Ущипніть себе за ногу

898 0

Ми у соцмережах:

Ущипніть себе за ногу

Напади різкого несподіваного болю у м’язах іноді стаються вночі, уві сні, часом — у воді, під час купання, створюючи серйозну загрозу життю. Судоми можуть бути різних типів: ті, що трапляються через фізичні навантаження, через перевтому, від тривалого перебування на ногах.

М’язові спазми можуть свідчити про дефіцит магнію в організмі. У такому випадку причиною болю може бути незручна поза під час сну, переохолодження або сильна втома. Такі нечасті судоми зазвичай сигналізують про початок захворювання. У такому випадку необхідно якомога швидше звернутися до лікаря і обстежити організм. Причиною дискомфорту можуть бути давні травми ніг або хребта, неврологічні захворювання, запальні процеси. Так може проявлятися початкова стадія цукрового діабету.

Магнію в організмі часто бракує під час вагітності, тривалого стресу, при прийомі медичних препаратів або при дотриманні білкової дієти. Як зарадити ситуації? Насамперед варто подумати про прийом вітамінного комплексу і спеціальних препаратів, що містять магній. Лікарі радять додавати в раціон коріандр, петрушку, кріп і базилік. Багаті на магній авокадо, квасоля і сочевиця. А також чорний шоколад: у ста грамах цього смачного продукту міститься 200 мг магнію. У вашому раціоні повинні бути горіхи, висівки, вівсяна каша, банани, м’ясо, риба.

Як реагувати, коли трапляються судоми ніг? Найперше, за порадою фахівців, треба розслабити тіло — іноді напад судом можна відчути заздалегідь. У такому разі постарайтеся розслабити ногу. Якщо напад усе ж таки стався і судоми вже скували кінцівку, постарайтеся потягнути носок на себе, плавно відпустити його і знову натягнути. Якщо є можливість — зробіть масаж ноги, ідеально — із зігрівальною маззю.

Якщо такі вправи не допомагають, пощипайте напружений м’яз або легенько уколіть його голкою. Якщо судома трапилася у воді — постарайтеся потягнути на себе пальці стопи. Якщо судоми припинилися, але біль не зник, варто щільно забинтувати еластичним бинтом усю ногу: від стопи до коліна.

Аби зменшити ймовірність виникнення судом, обирайте зручне взуття з ортопедичною підошвою. Стежте за тим, щоб не перевантажувати ноги при ходьбі або тренуванні.

Не забувайте регулярно робити контрастні ванночки для ніг і правильно харчуватися. Візьміть за правило ранкову гімнастику і душ, ранкову пробіжку і прогулянку на свіжому повітрі.

Серед причин судом, на думку фахівців, може також бути: нестача води; брак заліза і фолієвої кислоти в організмі; цукровий діабет; перевтома; порушення кровообігу у кінцівках; фізичне перенапруження; переохолодження; захворювання щитоподібної залози; гормональні зміни в організмі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також