виробництва, хоча є вітчизняні й дешевші замінники, має цілком реальні підстави для існування. На Заході лікарі мають спеціальні формуляри, в котрих вказується повний список ліків, котрі рекомендується призначати при тій чи іншій хворобі. В Україні такі рекомендації лише розробляються й тому гостро стоїть питання лікарської етики. Адже рівень життя переважної більшості наших громадян не дозволяє підтримувати своїм гаманцем світову фармацевтичну промисловість. І хоча Україна не виробляє усіх необхідних для медицини препаратів, все ж більшість хвороб можна лікувати й вітчизняними ліками. Щодо рівня обслуговування, то, за словами пана Стеціва, в місті практично не залишилося поганих аптек. Всі вони працюють у гарних приміщеннях, мають великий асортимент і відповідають усім вимогам ліцензіювання. До речі, за якість ліків відповідає не лише виробник, але й заклад, котрий їх продає. Кожна аптека має спеціального уповноваженого працівника, який уважно вивчає кожний препарат і власним підписом підтверджує можливість його продажу.

Нетрадиційні аптеки Крім звичайних аптек, у Рівному діють ще й нетрадиційні — гомеопатична та фітоаптека, котрі розташовані в одному приміщенні за адресою вул.Соборна, 15, поблизу центрального універмагу. Як розповів завідувач Рівенської гомеопатичної аптеки Модест Годлевський, їхня аптека працює з 1991 року і нині є єдиною в області. На сьогодні вона пропонує рівнянам близько 300 гомеопатичних препаратів, котрі лікують практично усі хвороби, окрім онкологічних, інфекційних і тих, що потребують хірургічного втручання. Всього в світі відомо близько 500 гомеопатичних препаратів. Основний постачальник нетрадиційних ліків — Німеччина, де гомеопатія розвинена на високому рівні, окремі препарати завозять з Києва, деякі виготовляють у Рівному. До речі, ліки місцевого виготовлення у два-три рази дешевші, ніж київські. Ліки продають без рецептів, проте перш ніж їх приймати, варто проконсультуватися у спеціаліста. Щодо цін, то вони різні — в середньому 12-60 гривень за упаковку. Тут же можна придбати й фітопрепарати відомого травника Данила Зубицького. Всього аптека пропонує близько 160 препаратів, склад яких нікому, крім родини Зубицьких, не відомий і тримається у суворій таємниці. Найбільшим попитом у рівнян користуються препарати для лікування печінки, підшлункової залози, серцево-судинної системи. Ціна ліків — від 10,50 грн. до 12 грн. за один флакон, яких на ввесь курс лікування потрібно п’ять-шість. Та все ж будемо сподіватися на краще — на те, що ціни на ліки не зміняться, а ми не будемо хворіти. Здоров’я зичу всім нам!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також