Численні знеболювальні препарати, які продаються в аптеках, можуть принести швидке полегшення при гострому болю, але при цьому чинять негативний вплив на печінку, шлунок та інші органи. На допомогу приходять натуральні продукти — приправи і спеції полегшують біль не гірше від таблеток.
КУРКУМА. За силою ефекту ця спеція індійської кухні порівнянна з ібупрофеном (препарати типу нурофен, ортофен і т. п.). Запалення кишечнику, коли одна його частина набрякла і роздулася, інша стиснулася в спазмі, призводить до сильних болів. Куркума містить речовину куркумін, яка за своєю дією схожа з нестероїдними протизапальними препаратами. Куркумін зменшує набряк, запалення і тим самим заспокоює біль. Рекомендована доза: пів чайної ложки. Імбир. Дія порівнянна з суматриптаном — препаратом, що знижує гостроту і тривалість нападу мігрені. Мігрень — це сильний біль, зазвичай тільки в половині голови, що супроводжується нудотою, блювотою. Виникає через судинний набряк, який тисне на трійчастий нерв. Під час експериментів одній групі пацієнток з мігренню давали суматриптан, а іншій — чай з імбиром. Результат був приблизно однаковий — близько 70 відсотків випробовуваних відзначали, що біль зникає. Але ж при прийомі суматриптану існують обмеження — не більше однієї таблетки 100 мг (або 2 по 50 мг) на добу. У цього препарату є низка побічних ефектів — запаморочення і т. п. Так що спробувати замінити його природною речовиною, яка не є такої побічної дії, явно є сенс. Рекомендована доза: 3-4 скибочки (тонких поперечних зрізи кореня). ЧОРНИЙ ПЕРЕЦЬ. Аналогічний дії преднізолону, одного з найсильніших знеболювальних препаратів. Чорний перець містить речовину пеперин, яке є алкалоїдом. Перець знижує запалення. І біль, в тому числі такий нестерпний, як при запалених суглобах, вщухає. При хворих суглобах їжу варто рясно перчити.