Вакцинація може запобігти близько 40 хворобам

1464 0

Ми у соцмережах:

Вакцинація може запобігти близько 40 хворобам

"Щороку від інфекцій, яким можна запобігти вакцинацією, помирає в середньому 350 українських дітей, — стверджує головний дитячий інфекціоніст МОЗ Сергій Крамарев і підкреслює: — Завдяки вакцинам сьогодні можна запобігти близько 40 хворобам та їхнім ускладненням". Рівненські лікарі додають: вакцинація — це найефективніший і найекономніший спосіб профілактики інфекційних захворювань. Проблема, щоправда, у тому, що у багатьох людей склалося хибне уявлення про небезпеку щеплень через ускладнення, наслідками яких вони нібито є.

Рівненські лікарі спростовують це твердження, констатуючи такі факти: лише у трьох рівненських дітей з 18 тисяч, яким у цьому році зробили щеплення, виникали ускладнення. Незважаючи на це, майже 500 дітям вводити вакцину їхні батьки відмовились, не замислюючись про наслідки для здоров'я дитини. Обласний дитячий інфекціоніст Зінаїда Юрчишина зауважує: "В Україні розроблено календар вакцинації проти десяти хвороб. Після щеплення дітей до одного року вони дуже рідко хворіють на дифтерію, гепатит В чи поліомієліт". "Крім того, — зауважує Галина Ремизович, головний спеціаліст управління освіти, — виникають проблеми, коли дитину віддають у дитячий садок чи школу. Дітей без щеплень ми можемо взяти тільки тоді, коли в них є спеціальні довідки ЛКК. Але все частіше звертаються батьки, які проти того, щоб у класі були нещеплені діти, бо це заважає формуванню колективного імунітету". "Якщо колективний імунітет приблизно 75%, тоді з'являється загроза епідемічних спалахів, — наголошує Любов Рябова, лікар-інфекціоніст. — Відсутність вакцинації шкодить здоров'ю людини. Так, наприклад, якщо дівчинці не зробити щеплення від краснухи чи віспи, то якщо під час вагітності вона захворіє цими недугами, лікарі можуть наполягати навіть на перериванні вагітності. Тому варто обов'язково робити щеплення дівчатам у 15 років. У свою чергу, кір уражає центральну нервову систему і може спричинити таке захворювання, як енцефаліт". Завідувач відділення новонароджених пологового будинку Світлана Рекуненко наголошує на обов'язковості вакцинації немовлят. Необхідними є два щеплення проти гепатиту В та через дві доби після народження — щеплення проти туберкульозу. Якщо ж батьки із певних причин відмовляються від державної вакцинації, то вакцину можна придбати самостійно, її вартість — приблизно 300 гривень.

Галина Гудима.

Довідка "РВ"

Як відомо, в Україні календар щеплень передбачає обов'язкову вакцинацію від 10 інфекційних хвороб: дифтерії, правця, кашлюку, кору, паротиту, поліомієліту, туберкульозу, гепатиту В, краснухи та гемофільної інфекції.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також