Вагітним, особливо, які носять під серцем дочок, варто утриматися від вживання їжі з пластикового посуду. Бісфенол в останні роки став одним з найбільш обговорюваних в медицині хімікатів.
Бісфенол А, або BPA, — це промисловий хімікат, який використовується для виготовлення твердих пластмасових пляшок і багаторазових стаканчиків. Він також застосовується у виробництві консервів та упаковок для напоїв, у тому числі й деяких сумішей дитячого харчування. Лікарі вважають його найнебезпечнішим хімікатом з нині споживаних людством. У 2008 році Комісія з контролю за ліками і продуктами США визнала його повністю безпечним для здоров`я, що викликало різку хвилю критики з боку медичного співтовариства, оскільки вже на той момент його шкода була встановлена численними дослідженнями. У 2010 році під тиском громадськості представники Комісії визнали, що вплив бісфенолу на організм "викликає деяке занепокоєння" — однак жодних заборон на його використання, незважаючи на вимоги лікарів, введено не було. Традиційно лікарі радять остерігатися даного хімікату, і в першу чергу ця порада стосується вагітних жінок і малолітніх дітей — на них він, імовірно, впливає найбільше. Це підтверджується останніми даними групи британських учених. Дослідники протестували 244 вагітних жінки і їхніх трирічних дітей на предмет впливу Бісфенолу А. Було виявлено, що при високому рівні змісту бісфенолу А у матерів під час вагітності їхні діти більш схильні виявляти ознаки гіперактивності, тривожності і депресії. Особливо наголошується, що ці проблеми з поведінкою з`являються тільки у дівчаток. Учені поки не можуть пояснити чому. Вони висунули гіпотезу, згідно з якою високий рівень вмісту бісфенолу впливає на рівень тестостерону у дитини. Якщо це дівчинка, то тестостерон, який у неї в нормі повинен бути на низькому рівні, впливає на її організм негативно, якраз і стаючи причиною поведінкових проблем. Поки що американський департамент охорони здоров'я і соціальних служб пропонує вагітним уникати використання пластикового посуду; скоротити споживання консервованих продуктів, замість цього вибирати свіжі або заморожені фрукти та овочі; використовувати скляну тару для нагрівання їжі в мікрохвильовій печі.