У Рівному суттєво зросла кількість дітей з грибковими хворобами

3174 0

Ми у соцмережах:

У Рівному суттєво зросла кількість дітей з грибковими хворобами

Як повідомляють епідеміологи, у 2017 році у Рівному на 47% зросла захворюваність на мікроспорію. Якщо у 2016 році було 66 хворих на 100 тис. населення, то торік – 98.

Мікроспорія  це грибкове захворювання, яке уражає шкіру, волосся і часом нігті. Найчастіше хворіють діти. Так, у Рівному діти становили 78% серед всіх захворілих на мікроспорію.

Грибок потрапляє до організму через мікротравми шкіри, мозолі, суху потріскану шкіру. Ознаками мікроспорії є червоні плями на тілі і шкірі голови. Через кілька днів плями набувають рожевого відтінку і бліднуть, на їхній поверхні утворюються білі лусочки.

Лущення плям може супроводжуватися свербінням, іноді підвищується температура тіла. Грибок також уражає волосся, залишаючи пролисини.

Грибки, які викликають мікроспорію, поділяються на ті, які паразитують на тілі і волоссі людини, та ті, які уражають тварин і можуть від них передаватися людині.

Зараження відбувається при безпосередньому контакті з хворою людиною чи твариною або  через інфіковані побутові предмети, перукарські інструменти, одяг, постільну білизну.

Збудник може роками зберігатися у зовнішньому середовищі. Для захворювання характерна певна сезонність, що пов’язано з частими контактами дітей і тварин влітку.

Інкубаційний період – від 5 днів до 6 тижнів. Тому пік захворюваності припадає на осінні місяці.

Профілактика мікроспорії полягає у дотриманні правил особистої гігієни, особливо після контакту з тваринами, систематичному ретельному огляді дітей, своєчасному виявленні хворих, ізоляції їх та лікуванні відповідно до лікарських призначень, дезінфекції перукарських інструментів, проведенні дезінфекції в приміщеннях, де перебували хворі.

Дітям потрібно пояснювати, що безпритульні тварини бувають хворими і можуть заразити їх своїми хворобами.

Потрібно мати на увазі, що мікроспорія у котів (основних носіїв серед тварин) може перебігати непомітно, тому домашніх тварин варто систематично обстежувати у ветлікаря, особливо при появі лущення, при порідінні або злипанні шерсті.

За повідомленням лікаря-епідеміолога ДУ «Рівненський  обласний лабораторний центр  МОЗ України» Л. Грицюти.      

 

 

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також