У настоянку замість ягід поліщуки кладуть бурштин

9671 0

Ми у соцмережах:

У настоянку замість ягід поліщуки кладуть бурштин

Виявляється, з бурштину можна не лише виготовляти прикраси, картини та використовувати його в косметології, а й робити на ньому… настоянку, як з вишень чи яблук. Принаймні такий стародавній рецепт настоянки зберегли до наших днів старші мешканки віддалених куточків Полісся. Всеукраїнська асоціація «Український бурштиновий світ» вирішила відновити цю традицію і найближчим часом розпочати виготовлення «Бурштинівки» на Рівненщині.

— Я пам’ятаю, що бурштинівку готувала ще моя бабуся Ярина, — розповідає голова асоціації «Український бурштиновий світ» Галина Лемець. — Це була звичайна настоянка, тільки замість ягід для її приготування використовували маленькі шматочки бурштину. Бабуся настоювала на бурштині цей напій протягом двох тижнів, завдяки чому він набував бурого кольору, адже, як відомо, бурштин має здатність розчинятись у спиртовому розчині. Бурштинівка була не лише смачною, але й сприяла зміцненню імунітету, адже настоянка має у своєму складі бурштинову кислоту. Наприклад, у Прибалтиці та Польщі такий напій давно виробляють і продають в аптеках як лікувальний засіб. Асоціація «Український бурштиновий світ» зібрала дванадцять рецептів приготування бурштинової настоянки серед поліщуків. Використовуючи давні рецепти, ми виготовили експериментальну партію «Бурштинівки» (так назвали і торгову марку) у Луцьку ще два роки тому, а потім і в Житомирі, і в Івано-Франківську. Презентували «Бурштинівку» також у Володимирці Рівненської області, де знаходиться родовище «Володимирець-Східний», на якому, власне, і видобуто бурштин. Людям сподобався напій, і вони виявляли бажання придбати його. Проте ми не прагнемо виготовляти ще один вид алкогольного напою. Ми просто хочемо показати, що у традиційної «Української горілки з перцем», яку наші співвітчизники часто везуть за кордон як подарунок, є достойний наступник — «Бурштинівка». А тому хочемо запровадити виробництво невеликих партій «Бурштинівки» саме як сувенірної продукції, і саме на Рівненщині, яка пропагує себе як бурштиновий край. Рівнянину Юрію «Бурштинівка» прийшлася до смаку: — Це гарний напій, який має специфічний присмак. Його можна порівняти, гадаю, лише зі смаком самого бурштинового каменю, коли спробуєш його лизнути. За міцністю це звичайна горілка, хоча має щось схоже і з лікувальним бальзамом. Я хотів би придбати «Бурштинівку», якби їхав за кордон і мені потрібен був би унікальний подарунок, який виготовляють лише в Україні.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також