Ціни ідуть у відпустку

1729 0

Ми у соцмережах:

Ціни ідуть у відпустку

За даними Державного комітету статистики, з початку року м’ясо в Україні подорожчало на 26,7%, сало і смалець — на 41,5%, соняшникова олія — на 25,9%, овочі — на 57,7%. Втім, із приходом літа з’являється надія на те, що у відпустку підуть не тільки більшість мешканців країни, але інфляція і зростання цін теж захоче трохи «відпочити». Чого ж нам чекати від літа, що наступило?

Врожай надії А поки, крім названих продуктів, дорожчає в Україні і хліб. За словами головного економіста «Укрхлібпрому» Галини Сухайло, хліб з борошна І сорту подорожчав на 18%. У середньому по регіонах він коштує від 2,60 гривні до 3,13 гривні. Вартість житнього і пшеничного хліба підвищилася на 19%, і зараз його можна придбати за ціною від 1,82 гривні до 3,55 гривні, батон з борошна вищого ґатунку подорожчав на 10%. У Києві його продають за 1,40 гривні, а вартість у регіонах доходить до 3 гривень. Однак існує надія, що ціни стабілізуються. Насамперед це пов’язано з новим врожаєм. За прогнозами аграріїв, врожай зернових становитиме 40 млн. тонн. А з огляду на збережені на складах залишки з минулого року — запас зерна буде на рівні 4648 млн. тонн. «Елеватори заповнені зерном минулого врожаю, і виробники будуть змушені піти на зниження цін. Це, у свою чергу, може вплинути на здешевлення продуктів з них», — говорить керівник аналітичного відділу консалтингової компанії Марія Колесник. Можна очікувати і сезонного зниження вартості молока, закупівельні ціни на яке вже впали з 1,8 гривні за літр до 1,51,4. А от ціни на м’ясо тільки сповільнять своє зростання. Президент призупинив дію розпорядження уряду від 7 травня про відстрочку сплати Держкомрезервом митних платежів з імпортованого м’яса і цукру. За словами першого заступника голови Секретаріату Олександра Шлапака, це вимушений захід, покликаний захистити вітчизняний агропромисловий комплекс від руйнівного впливу неринкових механізмів. Закупити дешевий продукт за кордоном теж не вийшло. Законопроект про безмитний імпорт 250 тисяч тонн м’яса для поповнення Державного резерву не пройшов у парламенті. Стримати зростання цін допоможе вступ нашої країни у СОТ. За взятими на себе зобов’язаннями, Україна зобов’язана знизити ввізні мита. І коли це відбудеться, країну накриє хвиля дешевої продукції з-за кордону. От тільки тоді питання буде не в ціні, а в якості товарів, які поставляються до нас. А поки, як показало всеукраїнське опитування суспільної думки, проведене Київським міжнародним інститутом соціології, тільки 10% жителів країни вірять у те, що в найближчі 56 місяців припиниться зростання цін на основні споживчі товари.

Чемоданний настрій За традицією, щороку в період літніх відпусток вартість путівок збільшується на 1520%. І цей сезон не став винятком із правил. Оператори туристичного ринку відзначають, що клієнти з розумінням ставляться до цього факту, адже щорічно зростає не тільки ціна путівок, але і рівень життя самих українців. Сьогоднішня ситуація з курсом долара істотно не вплине на ціну путівок. «Контракти, які прив’язані до долара, оплачуються за курсом Національного банку. Таким чином, витрати на купівлю валюти зменшаться. Тому очікувати якихось серйозних і різких змін не доводиться. Тим більше багато туристичних поїздок вже давно продаються в євро», — пояснює генеральний директор туристичної компанії Ігор Голубаха. Основні «витратні» статті туру — це вартість пального і послуг авіакомпаній. Ці статті туроператори коректують на початку кожного сезону і, за рідкісним винятком, не міняють протягом всього періоду. Цим літом українці залишаться вірні собі. Більше 80% наших співвітчизників бажають провести відпустку на березі моря. Так, за прогнозами Мінтуризму, Крим розраховує прийняти близько 4 млн. відпочиваючих. З закордонних країн традиційно користуються попитом Туреччина, Єгипет, Хорватія і Чорногорія.

Паливний несезон Нічого втішного для автомобілістів літо не принесе. За прогнозами експертів, вже до середини червня бензин може подорожчати до 7 гривень за літр. Як говорять у Мінпаливенерго, насамперед це пов’язано з підвищенням цін на нафту в усьому світі, початком збиральної кампанії і курортним сезоном безпосередньо в нас у країні. І першими, кого «обрадують» цінові показники на АЗС, будуть відпочиваючі в Криму. Нині вартість найбільш популярної марки бензину А95 у середньому по Україні становить 6,32 гривні за літр, підвищившись з 23 по 30 травня на 5 копійок. За тиждень, як заявили в компанії Ukrainian Petroleum Consultants, роздрібні ціни на нафтопродукти зросли в середньому по країні на 1,7% (А76 — до 5,68 гривні за літр, А92 — до 6,11 гривні за літр, дизпальне — до 6,58). Варто відзначити, що, незважаючи на постійно зростаючу вартість пального і зростання ставок за кредитами, українці продовжують купувати автомобілі. За даними компанії AUTO-Consulting, за квітень у країні було продано 61 тисячу авто.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також