В рівненській лікарні є препарат, який може врятувати від інсульту

2207 0

Ми у соцмережах:

Farmacie Pizzini

Щороку в Рівному трапляється близько 600 випадків інсульту. За словами завідувача відділенням судинної неврології рівненської міської лікарні Ігоря Черняка, 20% хворих, які вчасно не звернулися за медичною допомогою, помирають. Та лише 10% людей, які пережили інсульт, можуть повернутися до своєї попередньої діяльності. Наразі у рівненській міській лікарні є препарат, який здатний попередити виникнення інсульту. Проте він дієвий лише при прояві перших ознак порушення.

Лише 2-3% людей звертаються за медичною допомогою вчасно. А для того, аби попередити інсульт, варто звернутися до лікарів протягом трьох годин після виникнення перших ознак інсульту. До таких ознак належать порушення мови, слабкість у руці, асиметричність обличчя. Щоб попередити інсульт, треба вчасно ввести препарат «Актилізе», який здатний розчиняти тромб. Один флакон цього препарату коштує 15 тис. грн, пацієнту потрібно ввести два флакони цього препарату. Нині міська лікарня отримує його безкоштовно за соціальною програмою, – розповів Ігор Черняк.

Проте лікар наголосив, що є низка медичних протипоказів, у зв’язку з якими препарат не можна застосовувати. До таких протипоказів належать проблеми з тиском, хронічні захворювання, несумісність з іншими ліками, які вже приймає хворий. Також його не можна вводити хворим, які старші 80 років. Проте навіть якщо препарат не можна вводити хворому, то лікарі нададуть іншу належну допомогу, але зі зверненням до медичного закладу лікарі зволікати не радять.

Наразі у Рівному є лише четверо людей, яким вчасно ввели препарат тромболізису. Міська лікарня має ще 10 флаконів, які розраховані на п’ять пацієнтів. За словами головного лікаря Євгена Кучерука, лікарня співпрацює з Міністерством охорони здоров’я та домовляється про отримання ще декількох флаконів препарату.  


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також