У рівненському селі підготували пропозиції для американського мільярдера Маска

3324 0

Ми у соцмережах:

Ілон Маск

Американський мільярдер та винахідник Ілон Маск анонсував, що у 2019 році уся Європа буде охоплена електрозаправками «Tesla Supercharger». Компанія вже навіть розробила карту розташування таких АЗС, дві з яких мають бути в Україні на трасі Київ-Чоп: одна у Житомирській області, інша — у Радивилівському районі на Рівненщині.

«Мережа Tesla Supercharger дозволяє легко подорожувати на великі відстані через США, частину Європи, Канаду та Китай», — написав Маск і додав, що у 2019 році Supercharger мають охопити всю Європу: «від Ірландії і до Києва, від Норвегії і до Туреччини».

Найближчі до України заправки «Тесла» на сьогодні діють поблизу Банської Бистриці у Словаччині та Катовіце у Польщі. Відповідно до планів «Тесли», електрозарядну станцію ще побудують біля польського Жешува, а вже далі — в Україні, дорогою до Києва.

 

На карті, яку опублікувала «Тесла», до запланованих станцій є примітка «точне місце може змінитися». Наразі ж позначка стоїть поблизу села Опарипси у Радивилівському районі. Поки що представники компанії не зверталися з проханням виділити землю ні до тамтешньої сільради, ні до ОДА. Проте місцеві після заяви Маска уже підготувалися до зустрічі з інвесторами.

Валентин Креселюк, бугаївський сільський голова, якому підпорядковані і Опарипси:

— Інформацію ми почули з телебачення і зраділи таким новинам від мільярдера. Ми будемо всіляко сприяти інвестору. Окрім підзарядної станції, хочемо запропонувати «Теслі» збудувати у нас ще й станцію технічного обслуговування, яка б діяла на Західний регіон. Три варіанти ділянок ми вже підібрали, які, на нашу думку, підходять для електрозарядної станції. Зокрема, звертали увагу, щоб до ділянки водіям було зручно розвернутися по трасі Київ-Чоп. Не знаю, які критерії висуватиме «Тесла», але ми рекомендуватимемо ділянку в межах Опарипсів — біля патрульного поста.

З представниками «Тесли» будемо говорити не про оренду землі, а про викуп. Нам за 1,1 га землі сьогодні платять 150 тис. грн оренди на рік — кошти невеликі. Тому ліпше продати, з великою сумою можна щось зробити для громади. Та й «Тесла», думаю, буде зацікавлена у тому, що викупити землю. Двадцять соток, підрахували, продаватимемо десь за мільйон гривень. Рахували на прикладі Vodafone: одну сотку компанія у нас купує за 50 тис. грн.

До слова, на Рівненщині вже є, за офіційними даними Головного сервісного центру МВС, 204 електромобілі, з яких 11 — «Тесли». Є в області і кілька підзарядних станцій для таких авто, одна з них — на території згаданої Бугаївської сільради.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також