Тримайте свічку!

2324 0

Ми у соцмережах:

Тримайте свічку!

Останнім часом люди у Рівному почали масово купувати свічки, сірники та інші необхідні, на їхню думку, товари, які можуть знадобитися у разі прогнозованого незабаром "кінця світу". Звісно, що в "кінець світу" ніхто по-справжньому не вірить. Але слушно гадає, що коли і не "кінець світу", то щось нехороше може таки статися. Тож і запас у такому випадку не завадить. Подібне у нас траплялося вже не один раз, допомагаючи торгівлі реалізувати товари, які до того не користувалися ажіотажним попитом. Двадцять років тому подібна паніка дозволила у Рівному продати усі запаси сигарет та чоловічих шкарпеток, які згодом з'явилися у продажу в необмеженій кількості за доступною ціною і досі їх є скільки завгодно. Коли ж цього "кінця" не станеться, то свічки не пропадуть.

На ринку Дикого у Рівному в післяобідню пору свічки годі шукати. Хоча продавати їх почали навіть у тих кіосках, де цього товару раніше не було — серед круп чи цукерок. І ціна, хоч не набагато, але поповзла угору, зізнаються підприємці. — Одні чекають кінця світу, інші — "кінця світла". Однак і ті й інші купують однаково багато свічок, - розповідає про своїх покупців підприємець Василь. — Більше свічок зазвичай у нас купують під час буревіїв, коли у людей по декілька днів немає світла. Але такого ажіотажу, як тепер, у нас ще не було, - запевняє підприємець з цього ж ринку Олександр. — Я продаю оптом. І минулого тижня одна жінка у мене купила одразу три тисячі свічок. Таку кількість я, зазвичай, не завжди й за місяць продавав. А тепер щодня у мене "змітають" по шість тисяч одиниць. Підвищився попит й та сірники та... вермішель "Мівіна". Мабуть, покупці сподіваються на те, що "кінець світла" таки триватиме недовго. Проте люди, купуючи свічки-сірники-вермішель, в один голос запевняють, що у всі чутки не вірять і ніяких запасів не роблять. Коментує лікар-психіатр Василь Галябар: — У людини є життєво важливі, так звані вітальні потреби, які кожен з нас намагається собі забезпечити. І коли людина інстинктивно відчуває загрозу для свого життя, організм "вмикає" захист. Проявом цього може бути паніка, і це нормальна реакція. Адже нами керують інстинкти, тож у певних критичних ситуаціях ми починаємо наслідувати братів наших менших. Однак на відміну від них, у нас є розум. Тому паніка, пов'язана із чутками про кінець світу, виникла лише через непоінформованість людей. Таке періодично буває, коли у світі стаються якісь катаклізми чи катастрофи. Так було, приміром, після відомої куренівської трагедії у Києві в 1961 році з багатьма людськими жертвами, тоді теж ширилися чутки про можливий кінець світу. До мене часто звертаються люди, котрі бояться то свинячого грипу, то курячого, то ще якихось явищ. Зазвичай це стається із тими, хто відчуває нестачу підтримки та розуміння від близьких людей.

Оксана МАТВІЇВА.

Голос народу

Олена, тимчасово безробітна: — Я не вірю ні в які чутки. Ніхто не знає, коли буде кінець світу. Тому жодних запасів я не роблю. Від знайомих теж не чула, щоб вони скуповували якісь продукти чи свічки.
Любов, бухгалтер: — Люди — ніби зомбі. Думаю, це спровокований масовий психоз, подібний до того, що з підземним переходом у центрі Рівного. Напевне, комусь було вигідно, щоб люди перестали купувати у підземці.
Ольга, пенсіонерка: — Я в чутки не вірю і нічим не запасаюся. Якщо ціни й зростуть на окремі товари, то чогось страшного я в цьому не бачу. Ціни постійно зростають.
Раїса, пенсіонерка: — Я вважаю, що люди просто непоінформовані, тому й панікують. Можливо, мало інформації в пресі та на телебаченні. Або ж ця інформація недостовірна чи викривлена, що й викликає паніку.
Світлана, патопсихолог: — Кінець світу приходить скоріше у голови. Коли я була молодшою, теж був такий ажіотаж, тоді скуповували тушонку. Але навіть у пізнавальних передачах говорять, що ми не дочекаємося кінця світу, бо магнітне поле нас розірве й ми не встигнемо запалити ту свічку чи з'їсти тушонку. Але в будь-якому разі я не вірю чуткам. Навіть Алла Пугачова, котра має своїх екстрасенсів і медіумів, зараз готується до Нового року, а не до кінця світу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також