Від банкрутства рятує не тариф, а санація

1498 0

Ми у соцмережах:

Від банкрутства рятує не тариф, а санація

Виявляється, уже чотири роки є банкрутом комунальне підприємство КАТП-1728, яке вивозить з Рівного сміття і якому належить полігон на його околиці.

смиття КАТП Щодня комунальне підприємство КАТП-1728 вивозить з Рівного 460 сміттєвих контейнерів об'ємом понад один кубометр кожен. За кожен «куб» йому потрібно заплатити державі 4,02 гривні екологічного податку — тоді як у тарифі на це закладено тільки 1,25 гривні. Різницю взяти ніде, тож підприємство залізло у борги. Єдиний вихід із ситуації його керівництво бачить у санації. Тоді податкова хоча б не буде нараховувати пеню та штрафи. Натомість інше підприємство — «Санком Рівне», яке вивозить сміття майже із 70% території Рівного, таких проблем не має. Тому що приватне? Ростислав Кралюк, начальник КАТП-1728:

— Маємо проблему через неузгодженість у законодавстві. Після 2012-го міська влада більше не має повноважень затверджувати нам тариф на захоронення побутових відходів. Спочатку в цьому тарифі була ставка екологічного податку 1,25 грн., а у зв'язку з прийняттям нового Податкового кодексу, ще з кінця 2012-го — початку 2013 року вона почала зростати, аж доки на сьогодні не стала 4,02 гривні! Підприємство «Санком-Рівне» перебуває у кращій ситуації, бо воно надає рівнянам послуги лише з вивезення сміття, а не з його захоронення. А платити екологічний податок державі мусить той, у кого на балансі перебуває сміттєполігон, тобто — ми. Тому «Санком» просто відшкодовує нам за захоронення оті 1,25 гривні і не більше… Так що в результаті ми відповідаємо і за своє сміття, і за їхнє. А збільшувати через це рівнянам тариф на вивезення відходів немає сенсу: по-перше, він економічно обґрунтований, а по-друге, все одно не компенсував би нам витрати на захоронення. Не думаю, що це хтось навмисне хоче довести підприємство до банкрутства, щоб віддати його в приватні руки. Адже у такій ситуації опинилися КАТП майже по всій країні. Вийшло так, що нині в державі взагалі немає органу, який міг би переглянути нам тариф на захоронення побутових відходів, щоб ми могли в повному обсязі платити цей екологічний податок. НКРЕКП на сьогодні не має таких повноважень. Ми й так намагаємося захоронювати менше сміття — для цього впроваджуємо роздільний збір відходів. З цією метою протягом 2015-2016 рр. придбано 100 контейнерів для роздільного збору відходів (80 — для ПЕТ-пляшок, 10 — для паперу та 10 для скла), але цього все одно замало. Нині підприємство має майже 3 мільйони гривень боргу за екологічний податок, хоча різні дебітори винні нашому підприємству близько двох мільйонів гривень — якщо сплатять свої борги, нам буде значно легше. Санація на підприємстві діє уже четвертий рік, але 30 жовтня цього року вона закінчилася. Тому розробляємо новий план санації, який подамо на сесію для узгодження з депутатами міської ради. А потім з ним можна буде звертатися до Господарського суду Рівненської області, щоб дали дозвіл на новий період санації. Сподіваємося, що хоча б півмільйона боргу нам спишуть за строком давності.
Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також