У Рівному депутати теж б'ються

3167 0

Ми у соцмережах:

У Рівному депутати теж б'ються

Ну що ти за депутат, коли не можеш битися? Цю істину засвоїли не лише у Верховній Раді. Тепер показові бійки влаштовують у радах усіх рівнів. У Рівному депутати міськради побилися нібито з приводу "земельного питання". Але всім добре відомо, що питання виділення землі у Рівному вирішується не бійками. Хоча нас намагаються переконати у протилежному.

Скандал виник навколо питання про отримання безоплатно у власність земельної ділянки на вулиці 16 Липня, 31-А. Ці 14 соток поруч з приміщенням Рівненської дирекції залізничних перевезень Львівської залізниці хочуть отримати власники двоповерхового чотириквартирного будинку за цією адресою — мати й син Тетяна та Олександр Мамчури. Вони мають відповідне рішення суду, яке не виконується, оскільки, як пояснюють міські чиновники, за законом під індивідуальний житловий будинок можна відводити не більше 10 соток землі. Ще на початку сесії міськради зняти з розгляду це спірне питання пропонували депутати Сергій Паладійчук та Світлана Богатирчук-Кривко, але решта їх не послухала. Депутат Олександр Лащук почав вимагати поіменного голосування або зняття питання з розгляду, і в своїх претензіях був більш категоричним. Коли в залі підтримки не знайшов, разом з іншими депутатами-"свободівцями" та кількома хлопцями, які, вочевидь, чекали на таку свою участь у залі, заблокував роботу лічильної комісії. Бійка виникла за спиною міського голови Володимира Хомка. Олександр Лащук опинився біля міського голови нібито щоб забрати мікрофон. А Юрій Запорожець, голова фракції "Батьківщина", кинувся обороняти п.Хомка. Між ними виникла шарпанина. Оскільки "свободівці" не відступалися від лічильної комісії, міський голова оголосив у роботі сесії перерву на обід і висловився за те, щоб викликати у сесійну залу підрозділ міліції "Беркут". Але протримавши десь 20 хилин таку напругу у сесійній залі, погодився зняти це питання з розгляду на додаткове вивчення.

Коментарі Олександр Лащук, голова фракції "Свобода": — Подейкують, що певні грошові винагороди за позитивне вирішення цього питання отримували і посадовці, і депутати. Ми хотіли голосувати в поіменному режимі, щоб побачити, кому саме заплачено, якщо така плата була. Вважаємо, що потрібно залишити незначну площу для обслуговування цього будинку. Можливо, якісь 4 сотки, бо це ж центр міста. Інакше так хтось може купити квартиру на майдані Незалежності і претендувати на землю майдану. Юрій Запорожець, голова фракції "ВО "Батьківщина" в Рівненській міській раді: — На останній сесії Рівненської міської ради відбулись події, яких у нас ще ніколи не було. Фракція "Свобода" фактично зірвала проведення сесії, блокуючи її роботу. Причому повністю порушуючи регламент ради. Вони заявили, що до цього їх спонукало винесення на розгляд сесії питання щодо виділення земельної ділянки під житловим будинком на вулиці 16 Липня, 31-А, який там стоїть вже років сімдесят. Коментувати це сесійне питання я не буду, краще за мене це зроблять офіційні документи. Тому за згодою власників житла надаю для оприлюднення лист прокуратури Рівненської області і нехай рівняни самі зроблять висновки. Хочу сказати лише відносно тих подій, які відбулись 26 липня на сесії Рівненської міської ради з депутатом О. Лащуком. Фракція "Свобода" має право на відстоювання своєї позиції. Тому коли їхні депутати заблокували роботу лічильної комісії — ніхто з фракції "Батьківщина" зауважень не робив. А ось коли поведінка депутата О.Лащука стала абсолютно хамською — він підійшов до секретаря ради та міського голови, почав виривати мікрофони, зривати сесію, — я, як колишній працівник міліції, не зміг стояти осторонь та спокійно дивитися на такі порушення громадського порядку. Я підійшов до нього і запропонував йому з трибуни озвучити свою позицію, бо на той момент лічильна комісія була вже заблокована і не було потреби щось у когось забирати, виривати. Але депутат відмовився і відштовхнув мене. Депутати приходять на сесію, щоб працювати, а не займатися саморекламою. І коли депутати від тієї ж партії з обласної ради кричать із залу до міського голови: "Слухай, ти, обморок...", я вважаю таку поведінку недопустимою. Також мене здивувала позиція депутата Світлани Богатирчук-Крив­ко, яка керує Рівненським держкомземом та є державним службовцем. Вона закликає не виконувати рішення судів, а як найвища посадова особа "з земельних питань" в області, не подала відповідні позови до суду на скасування рішень судів, які вона вважає незаконними. Це її прямий обов'язок. Хочу, щоб усі громадяни жили в правовій державі, де державні службовці будуть робити те, для чого їх уповноважили хоча б тому, що їм за це держава платить гроші. Міський голова Володимир Хомко: — Ну не можна ж таким чином добиватися створення собі репутації! Адже мають бути якісь правила гри. Я подумаю, як це зробити і, напевно, до виборів не будемо сесії проводити.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також